Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 Предмет та методи макроекономічного аналізу.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
167.42 Кб
Скачать

1.Предмет, метод та функції макроекономіки.

Макроекономіка-це фундаментальна наука, яка досліджує механізми функціонування національної економіки як єдиної цілісної системи. Предмет м.- великомасштабні економічні процеси та явища.Макроекономіка спирається на сукупність макроекономічних одиниць і явищ-агрегатів(укруплення, узагальнення, статистичне розуміння, показники економічних процесів та явищ)Макроекономічними суб’єктами є:1) Сектор домашніх господарств-родина, приватна економіка, яка спрямована на задоволення власних потреб.2)Сектор не фінансових корпорацій- сукупність підприємств реальної економіки.3)Сектор фінансових корпораці-сукупність фінансових банківських установ та організацій;4)Сектор загальнодержавного управління-сукупність державних інституцій та установ;5)Сектор закордон-сукупність суб’єктів господарських нерезидентів.6)Сектор громадських та політичних організацій.Функції М.: 1)ТЕОРЕТИКО-ПІЗНІВАЛЬНА, зміст якої полягає в пізнанні економічних явищ, процесів і поведінки макроекономічних суб’єктів та створенні відповідних об’єктом дослідження теоретичних моделей.2)ПРИКЛАДНА або ПРАКТИЧНА, зміст полягає у розробці практичних рекомендацій на основі економічного аналізу. Ця функція реалізується насамперед у розробці економічної політики держави.3) ПРОГНОСТИЧНА, полягає в оцінці економічної конюктури та передбаченні перспектив економічного розвитку країни.;4)СВІТОГЛЯДНУ. Наявний у суспільстві економічний порядок формує відповідний тип економічного мислення та своєрідний світогляд.(МЕТОДИ 2 ПИТАННЯ АНАЛІЗ СИНТЕЗ тощо)

2. Методологія макроекономіки. Макроекономічне моделювання.

Методологія макроекономіки-це система наукових знань про шляхи та методи, засоби, інструменти пізнання економчних систем.У найзагальнішому плані вона ґрунтується на 2 складових основних: загальнонаукових методів пізнання, які включають діалектику та логіку, та специфічних, що включають агрегування, принцип рівноважності,прогнозування тощо.Макроек. використовує широкий спектр методів, а саме:

  1. Аналіз – це метод дослідження, при якому об’єкт дослідження розкладається на складові частини, кожна з яких вивчаєтья окремо.

  2. Синтез – це метод дослідження, який базується на поєднанні різних елементів, сторін об’єкта в єдине ціле з урахуванням взаємозв’язків між ними.

Аналіз і синтез, як методи дослідження, застосовуються в єдності

  1. Індукція – рух думки від конкретного до всезагального, від знання нижчого ступеня до знання вищого ступеня.

  2. Дедукція – рух думки від всезагального до одиничного.

Поєднання методів індукції – дедукції забезпечує зв’язок одиничного, особливого і всезагального.

  1. Метод наукової абстракції – це метод поглибленого пізнання реальних економічних процесів шляхом виділення основних, найсуттєвіших сторін певного явища і очищення його від усього неістотного, випадкового.

Однак головним методом макроекономіки є моделювання. Макроекономічні моделі-це математичні рівняння, за допомогою яких у спрощеному(абстрактному) вигляді прагнуть відобразити реальні макроекономічні процеси.

Цей метод реалізується шляхом побудови різноманітних моделей. Моделі дають можливість відобразити економічну дійсність в абстрактному та дещо спрощеному вигляді.

Макроекономічні моделі містять у собі ендогенні ( внутрішні) змінні, розмір яких встановлюються в результаті рішення моделі, і екзогенні ( зовнішні) змінні, розмір яких визначається поза даною моделлю.Типи моделей:

  1. за засобом уявлення досліджуваного процесу або явища : логічні графічні й економіко – математичні.

  2. За тривалістю аналізованих процесів: короткострокові, довгострокові.

  3. За кількістю економічних суб’єктів, що аналізуються: прості, повні.

  4. За ступенем охоплення іноземного сектора: закриті, відкриті.

  5. За характером впливу чинника часу: статичн,динамічні.

  6. Залежно від припущення на якому ґрунтується модель: рівноважні, нерівновагі, структуралістські

  7. За метою дослідження: пояснювальні, прогностичні, управлінські.