Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки по геодезії.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Кафедра інженерної геодезії

К.О.Бурак, Н.Г.Федоришин, М.І.Феношин

ГЕОДЕЗІЯ

Методичні вказівки з організації самостійної роботи

Для студентів напряму підготовки 6.080101

«Геодезія, картографія та землеустрій»

Рекомендовано методичною радою університету

Івано-Фрванківськ

2010

МВ 02070855-2801-2010

Бурак К.О., Федоришин Н.Г., Феношин М.І Геодезія: Методичні вказівки з організації самостійної роботи.-Івано-Франківськ, ІФНТУНГ, 2010 - 53 с.

Методичні вказівки складені за програмою курсу «Геодезія» для студентів напряму підготовки 6.080101 «Геодезія, картографія та землеустрій», затвердженого кафедрою інженерної геодезії. Методичні вказівки будуть сприяти студентам у засвоєнні дисципліни «Геодезія», нададуть можливість здійснювати самоконтроль вивчення окремих тем, допоможуть у виконанні розрахунково-графічних робіт.

Рецензент:доц..кафедри інженерної геодезії геодезії В.А. Скриль

© Бурак К.О.,

Федоришин Н.Г.,

Феношин М.І., 2010

© Іфнтунг, 2010

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………….4

МЕТА І ЗАВДАННЯ КУРСУ…………………………. 5

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1………………………..14

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 2……………………….17

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 3……………………….19

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 4……………………….21

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 5……………………….23

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 6……………………….27

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 7……………………….31

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 8……………………… 40

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 9……………………… 46

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 10……………………. 49

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 11……………………. 50

ПЕРЕЛІК РЕКОМЕНДОВАНИХ ДЖЕРЕЛ……….. 58

ВСТУП

Методичні вказівки складені у відповідності з програмою курсу «Геодезія» ч.1 для студентів напряму підготовки 6.080101 «Геодезія, картографія та землеустрій» і служать посібником при підготовці і виконанні лабораторних і розрахунково-графічних робіт студентами першого курсу.

Лабораторні роботи з курсу виконуються згідно з робочою програмою. Кожна лабораторна робота всключає контрольні запитання для самостійної підготовки студентів до заняття, порядок виконання лабораторної роботи, приклади обчислень і розрахунків, взірці оформлення матеріалів, звітність по роботі.

В процесі підготовки до лабораторної роботи кожний студен в робочому зошиті дає письмові відповіді на контрольні запитання, вивчивши для цього відповідний розділ підручника. Перед початком занять викладач перевіряє підготовку до лабораторної роботи. Непідготовлені студенти до роботи не допускаються.

Кожна лабораторна робота оформляється в робочому зошиті з нової сторінки. Розрахунково-графічні роботи виконуються студентами за індивідуальними варіантами.

Оцінювання знань студентів проводиться в бальній системі. На протязі семестру студенти будуть письмово опитуватись підчас трьох модульних контролів, письмових опитувань підчас пари і захисті лабораторних робіт.

1 Мета і завдання курсу

1.1 Мета викладання дисципліни

Предмет дисципліни складають способи вивчення в деталях земної поверхні порівняно невеликих територій і зображення її на картах, профілях, планах по результатах вимірів геодезичними приладами.

Мета викладання дисципліни – дати майбутнім спеціалістам необхідні знання для виконання польових і камеральних робіт при теодолітній, тахеометричній, мензульній зйомках ділянок місцевості в крупних масштабах, а також повздовжньому і площадному нівелюванні, розв’язанні конкретних практичних задач топографо-геодезичного виробництва.

Об’єктом вивчення геодезії являється сучасні геодезичні прилади, які використовуються для виконання польових і камеральних робіт, помилки вимірів і їх природа, шляхи підвищення ефективності робіт.

Викладання розділів і теми курсу передбачає наявність знань з таких наук, як: математика, основи програмування, фізика, а також з дисциплін геодезичного циклу; введення в спеціальність, геоморфологія і геологія, топографічне і будівельне креслення.

Теоретичне викладання всіх тем курсу тісно переплітається з лабораторними заняттями.

Вивчення курсу топографії має професійну, наукову і виховну спрямованість в формуванні майбутнього спеціаліста інженера – геодезиста.

Професійна спрямованість заключається в набутті знань і вміння в рішенні практичних задач при виконанні крупномасштабних топографічних зйомок різними методами і при створенні планової і висотної зйомочної основи.

Студент, який вивчив даний курс повинен знати: теоретичну основу, а також технологію польового і камерального циклів крупномасштабних топографічних зйомок, повздовжнього і площадного нівелювання, повинен уміти розв’язувати теоретичні і практичні задачі по суті згаданих вище питань. Студент повинен знати наукові методи підходу до рішення практичних задач, уміти використовувати нові досягнення сучасної науки у виконанні геодезичних робіт.

1.2 Структура модулів дисципліни

Таблиця 1-Структура модулів дисципліни ”Геодезія”

Шифри модулів-М, змістових модулів-ЗМ, та навчальних елементів-НЕ

Модулі, змістовні модулі, навчальні елементи

Обсяг

лек. зан., год

Література

№ ,

§

1

2

3

4

М1.

ЗМІ

Основні поняття геодезії

Загальні відомості. Будова повірки теодолітів, вимірювання горизонтальних кутів.

НЕ 1.1

Початкові відомості. Завдання і предмет геодезії, її зв’язок з другими дисциплінами. Роль геодезії в зміцненні економіки і обороноздатності країни. Короткі відомості по історії. Відомості про фігуру Землі. Вихідні геодезичні дати. Системи координат.

4

1,

гл.1

НЕ 1.2

Загальні відомості про постановку геодезичних робіт на Україні і в світі. Організаційні форми геодезичної служби. Поняття про державні геодезичні сітки, геодезичні сітки згущення та зйомочну основу. Загальні відомості про топографічні зйомки.

2

3,

1

НЕ 1.3

Початкові відомості з теорії похибок вимірів. Суть вимірів. Похибки вимірів і їх класифікація. Основна властивість випадкових похибок. Принцип арифметичної середини.

Сер.кв.похибка виміру, сер.кв. арифметичного, функції виміряних величин. Правила і техніка геодезичних обчислень.

2

1, .9

М2

Теодолітна зйомка

ЗМ2

Обчислення координат.Складання плану

НЕ 2.1

Теодолітна зйомка місцевості. Поняття про теодолітний хід. Прив’язка теодолітних ходів. Прокладання теодолітного ходу. Рішення прямої і оберненої геодезичної задачі. Ув’язування горизонтальних кутів і обчислення дирекційних кутів сторін ходу. Обчислення прямокутних координат пунктів. Визначення допустимої довжини теодолітного ходу. Основні вимоги інструкції по топографічних зйомках в масштабах 1:5000, 1:2000,1:1000, 1:500

6

1,

11, 2,.5

НЕ 2.2

Вимірювання горизонтальних кутів. Класифікація теодолітів. Частини технічного теодоліту: рівні, зорова труба, пристрої для відрахунку по кутомірним кругах. Принцип вимірювання горизонтального кута. Повірки та юстування теодоліта. Вплив помилки центрування приладу та встановлення віх. Точність вимірювання горизонтального кута технічним теодолітом.

4

1,6

2,5

НЕ 2.3

Вимірювання площ ділянок місцевості. Способи визначення. Будова полярного планіметра. Виведення формули для визначення площі полярного планіметра. Геометричний зміст постійних планіметра. Повірка планіметра, вимірювання площ. Точність вимірювання площ планіметром. Визначення площ участків місцевості графічним способом. Визначення площ аналітичним способом.

4

2,6

НЕ 2.4

Вимірювання відстаней, найпростіші геодезичні прилади. Поняття про механічні мірні прилади, фізико – оптичні, оптичні та радіофізичні далекоміри. Приведення виміряних відстаней до горизонту. Будова, повірка та робота з екером та екліметром.

2

1, 7

М3

Геометричне нівелювання

ЗМ3

Визначення висот точок

НЕ 3.1

Задачі нівелювання. Геодезична висотна нівелірна сітка. Суть геометричного нівелювання. Класифікація нівелірів. Повірки нівелірів з елеваційним гвинтом. Складне нівелювання. Вплив кривизни Землі і вертикальної рефракції на результати нівелювання. Джерела похибок при геометричному нівелюванні і міри боротьби з ними. Точність передачі висот ходом геометричного нівелювання.

4

1,8

2, 7

ЗМ4

Складання профілю повздовжнього нівелювання

НЕ4.1

Технічне нівелювання. Загальні відомості. Склад робіт при повздовжньому технічному нівелюванні. Елементи кругової кривої. Розбивка пікетажу і головних точок заокруглення. Розбивка поперечників. Закріплення траси. Пікетажний журнал та зйомка смуги місцевості вздовж траси. Передача відміток через ріки і яри. Камеральна обробка результатів польових вимірів. Обчислення висот точок проектної лінії.

6

1,8

Всього

36

В результаті проведення лекцій студенти повингні:

  1. знати теоретичні основи геодезичних вимірів; системи координат, орієнтування ліній, масштаби, основи теорії помилок, визначення по плану і картах площ ділянок місцевості;

  2. технологічну схему крупномасштабних топографічних

  3. зйомок/теодолітної, тахеометричної, мензульної, нівелювання поверхні/. Виконання і організацію повздовжнього нівелювання, допуски при виконанні геодезичних вимірів, наукові методи проектування і організації польових і камеральних інженерно – геодезичних робіт

Таблиця 2 – Структура модулів лабораторних робіт

Шифри модулів-М, змістових модулів-ЗМ, та навчальних елементів-НЕ

Назви модулів та теми занять

Об’єм

год

Література

1

2

3

4

М1

ЗМ1

НЕ1

НЕ2

НЕ3

НЕ4

НЕ5

М2

ЗМ2

Основні поняття геодезії

Загальні відомості. Будова повірки теодолітів, вимірювання горизонтальних кутів.

Будова технічного теодоліту Т-30

2

1,2.3.4.

Вивчення відлікових пристроїв технічних теодолітів і дослідження зорової труби.

3

1,2,2

Повірки і юстування технічних теодолітів.

4

1

Вимірювання горизонтальних кутів технічним теодолітом.

2

1,2

Найпростіші геодезичні прилади.

2

1

Теодолітна зйомка

Обчислення координат і складання плану

Рішення задач по теорії похибок вимірів

2

1

НЕ2.2

НЕ2.3.

М3

ЗМ3

НЕ1

НЕ2

НЕ3

Обробка результатів польових вимірів і складання плану участку місцевості по результатах теодолітної зйомки.

14

1

Вимірювання площ участків місцевості.

4

1

Геометричне нівелювання

Визначення висот точок

Вивчення будови і робота на станції з технічним нівеліром.

2

1

Повірки нівеліра і виконання геометричного нівелювання.

4

1,3

Камеральна обробка результатів польових вимірів при технічному нівелюванні.

6

1.4

всього

51

Таблиця 3 - Система оцінювання знань

Види робіт, що контролюються

Номер контролю

Кількість балів

1

2

3

4

1

Засвоєння модулів програмного матеріалу дисципліни:

  1. М1, ЗМ1: НЕ1.1, НЕ1.2, НЕ1.3

  2. Структурний контроль №1

  3. Лабораторні роботи Л1.1, Л1.2, Л1.3, Л1.4, Л1.5, Л1.6

1.1

1.2

1.3

5

15

15

2

Засвоєння модулів програмного матеріалу дисципліни:

  1. М2, ЗМ2: НЕ2.1, НЕ2.2, НЕ2.3, НЕ2.4

  2. Розрахунково-графічна робота Р2.1

  3. Структурний контроль №2

2.1

2.2

2.3

8

20

20

3

Засвоєння модулів програмного матеріалу дисципліни:

  1. М3, ЗМ3: НЕ3.1

  1. Структурний контроль №3

  2. Лабораторні роботи Л3.9, Л3.10, Л3.11

3.1

3.2

3.3

2

8

7

Заліковий кредит 1 -іспит

100