Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторные работы по экологии.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
108.74 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Криворізький технічний університет

Кафедра теплогазопостачання

Методичні вказівки

До виконання розділу дипломного проекту

«Екоголія»

«Визначення платежів за забруднення навколишнього середовища»

для студентів всіх спеціальностей

Затверджено на засіданні кафедри

Теплогазопостачання і вентиляції

Протокол № від

Кривий Ріг 2002

Методичні вказівки до виконання розділу дипломного проекту «Екологія» «Визначення платежів за забруднення навколишнього середовища» для студентів усіх спеціальностей / Укл. П.В. Бересневич, Ю.А. Гурін, О.В. Герасимчук, Кривий Ріг, КТУ, 2002, с.24

Укладачі: П.В. Бересневич, докт. техн. наук,проф.

Ю.А. Гурін, доцент, канд. техн. наук

О.В. Герасимчук, асистент

Відповідальний за випуск П.В. Бересневич, докт. техн. наук, проф.

Рецензент: Голишев О.М., канд. техн. наук, проф.

Вступ

Наведені методики розрахунку платежів за викиди в атмосферу забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення; забруднення повітряного басейну автотранспортом; за скидання забруднюючих речовин у поверхневі води та інш.; за розміщення відходів у навколишньому природному середовищі мають за мету допомогти оцінити вплив на оточуюче середовище об'єктів будівництва при виконанні усіх будівельних процесів та доповнюють основні методичні вказівки до виконання розділу дипломного проекта „Екологія".

Ці розрахунки повинні виконати студенти, що дипломуються і в котрих, для проведення робіт на будівництві присутні данні шкідливі викиди, що забруднюють навколишнє природне середовище.

Робота № 1 Тема: Визначення платежів за викиди в атмосферу забруднюючих речовин стаціо­нарними джерелами забруднення. Загальні положення

Плата за викиди в атмосферу забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення встановлюється з метою економічного стимулювання здійснення атмос- фероохоронних засобів, упорядкування джерел їх фінансування і кредитування, а також відшкодування народногосподарського збитку, що заподіюється забрудненням атмос­фери стаціонарними джерелами. Платежі за викиди в атмосферу забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення компенсують екологічний збиток від негативного впливу забрудненого атмосферного повітря на здоров'я людей, об'єкти житлово-комунального господарства, сільськогосподарські угіддя, водяні, лісові, рибні і рекреаційні ресурси, основні фонди промисловості і транспорт. Розмір платежів за викиди включає дві складові:

  1. Плата в межах установлених лімітів (тимчасово узгоджених) викидів шкідливих речовин.

  2. Плата за перевищення лімітів викидів шкідливих речовин.

Розмір платежів за викиди в атмосферу забруднюючих речовин стаціонарними

Джерелами забруднення (Пас) визначається по формулі:

(1)

де Нбі – базовий норматив плати за викиди в атмосферу 1 тонни і-ї забруднюючої речовини в межах ліміту, грн./т; Млі - маса річного викиду і-ї забруднюючої речо­вини в межах ліміту, т/рік; Кn - коефіцієнт кратності плати за понадлімітний викидів в атмосферу забруднюючої речовини, Кn = 5; Мпі - маса понадлімітного ви­киду і-ї забруднюючої речовини, т/рік; Кг - коефіцієнт, що враховує територі­альні та соціально-екологічні особливості; Кі - коефіцієнт індексації.

Коефіцієнт Кг залежить від числа платежів населеного пункту, його наро­дногосподарського значення, визначається по формулі:

(2)

де Кнас - коефіцієнт, що залежить від числа жителів населеного пункту, виз­начається по табл.1; Кф - коефіцієнт, що враховує народногосподарське значен­ня населеного пункту, визначається по табл.2.

Таблиця 1

Значення коефіцієнта Кнас в залежності від чисельності жителів населеного пункту

Чисельність жителів, тис. чол.

Кмас

1

до 100

1,00

2

100,1 250

1,20

3

250,1 500

1,35

4

500,1 1000

1,55

5

Більше 1000

1,80

Таблиця 2

Значення коефіцієнта Кф

Тип населеного пункту

К Ф

1

Організаційно-господ. і культурно-побут. центри місце­вого значення переважно з агропромисловими функціями (райцентри, міста, селища і села)

1,00

2

Багатофункціональні центри, переважно з промисловими і транспортними функціями (обл. центри, міста обл. під­порядкування, потужні промислові і транспортні вузли)

1,25

3

Центри переважно з рекреаційними функціями (якщо населений пункт одночасно має промислове і рекреацій­не значення, приймають Кф=1,65)

1,65

Таблиця 3