Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_курс_видано.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
303.62 Кб
Скачать
  1. Мета і завдання курсової роботи

Курсова робота є самостійно виконаною і відповідно оформленою роботою студента з вирішення конкретної науково-технічної проблеми на основі набутих теоретичних і практичних знань.

Курсова робота, як завершальний етап вивчення дисципліни “ІВК у нафтовій та газовій промисловості”, ставить за мету:

  • систематизацію, закріплення та поглиблення теоретичних знань та практичних навичок при самостійному розв’язанні конкретних завдань контролю та вимірювання;

  • розвиток навиків ведення самостійної роботи при створенні ІВК та проведенні їх метрологічних досліджень;

  • засвоєння сучасних методик проектування ІВК та розробки новітніх технологій із застосуванням математичних методів та ЕОМ;

  • набуття навиків користування нормативними документами.

2 Організація роботи над курсовою роботою

Індивідуальне завдання на курсову роботу (КР) видається не пізніше двох перших тижнів після початку семестру.

Завдання оформляється на спеціальному бланку, де вказується назва технологічного процесу, як об'єкта контролю та перелік питань, які піддягають розробці.

Графік виконання КР також вказується в індивідуальному завданні, а контроль за його виконанням здійснюється один раз у два тижні протягом семестру під час проведення консультацій.

  1. Тематика курсових робіт

Тематика курсових робіт визначається конкретним технологічним процесом у нафтогазовій промисловості. Наприклад, “Розробка ІВК для контролю технологічного процесу ректифікації”.

Матеріал для виконання курсової роботи збирається студентом згідно індивідуального завдання під час проходження виробничої практики.

4 Структура і зміст курсової роботи

Курсова робота в загальному випадку включає:

  • пояснювальну записку (ПЗ);

  • графічні матеріали (креслення, специфікації, схеми, графіки, фотознімки, плакати тощо);

Пояснювальна записка виконується на основі стандартів підприємства СТП 02070855-03-99 “Курсові і дипломні проекти” на листах формату А4.

Послідовність викладення матеріалу пояснювальної записки наступна:

-титульний аркуш;

-завдання на курсовий проект;

-анотація;

-зміст;

-перелік основних позначень;

-вступ;

-основна частина;

-висновки;

-перелік рекомендованих джерел;

-додатки.

Пояснювальна записка КР – це документ, в якому наводяться необхідні розрахунки та обгрунтування прийнятих у проекті конструкторських та технологічних рішень.

ПЗ окреслює наступні питання:

  1. Огляд літератури, де висвітлено основні етапи розвитку наукової думки за тематикою, що задана в КР.

  2. Розкривається суть проблеми і її технічні вирішення, теоретичні засади досліджень, практичні рішення і методи розрахунків.

  3. Підведення підсумків за результатами курсового проектування, з кількісною і якісною його оцінкою.

Перелік умовних позначень, символів, одиниць та термінів. Якщо в ПЗ прийнята специфічна термінологія, а також використовуються скорочення, нові символи, позначення і ін., то їх перелік подається в КР у вигляді окремого списку.

Анотація – коротка характеристика проекту з точки зору змісту, призначення, новизни отриманих результатів та інших особливостей.

Зміст ПЗ оформляють на окремих аркушах і розміщують після завдання на проект.

У вступі приводиться оцінка задачі, що вирішується в проекті, її актуальність, обґрунтування шляхів вирішення цієї задачі. А також висвітлюється стан питання по темі у відповідності з поставленим завданням, коротко розкривається шляхи вирішення завдання. Обсяг- до однієї сторінки.

Основна частина КР містить аналіз використаних джерел і висновок про сучасний стан проблеми. Проводяться теоретичні дослідження і практичні розрахунки, характеристики, оцінки похибок вимірювань з метою розв’язання завдання, що поставлене в КР. Зміст основної частини ПЗ визначається специфікою проекту і містить розділи, вказані в завданні на проект.

Обсяг основної частини пояснювальної записки не повинен перевищувати 25-30 сторінок.

У висновках подаються найбільш важливі теоретичні і практичні результати, досягнуті при виконанні КР. Наголошується на якісних і кількісних показниках здобутих результатів, проводиться практичний аналіз. Висновки складаються з коротких підсумків за результатами роботи, а також рекомендацій та пропозицій щодо можливих варіантів покращення роботи.

У курсовій роботі мають бути наведені джерела, звідки запозичено фактичний матеріал, що вказується у відповідних посиланнях.