Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 Предмет та методи макроекономічного аналізу.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
167.42 Кб
Скачать

8Сукупна пропозиція у довго та короткостроковому періоді.

Сукупна пропозиція – це величина реального обсягу виробництва , який підприємства готові виробляти і продавати за певного рівня цін. В економ. теорії існують три підходи до визначення кривої AS

1 відрізок називається Кейнсіанським він характеризує такий стан нац . госп-ва при якому існує високий рівень безробіття котрий перевищує природну норму , а також мають місце вільні (не завантажені) потужності

Природна норма безробіття відображає такий стан нац. Ринку праці при якому завжди існує певна чисельність працездатних осіб , які не можуть знайти роботу (5-6% )

2 відрізок – наближається до повної зайнятості

3 відрізок – називають Класичним при цьому стверджують , що економіка досягла повної зайнятості .Економіка досягла стану маx потужності і тому подальше зростання ВНП є неможливим AS стає вертикальною.

На обсяг пропозиції впливають цінові та нецінові фактори

До цінових належать:

- процентна ставка

- рівень цін

До нецінових належать :

- рівень цін на виробничі ресурси

- продуктивність праці

- податки та дотації держави

Цінові – це переміщення по кривій , а нецінові переміщення самої кривої , ліворуч і вгору коли скорочується, та праворуч та вниз коли зростає.

Крива довгострокової сук. Пропозиції показує обсяг виробництва , який називають природним рівнем виробництва. Цей рівень досягається за повної зайнятості. Тому всі чинники , які змінюють природний рівень виробництва , переміщуватимуть криву пропозиції вправо або вліво. Вона паралельна осі ординат .Ці чинники можна поділити на дві групи .По-перше , це економічні процеси або заходи економічної політики , які змінюють обсяг виробництва за тієї самої природної норми безробіття. По – друге, це економічні процеси або заходи державної політики , що змінюють природну норму безробіття.

9. Рівнова сукупного попиту і сукупної пропозиції. Модель а,д-ас

Взаємодія тавзаємозвязок між сукупним попитом та сукупною пропозицією здійснюється через систему цін

Точка перетину кривої сукупного попитуAD та кривої сукупної пропозиції AS – точка рівноваги, яка визначає рівноважний рівень цін (Ра) та рівноважний реальний обсяг національного виробництва (Qa).

Три варіанти макрорівноваги:

Якщо сукупний попит змінюється в межах кейисіанського відрізка, то зростання попиту приводить до зростання реального обсягу національного виробництва і зайнятості при сталих цінах.

Якщо сукупний попит зростає на проміжному відріжу, це призводить до зростання реального обсягу національного виробництва, рівня цін та зайнятості

Якщо сукупний попит зростає на класичному відрізку АS, це призволить до інфляційного зростання цін та номінального ВНП при незмінному обсязі реального ВНП (оскільки він не може зростати за межі рівня «повної зайнятості»).

Аналіз моделі AD-AS.

В точці перетину кривих сукупного попиту та сукупної пропозиції досягається рівноважний рівень та рівноважний обсяг ВВП. На рис.1 показан, що в короткостроковому періоді рівновага досягається в точці Е припустімо, що рівень цін становить не Ре, а Р1. Крива пропозиції показує, що за рівня цін Р1 підприємства виробляють ВВП У1. За рівня цін Р1 покупці хочуть придбати обсяг продукції У2, що показує крива попиту. Конкуренція між покупцями за реальний обсяг продукції У1 підвищить рівень цін до Ре. Зростання цін з Р1 до Ре стимулюватиме виробників збільшити обсяг продукції з У1 до Уе і водночас змушує покупців зменшити свої закупівлі з У2 до Уе. Коли вироблений реальний продукт = купленому обсягові продукції, як це має місце на рівні цін Ре, національна економіка досягла рівноваги. На кейнсіанському відрізку, де крива пропозиції майже положиста, зміна попиту спливає на ВВП, а рівень цін відносно сталий. На класичному відрізку крива АS стає крутою, і зміна попиту, наприклад його розширення, спричинятиме зростання цін, а ВВП майже не змінюватиметься.

Ефект хроповика. Коли попит розширюється з АD1 до AD2, то рівновага переміщується з точки Е1 до Е2 проте ціни не знижуються з такою легкістю як підвищуються. Тому якщо попит зменшиться з AD2 до AD1, то економіка не повернеться до свого первинного рівноважного стану в точці Е2. Скоріше збережеться новий, вищий рівень цін Р2, і скорочення попиту перемістить економіку до стану рівноваги в точці Е3. Вищий рівень цін збережеться на рівні Р2, а ВВП зменшиться до У3 (крива AS переміститься вліво).