Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторные работы по экологии.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
108.74 Кб
Скачать

Питома кількість шкідливих речовин, що виділяються при одному виїзді автомобіля біля з помешкання.

**Чисельник - питома кількість шкідливих речовин для карбюраторних двигунів; Знаменник - питома кількість шкідливих речовин для дизельних двигунів.

Таблиця 3

Значення коефіцієнта С для урахування інтенсивності руху автомобілів.

Найменування помешкань

Число виїздів протягом часу

Коефіцієнт С

1

0,5

Пост ТО і ремонту автомобілів

2

0,6

3

0,7

4

0,8

5

1,0

Потокові лінії обслуговування

автомобілів із переміщенням на

На все число

0,3

конвеєрі

виїздів

Сховище автомобілів

1,0

Для багатоповерхових гаражів із виїздом через нижче розташовані поверхи (або вище розміщені яруси в підземних гаражах), кількість шкідливих речовин що виділяються на кожному поверсі (ярусі), визначається по формулі:

G = g * N * K1(1+0,7n) (2)

де Кі - число виїздів протягом 1 часу для даного поверху або ярусу, виїзд/год;

n – число поверхів або ярусів.

Основою для розрахунків шкідливих викидів від автотранспорту при його русі є середній питомий викид автомобілів окремих груп: вантажівки, автобуси, легкові машини. При цьому викид шкідливих речовин корегується в залежності від технічного стану автомобілів та їх середнього віку.

Для автопарку, міста, району, маса викинутої за розрахунковий період т (2) шкідливої речовини Мти при наявності автомобілів із різними типами двигу­нів, визначається по формулі:

(3)

де і - число груп автомобілів; mj,і,k - питомий викид j-ї шкідливої речовини авто­мобілем і-ї групи з двигуном k-го типу за розрахунковий період (включаючи викиди в момент прямування з урахуванням картерних викидів і випари палива, г/км(зведені в табл. 4)); Zi,k- пробіг автомобілем і-ї групи з двигуном k-го типу за розрахунковий період, млн. км; k1, k2 - коефіцієнти впливу технічного стану і середнього віку на викиди і-ї групи з двигуном к-го типу (табл. 5). Для вантаж­них спеціальних автомашин, що працюють без значного пробігу (автокрани, бульдозери й ін.)кількість величин, що викидаються, повинно розраховуватися по умовному еквівалентному пробігу аналогічних двигунів (карбюраторних або дизельних.) і умовним витратам палива на 1 км.

Таблиця 4