Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_курс_видано.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
303.62 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Кафедра “Інформаційно – вимірювальна техніка”

Н.М.Піндус

Інформаційно-вимірювальні комплекси у нафтовій та газовій промисловості

КУРСОВЕ ПРОЕКТУВАННЯ

Для студентів спеціальності “Метрологія

Та вимірювальна техніка”

Івано-Франківськ

2005

МВ 02070855-1518-2005

Піндус Н. М., Романів В.М. Інформаційно-вимірювальні комплекси у нафтовій та газовій промисловості. Курсове проектування. - Івано-Франківськ: Факел, 2005.- 32 с.

Методичні вказівки “Курсове проектування” призначені для самостійної роботи студентів денної та заочної форм навчання при виконанні курсової роботи з дисципліни “Інформаційно-вимірювальні комплекси у нафтовій та газовій промисловості”. Складені згідно з програмою дисципліни для спеціальності "Метрологія та вимірювальна техніка".

У методичних вказівках сформульовано мету і завдання курсового проектування, розглянуто питання оформлення теоретичної і графічної частини, розроблено систему оцінювання виконання та захисту курсової роботи.

Рецензент: Ващишак Сергій Петрович - кандидат технічних наук, доцент кафедри “Інформаційно-вимірювальна техніка”.

Дане видання - власність ІФНТУНГ. Забороняється тиражувати та розповсюджувати без відома авторів.

ЗМІСТ

ВСТУП 4

1 МЕТА І ЗАВДАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ 6

2 ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ НАД КУРСОВОЮ

РОБОТОЮ 6

3 ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ 7

4 СТРУКТУРА І ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ 7

5 ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ

КУРСОВОЇ РОБОТИ 9

6 РОЗРОБКА ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ

ІВК І ВИБІР ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБІВ 14

7 МЕТРОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ІНФОРМАЦІЙНО- ВИМІРЮВАЛЬНИХ КАНАЛІВ 21

8 Захист курсовоЇ РОБОТИ 31

Перелік рекомендованих джерел 31

ВСТУП

Інформаційно-вимірювальні комплекси (ІВК) є cамоcтійним видом продукції, що випускається приладобудівною галуззю. Такі комплекси, недивлячись на значну вартість, користуються стійким попитом і знаходять широке застосування в різноманітних галузях народного господарства, оскільки є потужним засобом автоматизації випробувань, наукового експерименту та промислового виробництва, у тому числі нафтогазопромислової галузі, технологічні процеси якої характеризуються великою різноманітністю та кількістю контрольованих та керованих параметрів. Дійсно, технологічно та фізико-хімічно процеси, наприклад, буріння чи ректифікації зовсім різні.

Таким чином, поява ІВК пов’язана, з одного боку, з ускладненням випробувальних та звичайних промислових завдань, збільшенням їх об’єму та кількості, необхідністю виконання значних об’ємів обчислень та підготовки різноманітних інформаційних документів (протоколів), а з іншої сторони, появою ефективних цифрових обчислювальних машин та цифрових засобів вимірювальної техніки, що дозволяє не тільки автоматизувати процеси вимірювання, видачі та комутації електричних сигналів, але і здійснювати обмін інформацією з обчислювальною машиною.

Сучасний етап розвитку ІВК характеризується переходом до створення складних ієрархічних комплексів, в яких відбувається децентралізована обробка інформації, а окремі частини ІВК часто розподілені в просторі. Спостерігається тенденція до все більшого використання стандартних апаратних та програмним засобів спряження на всіх рівнях ієрархії, що дасть можливість створювати ІВК безпосередньо у користувача, виходячи з його специфічних вимог.

Сучасні ІВК визначаються як автоматизовані засоби вимірювань та обробки інформації, призначених для контролю складних об’єктів у вигляді сукупності програмно-керованих технічних засобів (вимірювальних, обчислювальних, допоміжних), та мають блочно-модульну (за функціями та виконанням) структуру, визначену організацію та зв’язки, які забезпечують отримання, перетворення, накопичення, обробку та видачу вимірювальної, командної та іншої інформації у відповідній формі, в тому числі для реалізації керуючої дії.

У практиці застосування ІВК на складних об’єктах нафтогазопромислового комплексу розглядають і розв’язують комплексну задачу: а) - створення систем вимірювання та контролю як продукції, так і технологічного процесу випуску цієї продукції в цілому; б) - створення системи керування таким процесом з врахуванням локального та системного підходів.

Локальні автоматичні системи регулювання (АСР) оснащуються, крім давачів та відповідних перетворювачів, регуляторами та виконавчими механізмами, а системи автоматизованого керування (АСК) також і підсистемами прийняття та реалізації рішень (керуючих дій). У разі використання ЕОМ у контурах контролю, регулювання та управління, забезпечується системний підхід для одержання продукції високої якості із заданими параметрами з мінімальними затратами на виробництво.