Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_на_диплом_1.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
354.82 Кб
Скачать

3 Вихідні дані до виконання дипломних робіт

Для забезпечення динамічного та комплексного розвитку господарської системи в усіх її ланках потрібно використовувати різноманітні економічні та соціальні важелі, які забезпечували б належне коригування управлінських впливів на розвиток системи та регулювали б процес суспільного виробництва. Щоби ці впливи були найбільш раціональними, потрібна вірогідна та оперативна економічна інформація про ці процеси.

В процесі переддипломної практики до початку збирання матеріалів за темою дипломної роботи студент повинен ознайомитись з об'єктом в цілому. Мається на увазі ознайомлення з організаційною та виробничою структурою, видами робіт та номенклатурою і асортиментом продукції, матеріально-технічною базою, кадрами. Це дасть змогу студентам грунтовніше підійти до виконання дипломної роботи, провести діагностичний аналіз всіх напрямів діяльності підприємства.

Основними вихідними даними для виконання дипломної роботи є планові та звітні дані, а також чинні на підприємстві виробничі інструкції, положення, нормативи, зібрані студентом в цеху, лабораторії, плановому, виробничому та інших підрозділах підприємства.

Залежно від теми дипломної роботи такими вихідними даними можуть бути:

  • плани і виробничі програми цехів, господарств або підприємств загалом за відповідний період часу;

  • виробничо-технічні звіти за відповідний період часу та пояснювальні записки до них;

-річна, квартальна та місячна звітність підприємства за встановленими формами;

- різні первинні матеріали стосовно досліджуваних об'єктів (наприклад, добові чи змінні рапорти тощо);

  • дані про вартість основних засобів, їх структуру, стан та рух;

  • дані про загальну вартість, структуру та рух оборотного капіталу;

- дані про якість вихідної сировини та матеріалів і способи їх підготовки;

- матеріали з організації праці на робочих місцях (схеми робочих місць, нормативи чисельності і т.п.);

- чинні положення про оплату праці і матеріальне стимулювання, тарифні ставки, посадові оклади за штатним розкладом;

  • відомчі матеріали з планування, стимулювання, техніко-економічних розрахунків;

  • матеріали з сіткового планування та управління;

  • інформація про технічний та організаційний розвиток підприємства;

- інформація про склад, структуру та рух кадрів на підприємстві;

  • інформація про номенклатуру статей витрат на виробництво промислової продукції (виконання робіт, надання послуг), включаючи позиції за видами сировини, матеріалів, палива, енергії, основної та додаткової заробітної плати і т.п.;

  • графічні матеріали (організаційна та виробнича структури, схеми вантажоперевезень і т.д.).

4 Організація виконання дипломної роботи

Основним завданням організації дипломного проектування є забезпечення нормальних умов для ефективної самостійної роботи студента-дипломника. В процесі дипломного проектування для студентів-дипломників потрібні: а) відповідна методична документація; б) належне керівництво та консультації; в) сприяння в отриманні додаткових матеріалів; г) систематичний контроль за роботою.

Безпосереднє та систематичне керівництво роботою дипломника покладається на керівника дипломної роботи та консультантів з окремих питань. На керівника дипломної роботи покладаються такі основні функції:

а) консультації дипломника при складанні робочих планів та програми виконання роботи, календарних графіків;

б) розгляд та затвердження плану роботи та календарного графіка її виконання;

в) керівництво роботою дипломника в процесі виконання дипломної роботи у формі консультацій згідно із встановленим графіком;

г) систематичний контроль за ходом роботи та інформування завідувача кафедри про стан дипломної роботи;

д) надання допомоги студенту при підборі додаткового матеріалу та отримання спеціальних консультацій.

Важливу роль в забезпеченні планомірної роботи студентів-дипломників відіграє систематичний контроль за ходом виконання дипломних робіт. З цією метою кожний студент складає Календарний план-графік виконання роботи, в якому розкрито детальним зміст роботи та вказані терміни виконання окремих її розділів та підрозділів. Так календарні плани складаються в 3-х примірниках, які знаходяться у керівника, на кафедрі та у студента. В процесі консультації керівник робить відповідну відмітку про виконання у всіх трьох примірниках. Крім такого індивідуального контролю з боку керівника, на кафедрі організовується щотижневий контроль загального ходу дипломного проектування за спеціальним графіком, згідно з яким для кожної навчальної групи виділяється окремий день тижня, коли черговий викладач перевіряє стан роботи в даній групі за позначками в календарних планах студентів.

Дипломники, робота яких викликає певне побоювання стосовно якості та дотримання накреслених термінів виконання дипломної роботи, систематично заслуховуються на кафедрі. Таке прослуховування проводиться 2-3 рази за період написання. Завідувач кафедри може доручити провідним, найбільш досвідченим працівникам, провести попередню перевірку стану роботи. Суть перевірки полягає в тому, що дипломник в присутності керівника дипломної роботи показує всі наявні в нього матеріали і характеризує стан справ, а перевіряючий оцінює роботу та повідомляє дипломника і керівника про результати перевірки. Результати перевірки доводяться до завідувача кафедри, який в кожному конкретному випадку приймає конкретне рішення, спрямоване на усунення виявлених недоліків та попередження можливих зривів термінів розробки дипломної роботи та її захисту.

У відповідності до календарних етапів студент має подавати роботу частинами на перегляд, а у встановлений графіком кінцевий термін подати завершену дипломну роботу науковому керівникові для написання відгуку та відповідної оцінки.

У разі позитивного відгуку наукового керівника дипломну роботу реєструють на кафедрі і передають на розгляд завідувачу кафедри, який має прийняти рішення про допуск студента до захисту дипломної роботи на засіданні ДЕК.

Після завершення всіх допускових процедур на кафедрі дипломна робота передається рецензенту.