Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_k_r__1_bondar.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
579.34 Кб
Скачать

19. Розливання смуги товщиною до 1...2 мм

Звичайним у цьому випадку технологічним рішенням є різке охолодження розплаву на окремо обертовому охолоджуваному ролику. Ступінь холодної пластичної деформації при прокатці отриманого напівпродукту значно скорочується. Практичні варіанти цього технологічного рішення надані на малюнку 14. Залежно від способу приводу розплаву розрізняють методи:

«ПЛЕНЕР ФЛОУ», «МЕЛТ ДРАГ», «МЕЛТ СПІННІНГ» або розливання струї, що розпороли. Швидкість розливання цими методами досягає зна конструкторські роботи в цьому напрямку проводяться фірмами США («Нешнел стіл», «АРМ ко», «Бетліхем стіл», «Інленд стіл» і ін.).

Фірмою "НІППОН-МЕТАЛЛ" розроблений модифікований однороликовий спосіб розливання. При цьому додатково над основним, нижнім роликом розташований зі зсувом на 26 верхній ролик меншого діаметра (мал. 15). Насадка з алюмографіту з керамічним покриттям для подачі розплаву в зазор між водоохолоджуваними роликами, сполучається з нижнім роликом.

Товщина смуги в поздовжньому й поперечному напрямках залежить від сталості рівня розплаву в проміжному ковші й зміни профілю поверхні валків через коливання температури по ходу розливання.

Спосіб розливання розпиленням (мал. 14, г) придатний тільки для одержання фасонних виробів. Існують й інші технологічні рішення одержання смуги, товщиною до 1...2 мм.

Відповідно до рішення фірми «ДЖОНС енд ЛАФЛІН (ЛТВ СТІЛ)», розплав твердіє у кільцевому зазорі між внутрішньою поверхнею порожнього циліндра й зовнішньою поверхнею валика невеликого діаметра. Цим способом виробляється смуга шириною 300 мм і товщиною від 6 до 12 мм.

Способи одержання смуги на основі використання прийомів порошкової металургії з наступним її компактуванням шляхом холодної або гарячої прокатки поки не мають промислової реалізації.

20.

21. Обробка в газостаті - гаряче ізостатичне пресування (ГІП).

Тиск у робочій камері контейнера створюється за рахунок подачі попередньо стислого до 300 – 500 атм аргону. Після заповнення камери аргоном включаються молібденові нагрівачі й при нагріванні газу до 1200 °С його тиск підвищується до необхідної величини – 2000 атм. ГІП гранул виробляється в спеціальній формі капсулі, що виготовляє найчастіше зі звичайної листової сталі.

Гранули в капсулу засинають доверху. Щільність заповнення – 70

%. Потім капсула вакуумують й герметизюуть. Після цього капсула

із гранулами може зберігатися й транспортуватися без обмежень.

Звичайно в газостаті завантажують кількість капсул, що заповнюють весь обсяг робочої камери. Після завершення ГІП обсяг гранул у капсулі зменшується приблизно на 30 %, усуваються порожнечі.

22. Таким чином, розробка й промислове застосування нових способів безперервного розливання забезпечує:

- поліпшення характеристик механічних властивостей металопрокату, внаслідок одержання дрібнокристалічної структури (при цьому досягається підвищення міцності при одночасному підвищенні пластичності й в'язкості металопрокату);

- розширення діапазону марочного сортаменту розплавів,що розливають, (поліпшується деформування звичайно тендітного й тим самим непридатного для прокатки сплаву);

- підвищення ефективності сталеплавильного виробництва, внаслідок зниження капітальних витрат, підвищення продуктивності й зниження експлуатаційних витрат - скорочується потреба в прокатному встаткуванні, нагрівальних пристроях, звільняються виробничі площі, зменшується споживання електроенергії).

На дослідно-промислових установках, що перебувають у цей час, виробляються тонкі сляби перетином 600х40 мм і смуги 300х1.2 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]