Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 Предмет та методи макроекономічного аналізу.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
167.42 Кб
Скачать

7 . Сукупна пропозиція та фактори, що її визначають. Крива сукупної пропозиції.

Сукупна пропозиція - величина реального обсягу виробництва, який підприємства готові виробляти і продавати за певного рівня цін. На обсяг сукупної пропозиції впливають цінові та не цінові фактори. Цінові: процентна ставка, рівень цін. Нецінові: рівень цін та виробничі ресурси, продуктивність праці, податки і дотації держави.

В економічній теорії існують три підходи до визначення кривої пропозиції: 1. Кейнсіанський – характеризує такий стан національного господарства при якому існує високий рівень безробіття, котрий перевищує природну норму, а також мають місце вільні (не завантажені) виробничі потужності. Природна норма безробіття відображає такий стан національного ринку праці, при якому завжди існує певна чисельність працездатних осіб, які не можуть знайти роботу. В сучасних умовах природним вважається такий рівень безробіття, що становить – 5-6%. 2. Висхідний – відображає такий стан національної економіки, при якому вона наближається до повної зайнятості. 3. Класичний – при ньому стверджують, що економіка досягла повної зайнятості. Під дією цінових факторів відбувається зміна сукупної пропозиції у межах кривої AS. Під дією нецінових – крива AS переміщується ліворуч і вгору, коли сукупна пропозиція скорочується та праворуч і вниз, коли зростає.

P AS

Q

7 . . Сукупний попит

Сукупний попит – відображає к-ть товарів та послуг тобто реальний обсяг нац. Виробництва , який покупці готові купувати за певного рівня цін. Існують 4 компоненти сукупного попиту :

Споживчий попит домогосподарств

Інвестиційний попит підприємств

Попит держ . сектора

Попит закордонних суб’єктів

AD=C+I+G+NE

На обсяг АД впливають цінові та нецінові фактори .Цінові – це переміщення по кривій , а нецінові переміщення самої кривої. Траєкторію АД визначають 3 чинники(цінові) :відсоткова ставка, реальні касові залишки, імпортні закупівлі

  • Ефект процентної ставки демонструє залежність між рівнем цін , процентною ставкою та попитом з боку покупців .Зі зростанням цін зростає процентна ставка за кредитами , що скорочує споживчий та інвестиційний попит.

  • Ефект реальних касових залишків характеризує збереження цінності грошових заощаджень в періоди інфляції .Якщо протягом певного періоду часу відбувається інфляція то цінність грошових заощаджень виражених у товарах знижується. Отже, чим вищим є рівень цін , який супроводжує інфляцію тим меншу кількість товарів зможе придбати населення на відкладенні раніше кошти.

  • Ефект імпортних закупівель полягає у тому ,що підвищення рівня цін у певній країні порівняно з цінами за кордоном призводить до скорочення сукупного попиту на вітчизняні товари і послуги .Покупці цієї країни купуватимуть більше імпортних товарів замість вітчизняних , а іноземці також менше купуватимуть товари даної країни.

До нецінових чинників належать впливу на АД належать: податкова політика держави, очікування споживачів та виробників, зміни у держ . закупівлях, зміни у видатках на чистий експорт .