Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ціни і ціноутв.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.68 Mб
Скачать

41

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра економіки підприємства

методичні вказівки і варіанти завдань

до виконання контрольних і курсових робіт

із дисципліни “Ціни та ціноутворення”

для студентів спеціальностей 6.050106, 6.050107

денної й заочної форм навчання

Полтава 2003

Методичні вказівки і варіанти завдань до виконання контрольних і курсових робіт із дисципліни “Ціни та ціноутворення” для студентів спеціальностей 6.050106, 6.050107 денної й заочної форм навчання. – Полтава: ПолтНТУ, 2003. – 52 с.

Укладач: В.А. Оченаш, старший викладач кафедри економіки підприємства

Відповідальний за випуск: В.Я.Чевганова, завідувачка кафедри економіки підприємства, кандидат економічних наук, доцент

Рецензент: В.І. Пазинич, к.т.н., доцент

Затверджено радою університету

протокол № 7 від 22. 03. 2002 р.

Редактор Н. В. Жигилій

Коректор Н. О. Янкевич

Зміст

Вступ…………………………………………………………….…...…….4

1 Програма курсу “Ціни і ціноутворення”………..………………...….….4

2 Вказівки до виконання курсової та контрольної роботи…..….………..6

3 Пояснення і приклади рішення задач……………………………..……..7

3.1 Задачі на застосування параметричних методів ціноутворення…..7

3.2 Задачі на розрахунки змінних цін……………………………….…..8

3.3 Задачі на використання методу беззбитковості та досягнення цільового прибутку.……………………………..………….……….…..…8

3.4 Задачі на структуру відпускних, оптових і роздрібних цін…….…11

3.5 Рекомендації до розв’язання інших типів задач….…………….....14

Література……………………………………..…………………………..14

Додаток 1. Таблиця вибору варіанта курсової роботи..……….……....16 Додаток 2. Таблиця вибору варіанта контрольної роботи…………....19

Додаток 3. Теоретичні питання до контрольної роботи……………....21

Додаток 4. Задачі…………………………………………………...…....22

ВСТУП

Курс “Ціни та ціноутворення” вивчає закономірності процесу утворення цін, тарифів та системи цін у цілому. Ціна є одним із важелів економічного процесу в діяльності підприємства, вона впливає безпосередньо на виробництво товару, його розподіл і споживання.

Ціна, яка спочатку встановлюється власником (виробником) товару, потрапляє на ринок, де під впливом ринкових факторів визначається її кінцевий рівень. З укріпленням ринкових відносин роль держави стосовно регулювання і встановлення цін зменшується й вирішальна роль у формуванні цін залежить від співвідношення попиту та пропозиції.

Вивчивши матеріал дисципліни, студент повинен знати склад і структуру різних цін, вплив податків на ціноутворення, методи ціноутворення в умовах ринку, вплив держави на ціноутворення тощо. При вивченні курсу студенти повинні особливу увагу приділяти вивченню собівартості продукції як бази ціни.

Засвоєння курсу дозволяє сформувати у студентів сучасні економічні міркування та систему спеціальних знань щодо обгрунтування цінової стратегії і тактики її здійснення, основних методів ціноутворення з урахуванням зовнішніх та внутрішніх факторів, що впливають на процес ціноутворення.

1 ПРОГРАМА КУРСУ “ЦІНИ І ЦІНОУТВОРЕННЯ”

Тема 1 Ціна, її сутність і функції. Законодавство про ціни. Види цін

Сутність ціни, її функції та роль в умовах ринкової економіки. Законодавство про ціни й ціноутворення. Фактори, що впливають на рівень цін. Види цін, їх класифікації.

Тема 2 Ринок, попит і пропозиція

Економіка й питання, що розв’язуються нею. Поняття ринку та його складові елементи. Попит і пропозиція. Еластичність попиту і пропозиції. Ринкова рівновага. Класифікація ринків. Ціноутворення при різних моделях ринків.

Тема 3 Методи дослідження кон’юнктури ринку і динаміки цін

Поняття і сутність економічної кон’юнктури, її показники. Види цін при аналізі кон’юнктури, індексний метод в аналізі кон’юнктури. Індекси товарної біржі, фондового ринку. Методи дослідження галузевої структури ринку.

Тема 4 Основи ринкового ціноутворення

Етапи процесу ціноутворення. Зовнішні фактори, що впливають на ціноутворення. Вибір мети ціноутворення. Основні методи ціноутворення. Ринкове коригування цін. Ринкове страхування цін.

Тема 5 Собівартість промислової продукції

Собівартість продукції як база ціни. Види собівартості. Класифікація і структура витрат, що входять у склад собівартості промислової продукції. Калькулювання собівартості одиниці продукції. Номенклатура калькуляційних статей витрат.

Тема 6 Система вільних(ринкових), оптових і роздрібних цін

Оптові та оптово-відпускні ціни на продукцію промисловості, їх види і структура. Регульовані оптові ціни. Роздрібні ціни на товари народного вжитку, їх види й структура. Торговельні надбавки, їх установлювання та регулювання.

Тема 7 Податки і ціноутворення

Податкова система, її основні елементи. Види податків, їх участь у ціноутворенні.

Тема 8 Система ціноутворення у будівництві

Види та призначення кошторисних нормативів. Система ціноутворення у будівництві. Склад і призначення кошторисної інвесторської документації, порядок складання кошторисів. Визначення кошторисної вартості будівництва. Договірні ціни та їх узгодження.

Тема 9 Ціни на ринку товарів і послуг. Прейскуранти

Особливості ціноутворення на продукцію виробничо-технічного призначення, у паливно-енергетичному комплексі, на ринку науково-технічної продукції, на споживчі товари, на соціальні послуги, ціни на ринку праці. Прейскуранти, їх призначення та класифікації.

Тема 10 Ціни і контракти зовнішньоторгової діяльності

Ціноутворення на світовому ринку, основні види цін. Зовнішньо-торгові контракти, їх склад. Базисні умови поставок, міжнародні правила їх тлумачення (“Інкотермс”). Державне регулювання цін у країнах із розвиненою ринковою економікою.

Тема 11 Ціни і грошовий обіг. Ціни та кредит

Залежність ціноутворення від кількості грошей в обігу, від рівня розвитку кредитування.

Тема 12 Ціноутворення й інфляція

Інфляція, її види і прикмети. Регулювання цін як засіб боротьби з інфляцією.

2 вказівки до виконання курсової

чи контрольної роботи

2.1 Виконання курсової (КР) чи контрольної роботи (кр) є одним із етапів вивчення курсу “Ціни і ціноутворення”. При вивченні програмного матеріалу для його закріплення та набуття практичних навичок студенти повинні виконати курсову (для спеціальності “Економіка підприємства”) чи контрольну роботу (для спеціальності “Облік та аудит”) згідно з робочою навчальною програмою.

Вибір варіанта вихідних умов до курсової чи контрольної роботи здійснюється за двома останніми цифрами номера залікової книжки студента (додатки 1 і 2).

2.2 Курсова робота складається із рішення задач і визначення вартості будівництва об’єкта. Рішення задач має супроводжуватися чітким поясненням дій і окремих етапів рішення.

Варіант вихідних умов наведено у додатку 1.

Курсова робота виконується у вигляді пояснювальної записки на аркушах формату А4 розбірливим почерком або з використанням ПК шляхом роздрукування. При оформленні курсової роботи слід користуватися методичними вказівками 4.

2.3 Контрольна робота складається із відповідей на два теоретичних питання (додаток 3) і рішення 5 задач.

Теоретичні питання слід викладати стисло і коректно. При висвітленні теоретичних питань необхідно обов’язково спиратися на Закони України, Укази Президента України, Постанови Кабміну України та інші джерела – підручники, статті тощо. Не допустиме списування матеріалу з підручника чи конспекту. Відповіді на питання бажано ілюструвати цифровими даними та прикладами з діяльності підприємства, де працює студент.

Контрольна робота виконується у шкільних зошитах або на аркушах фор-мату А4 розбірливим почерком чи з використанням ПК шляхом роздрукування.

2.4 При оформленні курсової чи контрольної роботи дозволяється використання типових бланків калькуляцій собівартості промислової продукції, відпускної ціни або кошторисів за формами №1,3,4,5 чи інших бланків, які використовуються в економічній роботі підрозділів підприємств і організацій.

2.5 Виконана курсова чи контрольна робота здається лаборантові на кафедру. Після перевірки викладачем роботи вона повертається студентові для виправлення знайдених помилок чи недоліків. Після доопрацювання студентом роботи вона представляється знову на кафедру з усіма зауваженнями перевіряючогота із виправленими помилками або необхідними доповненнями для її подальшого захисту.