Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 4.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

6. Учасники ринку цінних паперів. Характеристика основних та інфраструктурних учасників ринку цінних паперів

Основними учасниками ринку цінних паперів виступають:

  • емітенти;

  • інвестори;

  • посередники.

Склад учасників ринку цінних паперів залежить від рівня роз­витку виробництва та банківської системи, а також економічних функцій держави.

Емітенти - це юридичні особи, які зацікавленні в короткостроковому або довгостроковому фінансуванні своїх поточних або капітальних витрат (при цьому

можуть доказати, що їм як позичальникам, боржникам і підприємцям можна довіряти).

Емітентами цінних паперів в Україні виступає: держава, акці­онерні товариства, приватні підприємці, нерезиденти.

Емітенти можуть самі розміщувати свої цінні папери, однак складний механізм емісії в умовах конкуренції вимагає не тільки великих витрат, але і професійних знань, спеціалізації, навиків. Тому емітенти надаються до послуг професійних посередників: банків, брокерів, інвестиційних компаній, які як

Інвестори - фізичні і юридичні особи України та інших країн світу, які стали чи мають намір стати власниками акцій, облігацій та інших цінних паперів з метою одержання доходу, за винятком органів держаної влади та управління і місцевих органів самоврядування.

Інвестори вкладають у цінні папери власні кошти, майно, май­нові та немайнові права, у тому числі інтелектуальну власність. Інвестори можуть бути індивідуальні, інституціональні і профе­сійні учасники ринку.

На ринках цінних паперів у розвинених країнах Інституційні інвестори є основною категорією учасників ринку ЦП.

Крім інституційних інвесторів, на фондовому ринку також діють фізичні особи, яких ще називають індивідуальними інвес­торами. Індивідуальні інвестори є досить численною категорією учасників ринку цінних паперів, завдяки чому вони мають можливість акумулювати кошти та використовувати їх з метою здійснення підприємницької діяльності. Незначні кошти окремих індивідуальних інвесторів у кінцевому результаті консолідуються в акціонерні капітали.

За останні роки на ринку інвестиційних цінних паперів відбулась еволюція від переважання індивідуальних інвесторів до доміну­ючої ролі інституціональних, що призвело до розширення кола покупців фінансових інструментів:

по-перше, інституційні інвестори володіють більшими коштами, ніж окремо взяті індивідуальні;

по-друге, саме інституційні інвестори частіше бувають за­цікавлені в тому, щоб брати участь у повсякденному управ­лінні справами емітента;

по-третє, інституційні інвестори досить часто купують цінні папери з метою поєднання як власних інтересів, так і інтересів емітента.

Населення вкладає кошти в цінні папери тільки тоді, коли воно досягає достатнього рівня свого багатства, яким потрібно ке­рувати, тобто зберігати у фінансових активів, що приносять дохід.

Першими інституційними інвесторами були комерційні банки США, які вкладали в цінні папери кошти, довірені їм їх клієн­тами, для дохідного розміщення.

Сьогодні великими інвесторами є страхові компанії, пенсійні фонди, інвестиційні (взаємні) фонди, інвестиційні компанії та інші фінансові установи. Одночасно вони є посередниками на ринку цінних паперів.

Професійними учасниками РЦП є банки, брокери, брокерські контори, довірчі товариства. Професійні учасники ведуть рахунки клієнтів у цінних паперах і грошових коштах, а також здійснюють через брокерів біржові угоди з купівлі-продажу та інші біржові операції з цінними паперами.

Їх ще називають інфраструктурними учасниками фондового ринку. Особливостями цієї категорії учасників є те, що:

- по-перше, вони одночасно можуть виступати як посередни­ком, так і емітентом та інвестором;

- по-друге, відносини, які формуються між інфраструктурними учасниками, передбачають досить високий ступінь довіри у відносинах фізичних та юридичних осіб до таких інституцій;

- по-третє, взаємодія суб'єктів фондового ринку з певними інститутами інфраструктури є обов'язковою умовою здійснення окремих видів операцій. Прикладом може бути функціонування в Україні інституту реєстраторів акцій акціонерних товариств тощо.

Інфраструктурними учасниками РЦП є торговці цінними паперами, до яких належать:

- фондові біржі;

- позабіржова система продажу цінних паперів.

Фондова біржа - організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами. Організаційно-правовою формою фондових бірж є акціонерне товариство. Біржі є основним інститутом вторинного ринку цінних паперів, сприяють накопиченню, розподілу і перерозподілу капіталу, зосереджують попит і пропозицію цінних паперів, сприяють формуванню їх біржового курсу.

Фондова біржа здійснює свою діяльність відповідно до Закону України «Про цінні папери і фондову біржу», інших законодавчих актів України, статуту і правил фондової біржі на засадах ціліс­ності, централізації та прозорості ринку, його відповідності сві­товим стандартам фондової торгівлі. Такі принципи забезпе­чують високі гарантії безпеки, надійності, стабільності і ліквід­ності ринку цінних паперів в Україні.

Головна функція фондової біржі, що закріплена законодавчо, полягає в тому, що це є ринок цінних паперів, тобто місце, де брокери виконують замовлення клієнтів і укладають угоди з купівлі-продажу акцій та облігацій за цінами, що визначаються співвідношенням попиту і пропозиції.

Сучасні фондові біржі - це суб'єкти, оснащені найновішими телекомунікаційними системами, що забезпечують швидкий зв'язок з будь-яким учасником біржі. У світі функціонує близько 200 фондових бірж. Найбільшими серед них є Нью-Йоркська фондова біржа - "Великий світ", Токійська, Лондонська та Осакська фондові біржі.

В Україні на даний час діє 7 фондових бірж, а саме:

1) Українська фондова біржа;

2) Київська міжнародна фондова біржа;

3) Українська міжбанківська валютна біржа;

4) Донецька фондова біржа;

5) Українська міжнародна фондова біржа;

6) Кримська фондова біржа;

7) Придніпровська фондова біржа.

Крім того, операції щодо продажу акцій виконують фондові відділи товарних бірж.

Торгівля цінними паперами може здійснюватися не тільки у приміщенні біржі, а й за її межами, на позабіржовому ринку, на якому сьогодні здійснюється більшість операцій. Позабіржовий ринок ділиться на дві частини: організаційно оформлений (комп'ютеризовані торговельно-інформаційні системи) та неорганізований («вуличний», дилерський ринок).

В Україні створено дві торговельно-інформаційні системи - Перша фондова торговельна система (ПФТС) і Південно - Українська торговельна система (ПУТС).

Значний оборот цінних паперів викликав необхідність ство­рення додаткових спеціалізованих інститутів, що обслуговують фондову біржу. Важливими із них є: депозитарії, зберігачі; клірингові корпорації та незалежні реєстратори.

Депозитарна діяльність - надання послуг щодо збері­гання цінних паперів незалежно від форми їх випуску, відкриття та ведення рахунків у цінних паперах, обслуго­вування операцій за цими рахунками (включаючи кліринг та розрахунки за угодами щодо цінних паперів) та обслуго­вування операцій емітента щодо випущених ним цінних паперів.

Депозитарій - це юридична особа, що здійснює діяльність щодо:

-надання послуг із зберігання цінних паперів незалежно від форми їх випуску;

-відкриття та ведення рахунків у цінних паперах;

- обслуговування операцій за цими рахунками, включаючи кліринг та розрахунки за угодами щодо цінних паперів;

-обслуговування операцій емітента щодо випущених ними цінних паперів.

Депозитарій виступає у якості номінального утримувача, зареєстрованого у реєстрі власників іменних цінних паперів як юридична особа, якій ці цінні папери передано за дорученням та в інтересах власників цінних паперів для здійснення операцій у Національній депозитарній системі.

Депозитарій може створюватися у формі відкритого акціонер­ного товариства, учасниками якого є не менше 10 зберігачів. Депо­зитарна діяльність повинна бути єдиним видом діяльності товариства. Засновниками депозитарію можуть бути фондова біржа, а також учасники організаційно оформленого позабіржового ринку.

Клієнтами депозитарію є: зберігачі, які уклали з ними депози­тарний договір; емітенти - щодо рахунків власних емісій, від­критих на підставі договорів про обслуговування емісій цінних паперів; інші депозитарії, з якими укладено договори про кореспон­дентські відносини.

В Україні на сьогодні діють два депозитарії.

Учасники Національної депозитарної системи поділяються на прямих та опосередкованих.

Прямі учасники - це депозитарії, зберігачі, реєстратори власників іменних цінних паперів.

Опосередковані учасники - організатори торгівлі цінними паперами, торговці цінними паперами та емітенти.

Для здійснення кореспондентських відносин щодо цінних паперів у Національній депозитарній системі необхідно укласти відповідні угоди та відкрити рахунки.

Зберігач - банк або торговець цінними паперами, який має дозвіл на зберігання й обслуговування обігу цінних паперів та операцій емітента з ними.

У статутному капіталі зберігача частка іншого зберігача або торговця цінними паперами, інвестиційної, страхової компанії чи іншого інвестора не може перевищувати 5 %. Зберігач не може вести реєстр власників цінних паперів щодо яких він здійснює угоди.

Діяльність, пов'язана із зберіганням цінних паперів, проводиться на підставі договору про відкриття рахунку в цінних паперах, який укладає власник цінних паперів із вибраним ним зберігачем.

Реєстратор - суб'єкт підприємницької діяльності, який повинен одержати у встановленому порядку дозвіл на ведення реєстрів власників іменних цінних паперів. Реєстр власників це список власників та номінальних утримувачів іменних цінних паперів, складений на певну дату. Ведення реєстру передбачає облік та зберігання інформації про власників іменних цінних паперів, а також: операції, внаслідок яких виникає необхідність внесення змін до реєстру. Зміни до реєстру вносяться на підставі документів, згідно з якими переходить право власності на відповідні цінні папери.

Реєстратор зобов'язаний на вимогу власника цінних паперів або його представника, а також номінального утримувача надати виписку з реєстру власників іменних цінних паперів. Ведення реєстру може здійснювати і сам емітент, але. коли кількість власників іменних цінних паперів перевищить 500, емі­тент зобов'язаний доручити ведення реєстру реєстратору, укла­даючи з ним відповідний договір.

В Україні учасники фондового ринку об'єдналися в Професійну асоціацію реєстраторів і депозитаріїв (ПАРД).

Для гарантування та прискорення розрахунків за операціями з цінними паперами в Україні створюється клірингова система, яка складається із клірингового депозитарію та розрахункового банку (можливо декілька депозитаріїв та розрахункових банків).

Кліринг - отримання, звірення та поточне оновлення інформації, підготовка бухгалтерських та облікових доку­ментів, необхідних для виконання угод щодо цінних паперів, визначення взаємних зобов'язань, що передбачає взаємозалік, забезпечення та гарантування розрахунків за угодами щодо цінних паперів.

Згідно з нормативними вимогами НБУ для комерційного банку, який бажає стати розрахунковим, здійснення клірингових розрахунків за операціями з цінними паперами повинно бути винятковим видом його діяльності. Стаючи розрахунковим, банк підмовляється від будь-яких інших видів діяльності і повинен функціонувати на доходи від клірингу за операціями з цінними паперами. Банківський капітал повинен становити мінімум 10 млн. грн. Банк має мати сучасне приміщення, кваліфікований персонал тощо.

Закон України «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні» від 10.12.1994р. зобов'язує кліринговий депозитарій для здійснення грошових розрахунків щодо цінних паперів користуватися послугами, що надають розрахункові банки на підставі відповідного договору, типова форма якого затверджується Державною ко­місією з цінних паперів та фондового ринку і НБУ.

Діяльність розрахункових банків регулюється положенням про особливості ліцензування, регулювання та аналізу діяльності спеціалізованих (розрахункових) банків, затвердженим постано­вою Правління НБУ № 159 від 31.03.1999 р. Документом вста­новлено досить жорсткі економічні нормативи для розрахунково-клірингових закладів.

Учасники фондового ринку можуть об'єднуватися в саморегулівні організації (СРО). Статус такої організації можуть отримати громадські організації, об'єднання юридичних осіб-професійних учасників ринку цінних паперів, а також фондові біржі. СРО встановлюють для своїх членів формальні правила та процедури. В Україні до складу саморегулівних організацій входять: сім фондових бірж;, дві торговельно-інформаційні сис­теми, Асоціація учасників фондового ринку України, Професійна асоціація реєстраторів і депозитарії^, Українська асоціація інвес­тиційного бізнесу, Українська асоціація торговців цінними паперами.

34

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]