Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Философия методичка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
390.14 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка

Кафедра філософії і соціально-політичних дисциплін

Методичні рекомендації до самостійної роботи з дисципліни «Філософія» для студентів усіх спеціальностей денної та заочної форм навчання

Полтава 2004

Методичні рекомендації до самостійної роботи з дисципліни «Філософія» для студентів усіх спеціальностей денної та заочної форм навчання. – Полтава: Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, 2004. – 31 с.

Укладач: кандидат філософських наук, доцент І. О. Філіна.

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри філософії і соціально-політичних дисциплін, доктор філософських наук, доцент Г. Є. Аляєв.

Затверджено науково-методичною радою університету

Протокол № 1 від 27.01.05 р.

Редактор Ю. В. Назаренко

Коректор Ю. В. Назаренко

Призначення даних методичних рекомендацій – допомогти студентам денної та заочної форм навчання в організації процесу вивчення основних тем курсу філософії. Уміння самостійно організувати послідовність освоєння нових понять, категорій і проблем становить чи не найголовнішу умову успіху в навчанні.

Студент має вільно орієнтуватися в бібліотечних каталогах, знаходити потрібну інформацію в різних джерелах, самостійно вибирати і систематизувати матеріал з конкретного питання чи розділу теми тощо. Опрацьовуючи літературу при підготовці до семінару чи заліку, студентові бажано робити висновки, замітки, класифікуючи їх відповідно до визначених питань.

Студент повинен уміти аналізувати і порівнювати зміст матеріалу з одних і тих же питань у різних літературних джерелах (підручниках, посібниках, монографіях, статтях), розрізняючи базові положення та їх різноманітне тлумачення і розуміння.

Культура навчання передбачає повагу до іншої думки, викладеної в тексті чи висловленої в процесі обговорення проблеми. Тому студентам треба не лише вчитися формувати певний обсяг знань «для себе», а й зважати на форми використання цього потенціалу знань у спілкуванні з іншими людьми та в процесі практичної фахової діяльності.

Основна навчальна та методична література до курсу

  1. Філософія. Навч. посібник / Л. В. Губерський, І. Ф. Надольний, В. П. Андрущенко та ін.; За ред. І. Ф. Надольного. – 3-е вид., стер. – К.: Вікар, 2002. – 516 с.

  2. Філософія: Підручник / За заг. ред. М. І. Горлача, В. Г. Кременя, В. К. Рибалка – Харків: Консум, 2000.

  3. Введение в философию. В 2-х ч. / Под ред. И. Т. Фролова. – М.: Политиздат, 1989.

  4. Філософія: Підручник / І. В. Бичко (кер. автор. кол.), І. В. Бойченко, В. Г. Табачковський та ін. – 2-е вид., стер. – К.: Либідь, 2002. – 406 с.

  5. Причепій Є. М., Черній А. М. , Чекаль Л. А. Філософія: Посібник. – К.: Академвидав, 2003. – 576 с.

  6. Філософія. Курс лекцій: Навч. посібник / І. В. Бичко, Ю. В. Осічнюк, В. Г. Табачковський та ін. – К.: Либідь, 1991.

  7. История философии : Учебник / Н. И. Горлач, Л. В. Губерский, В. Г. Кремень та ін.; За ред. Н. И. Горлача. – Х.: Консум, 2002. – 751 с.

  8. Історія філософії: Підручник / Ярошовець В. І., Бичко І. В., Бугров В. А. та ін.; За ред. В. І. Ярошовця. – К.: Вид. ПАРАПАН, 2002. – 774 с.

  9. Історія філософії: Підручник для студ. вищих закладів освіти / Бичко А. К., Бичко І. В., Табачковський В. Г. – К.: Либідь, 2001. – 406 с.

  10. Исторические типы философии. Методические указания к самостоятельной работе. Ч. 1. / В. В. Лебединский, В. М. Мешков, В. А. Сиверс та ін. – ПІБІ, 1990.

  11. Історичні типи філософії. Методичні вказівки до самостійної роботи та семінарських занять для студентів усіх форм навчання. Ч. 2. / В. А. Сіверс, В. М. Мєшков, В. В. Рябокляч, Н. І. Заводова, І. О. Філіна, Г. Є. Аляєв. – ПІБІ, 1992.

  12. Історичні типи філософії. Методичні вказівки до самостійної роботи та семінарських занять для студентів усіх форм навчання. Ч. 3 / В. А. Сіверс, В. М. Мєшков, В. В. Лебединський, В. В. Рябокляч, Н. І. Заводова, І. О. Філіна. – ПІБІ, 1993.

  13. Методичні вказівки до планів семінарських занять із дисципліни «Філософія» для студентів усіх спеціальностей / І. О. Філіна. – ПДТУ, 2000.

  14. Конспекти лекцій із філософії (онтологія, антропологія, соціальна філософія): Навчальний посібник для студентів усіх спеціальностей / І. О. Філіна, В. В. Лебединський, Н. І. Заводова, В. В. Рябокляч, П. Г. Рендюк. – ПДТУ, 2000.

  15. Методичні вказівки вивчення спецкурсу «Філософія і методологія наукового пізнання». Ч. 2. Структура та розвиток наукового знання. Для магістрів усіх спеціальностей / В. М. Мєшков. – ПДТУ, 2001.

  16. Філософські системи від античності до класики. Конспект лекцій із дисципліни «Філософія» для студентів усіх форм навчання / І. О. Філіна і др. – ПНТУ, 2002.