Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_Мет вказ для лабор маг_стри.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
548.86 Кб
Скачать

Методичні вказівки до завдання 2:

Розрахунки необхідно проводити за даним підприємства за 2 роки. Обов’язково необхідно охарактеризувати динаміку кожного показника за цей період, тенденції їх зміни, фактори ,що вплинули на їх динаміку.

Фінансову стійкість підприємства характеризує ряд коефіцієнтів: показник власного оборотного капіталу, коефіцієнт маневреності, коефіцієнт покриття необоротних активів, забезпеченість матеріальних оборотних засобів власними джерелами фінансування.

Показники ліквідності характеризують здатність підприємства виконувати короткострокові зобов’язання. Основні критерії оцінки ліквідності – коефіцієнт поточної ліквідності, коефіцієнт швидкої ліквідності та коефіцієнт абсолютної ліквідності.

Недоліки аналізу платоспроможності підприємства за коефіцієнтами ліквідності:

  • дані Балансу дійсні лише на певний період часу і не дають інформації про стан активів і пасивів протягом звітного періоду;

  • відсутня інформація про якість дебіторської та кредиторської заборгованості – структура та строки погашення.

Література:основна – 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11; додаткова – 8, 9, 10.

Лабораторна робота 4 (2 год.)

Тема: Аналіз вхідних і вихідних грошових потоків

Мета: навчитись формулювати висновки про якість управління підприємством на підставі аналізу вхідних і вихідних грошових потоків

Хід роботи:

На підставі форми №3 “Звіт про рух грошових коштів” проводиться оцінка структури грошових потоків підприємства та динаміка їх змін. За результатами проведеного аналізу формулюються висновки про якість управління підприємством.

Методичні вказівки

Базу для оцінки можливостей підприємства залучати та використовувати грошові кошти та їх еквіваленти становить інформація про рух грошових коштів. Розрахунки показників необхідно проводити за даними форми №3 “Звіт про рух грошових коштів” умовного підприємства за один рік.

Для оцінки структури грошових потоків підприємства можна використати табл. 5.

Таблиця 5

Структура грошових потоків підприємства

Вид діяльності

Звітний рік

Операційна

Інвестиційна

Фінансова

Чистий рух коштів за звітний період

Загальна оцінка якості управління

 Добре / нормальне / кризове

Провівши аналіз стану руху грошових коштів від операційної, фінансової та інвестиційної діяльності, необхідно оцінити якість управління підприємством.

  1. добре підприємство (операційна діяльність “+”; інвестиційна діяльність “–” ; фінансова діяльність “–”).

Це означає, що в результаті операційної діяльності (зокрема від реалізації продукції) підприємство отримує достатньо грошових коштів, щоб мати можливість інвестувати ці кошти, а також погашати залучені кредити. Якщо чистий рух коштів за рік також позитивний, то можна сказати, що керівництво підприємства повністю виконує свої функції.

  1. нормальне підприємство (операційна діяльність “+”; інвестиційна діяльність “–” ; фінансова діяльність “+”).

Суть такої структури грошових потоків: підприємство спрямовує кошти, отримані від операційної діяльності та кошти, отримані як кредити та додаткові вкладення власників на придбання необоротних активів (оновлення основних засобів, вкладення капіталу в нематеріальні активи, здійснення довгострокових інвестицій).

Бажано мати позитивне значення за статтею “Чистий рух коштів”. Така ситуація може означати, що підприємство отримало кредит під невеликий відсоток та інвестувало отримані грошові кошти на більш вигідних умовах.

Така ситуація нормальна і прийнятна при оцінці якості управління.

  1. кризове підприємство (операційна діяльність “–”; інвестиційна діяльність “+” ; фінансова діяльність “+”).

Якість управління в такій ситуації дуже низька. Стан підприємства можна охарактеризувати як кризовий.

Зміст такої структури: підприємство фінансує видатки операційної діяльності за рахунок надходжень від інвестиційної і фінансової діяльності, тобто за рахунок залучених кредитів, додаткової емісії акцій тощо. Така структура може бути лише у новостворених підриємств, які ще не почали працювати на повну потужність, знаходяться на початковій стадії розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]