Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 Метод КР Ек праці Заоч ЗЕП-09 (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
304.64 Кб
Скачать

1. Мета і завдання дисципліни

Предметом навчальної дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини» є соціально-трудові відносини на макро- і мікрорівні та закономірності їх розвитку.

Метою навчальної дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини» є формування теоретичних і практичних знань щодо функціонування, розвитку та регулювання соціально-трудових відносин у суспільстві.

Завдання навчальної дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини» – висвітлення теоретико-методологічних та соціально-економічних аспектів сучасних проблем економіки праці й соціально-трудових відносин; формування у студентів практичних навичок і вмінь щодо управління працею та регулювання відносин у соціально-трудовій сфері.

2. Навчальна програма дисципліни Економіка праці і соціально-трудові відносини

ТЕМА 1

Об’єкт, предмет і завдання дисципліни

Праця, як об’єкт вивчення дисципліни економіка праці і соціально-трудові відносини. Особливості праці, як об’єкта дослідження та вивчення. Відносини у соціально-трудовій сфері. Аспекти праці. Макроекономічні механізми регулювання праці.

Характер праці. Показники характеру праці. Суспільний поділ праці. Роль праці у визначенні виробничих відносин взаємодії людини і суспільства. Взаємодія працівників у процесі праці. Необхідність формування нової системи соціально-трудових відносин.

Предмет та завдання дисципліни. Природа соціально-трудових відносин. Зміст економіки праці як навчальної дисципліни.

Література: основна – 5, 9; додаткова – 3, 6.

Тема 2 Трудові ресурси і трудовий потенціал суспільства

Населення як суб’єкт економічних та інших суспільних процесів і явищ. Відтворення населення, його природний і механічний рух. Демографічна та соціальна мобільність населення. Структура і розміщення населення України. Поняття працездатності, працездатного населення.

Розподіл населення за традиційною методикою, за методикою Міжнародної організації праці. Економічно активне та економічно неактивне населення. Віднесення населення до зайнятих та безробітних згідно із законодавством України. Сутність відтворення населення. Види та режими відтворення населення.

Соціально-економічна характеристика трудових ресурсів. Роль і місце трудових ресурсів в економіці України. Стан і структура трудових ресурсів. Методи прогнозування, планування трудових ресурсів, розрахунок потреби в трудових ресурсах. Джерела поповнення трудових ресурсів. Професійно-кваліфікаційний аспект трудових ресурсів.

Співвідношення понять потенціал людини, трудовий потенціал, людський капітал, робоча сила. Значення трудового потенціалу. Компоненти трудового потенціалу та показники його формування. Характеристика трудового потенціалу за компонентами та рівнями: працівник, підприємство, суспільство.

Види розподілу та перерозподілу трудових ресурсів. Розміщення продуктивних сил як основа розподілу та перерозподілу трудових ресурсів. Суть, види і форми міграції населення. Внутрішні та міжнародні види міграційних процесів в Україні, їх соціально-економічне значення і наслідки. Показники використання трудових ресурсів. Регіональні особливості використання трудових ресурсів в Україні. Умови та чинники підвищення ефективності використання трудових ресурсів суспільства.

Література: основна – 3, 5; додаткова – 1, 8.