Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_на_диплом_1.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
354.82 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………....5

1 Цілі та завдання дипломної роботи…………….....7

2 Загальні положення………………………………...10

3 Вихідні дані до виконання дипломної роботи......14

4 Організація виконання дипломної роботи……….16

5 Основні вимоги до написання дипломної роботи.18

6 Загальне оформлення дипломної роботи ………...27

6.1 Основна частина…………………………………..27

6.2 Нумерація сторінок……………………………….31

6.3 Нумерація розділів, підрозділів, пунктів,

підпунктів…………………………………………………….34

6.4 Ілюстрації………………………………………….35

6.5 Таблиці……………………………………………..36

6.6 Переліки……………………………………………38

6.7 Формули та рівняння……………………………..38

6.8 Посилання………………………………………….39

6.9 Додатки…………………………………………….40

7 Рецензування і захист дипломної роботи………...42

8 Критерії оцінювання………………………………..47

Додатки………………………………………………..49

Додаток А Орієнтовна тематика дипломних робіт

за напрямками………................................………………..49

Додаток Б Приклад складання плану дипломної

роботи……………………….………………………………..53

Додаток В Приклад заповнення титульного аркуша

дипломної роботи……………………………………………55

Додаток Г Приклад заповнення завдання на

дипломну роботу…………………………………………….56

Додаток Д Приклад анотації до дипломної роботи..58

Додаток Е Зразок та приклад бібліографічної

довідки………………………………………………………..59

Додаток Ж Приклад заповнення рамок……………..60

Додаток К Приклад заповнення переліку посилань на

джерела……………………………………………………….61

Додаток Л Зразок оформлення титульного аркушу

до наочних матеріалів по захисту дипломної

роботи……....................................................................…64

Додаток М Приклад оформлення обкладинки……..65

Додаток Н Зразок оформлення заяви студента на

закріплення теми дипломної роботи і призначення

наукового керівника………………………………………...66

Вступ

Перехід до ринкових відносин і зміна форм господарювання підвищують значення освіти і особливо підготовки вищою школою кадрів - висококваліфікованих спеціалістів в галузі економіки, організації та управління регіональним економічним розвитком.

Написання дипломної роботи завершує підготовку спеціалістів і відіграє вирішальну роль в їх формуванні як економістів та менеджерів, які були б здатні вирішувати комплекс практичних завдань з підвищення ефективності управління, якості роботи та забезпечення конкурентоспроможності на світовому ринку.

Головним завданням розробки дипломних робіт є вивчення конкретних шляхів і методів удосконалення виробничо-господарської та комерційної діяльності підприємств та їх підрозділів на основі глибокого аналізу показників їх роботи та виявлення резервів підвищення результативності функціонування конкретного структурного підрозділу відповідно до теми дипломної роботи.

Дані методичні вказівки є рекомендаціями для написання дипломних робіт при підготовці фахівців за напрямом 7.050201 - «Менеджмент організацій» (спеціалізація Менеджмент підприємницької діяльності) освітньо-кваліфікаційного рівня "спеціаліст", а також для керівників і консультантів дипломних робіт по кафедрі управління регіональним економічним розвитком.

Вказівки встановлюють:

  • загальні вимоги до дипломної роботи;

  • напрями тематики дипломних робіт;

  • структуру та зміст дипломної роботи;

  • вимоги до оформлення дипломної роботи;

  • особливості підготовки до захисту;

  • критерії оцінки знань студентів під час захисту дипломної роботи.

Автори дипломних робіт, майбутні економісти та ме­неджери, повинні проявити вміння аналізувати існуючу технологію та доказати, що технологічно-управлінський варіант, якому надається перевага в даній роботі, забезпечить в реальних умовах одержання найбільшого економічного ефекту та високої якості продукції за даним рівнем витрат, тобто є оптимальним.

В сучасних умовах підвищується значення використання при розробленні дипломних робіт широкого спектра різноманітних економіко-математичних методів розрахунку та аналізу, а також використання комп'ютерної техніки.

В дипломних роботах потрібно узагальнювати досвід, накопичений на підприємствах, аналізувати його, використовувати вітчизняну та зарубіжну інформацію та давати на цій основі продумані рекомендації.

Методичні вказівки розроблені у відповідності до вимог галузевої компоненти стандартів вищої освіти, призначені для надання допомоги студентам у виконанні дипломної роботи згідно до чинних стандартів України і містять основні вимоги, які висуваються до змісту та оформлення дипломної роботи, організації її виконання, порядку захисту та оцінювання.

Дипломна робота, що виконується студентом, є складовою державної атестації, підсумковою кваліфіка­ційною роботою, яка дає змогу виявити рівень засвоєння ним теоретичних знань та практичної підготовки, здатність до самостійної роботи за обраною спеціалізацією.

1 Цілі та завдання дипломної роботи

Виконання і захист дипломної роботи є завершальним етапом навчання в університеті, формою державної атестації випускників.

Дипломна робота (ДР) є кінцевим результатом самостійної індивідуальної навчальної діяльності студента, науковим дослідженням, яке підводить підсумки теоретичного навчання, проходження всіх видів практик, що передбачені навчальним планом підготовки за певною спеціалізацією «Менеджмент підприємницької діяльності» спеціальності "Менеджмент організацій", в якій студент-дипломник повинен підтвердити рівень загальнотеоретичної і спеціальної підготовки. Дипломна робота є випускною кваліфікаційною роботою, на підставі захисту якої Державна екзаменаційна комісія (ДЕК) вирішує питання про присвоєння її автору кваліфікації і видачу диплома спеціаліста (магістра).

Метою виконання дипломного дослідження є вирішення професійної проблеми, що ґрунтується на комплексному опануванні матеріалу і методів дослідження, послідовного викладання, а також практичного застосування теоретичних знань для вирішення конкретних завдань щодо вдосконалення управління діяльністю організацій.

У процесі виконання дипломної роботи студент у відповідності до кваліфікаційних вимог повинен проявити:

  • знання загальнотеоретичних, загальноекономічних, професійно орієнтованих і спеціальних дисциплін, які розкривають теоретичні основи та практичні питання менеджменту;

  • вміння відбирати, систематизувати та обробляти інформацію у відповідності до цілей дослідження;

  • вміння розробляти наукові висновки і конкретні пропозиції щодо вдосконалення управління реальним досліджуваним об'єктом;

  • вміння визначати і використовувати причинно-наслідкові зв'язки процесів та явищ у прикладній галузі.

Дипломна робота має характеризуватися логічністю, доказовістю, аргументованістю і відповідати таким вимогам:

  • містити поглиблений аналіз досліджуваної теми;

  • містити самостійні дослідження, розрахунки, виконані на ПК;

  • містити обґрунтовані пропозиції щодо вдосконалення діяльності на досліджуваному об'єкті;

  • мати належне оформлення;

  • мати всі потрібні супровідні документи;

  • бути виконаною і поданою на кафедру в термін, передбачений графіком навчального процесу.

Дипломна робота, яка не відповідає вимогам щодо змісту та оформлення, написана без дотримання затвердженого плану, не містить матеріалів конкретного дослідження теми у реальному підприємстві, обґрунтованих пропозицій, відгуку керівника ДР, а також не має рецензії, до захисту не допускається.

Однією з основних вимог до написання дипломної роботи є те, що вона повинна розроблятись на конкретному підприємстві та містити рішення конкретних виробничих та управлінських завдань, що стоять перед підприємством та його підрозділами. Такі умови дають можливість засвоїти наукову методику збирання та аналізу вихідних даних, глибше вивчити діяльність підприємства та методи розв'язання різних питань, використати в процесі розробки теми елементи наукового дослідження, оцінити реальну економічну ефективність якості запропонованих інженерних та управлінських рішень.

Друга важлива вимога стосується вибору теми та обсягу досліджень. Тема дипломної роботи повинна відповідати профілю підготовки спеціаліста даної галузі, носити комплексний характер та передбачувати вирішення паралельно як технічних та технологічних, так і організаційних і економічних питань стосовно напряму діяльності підприємства або його структурних виробничих підрозділів.

Конкретні теми дипломних робіт закріплюються за студентом за його вибором, враховуючи характер виконуваної науково-дослідницької роботи (для стаціонарної форми навчання), а також профіль та характер виробничої роботи студента (для заочної форми навчання).

Видача завдань на дипломну роботу проводиться завчасно, щоб студент міг ретельно підготуватися до її виконання. При цьому обов'язковою передумовою якісного виконання дипломної роботи є робота з індивідуальним планом, який відповідав би вимогам типового змісту ДР. Розробка робочого індивідуального плану здійснюється студентом під керівництвом та за участю керівника роботи та консультантів з окремих розділів роботи.

Сказане вище такою ж мірою стосується дипломних робіт, що виконуються в процесі післядипломної освіти, зокрема, при отриманні другої вищої освіти за спеціальністю «Менеджмент організацій». Водночас треба зазначити, що слід врахувати специфіку написання таких ДР – це, насамперед, рівень практичної діяльності в обраній сфері на відповідних керівних посадах, що уможливлює застосування значної маневреності у формуванні тематики, об'єктом дослідження в якій можуть виступати складні виробничі системи. Слухачі таких курсів - це люди, які мають чітку перспективу стосовно своєї майбутньої роботи та прекрасно розуміють, яке значення для них має набуття нової спеціальності.