Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2172.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
325.12 Кб
Скачать

Тема 3. Національні релігії

Загальна характеристика національних релігій. Особливості їх походження, віровчення, культу та організації.

Релігії Стародавньої Месопотамії та Стародавнього Єгипту. Релігії Стародавньої Індії (ведійська релігія, брахманізм, джайнізм, індуїзм). Релігії Стародавнього Китаю (даосизм, конфуціанство). Релігії Стародавньої Греції та Стародавнього Риму. Іудаїзм. Зороастризм. Синтоїзм. Релігія давніх слов’ян.

Тема 4. Світові релігії. Буддизм

Загальна характеристика світових релігій. Специфіка їх виникнення, віровчення, культу та організації.

Буддизм. Передумови виникнення буддизму. Легенди про життєвий шлях та вчення Будди. Етико-практична спрямованість буддизму. Вчення про чотири шляхетні істини. Шлях подолання страждання. Вчення про нірвану.

Основні напрямки буддизму. Хінаяна та махаяна, особливості їх віровчення та культу. Ваджраяна (тантризм) як напрямок буддизму. Дзен-буддизм: специфіка, історія та сучасність. Ламаїзм: виникнення, еволюція, сучасність.

Тема 5. Християнство

Походження християнства. Історичні передумови, ідейно-філософські та релігійні джерела виникнення християнства.

Особа Ісуса Христа як засновника християнської церкви. Формування християнського віровчення і культу. Перші християнські общини. Новий заповіт: загальна характеристика історії створення та структури. Еволюція раннього християнства та виникнення єпископської церкви. Перетворення християнства в світову релігію. Розкол християнства та утворення православної та римо-католицької церкви.

Основні напрями християнства. Православ’я. Структура, “символ віри” та догматика православ’я. Особливості культу (богослужіння, таїнства, свята). Релігійні організації в межах православ’я.

Католицизм – західний напрям християнства. Особливості віровчення католицизму (Біблія, кредо, рішення вселенських соборів, навчання римських пап). Особливості культу та обрядові сторони католицької церкви. Організація католицизму.

Реформація та утворення протестантських церков. Протестантизм як напрямок християнства. Ранній протестантизм: лютеранство, кальвінізм, англіканство. Пізній протестантизм: баптизм, адвентизм, п’ятидесяцтво, методизм, євангелізм, єговізм. Специфіка віровчення, культу та організації протестантських церков.

Релігія в Україні. Запровадження християнства в Київський Русі. Історія розвитку православ’я в Україні.

Християнство в контексті історії, культури й сучасності українського народу. Православні церви в Україні. Проблеми становлення. УАПЦ. Греко-католицизм і римо-католицизм в Україні. Протестантські течії в Україні. Міжконфесійні відносини в сучасній Україні.

Тема 6. Іслам

Виникнення ісламу. Історичні причини, ідейні та релігійні джерела ісламу. Канонічна література: Коран, Сунна. Особливості віровчення, культу та організації ісламу. Культ Кааби. Життя та вчення Мухаммеда. Трансформація ісламу в світову релігію

Космологія, антропологія й есхатологія в ісламі. Етично-правова система ісламу.

Основні напрямки ісламу. Суннізм: віровчення, культ, організація. Шиїзм: віровчення, культ, організація. Ваххабізм як ортодоксальна течія в ісламі. Суфізм як напрямок ісламу. Іслам в Україні. Іслам у сучасному світі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]