Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання на ККР з Трудового права_єдиний докуме...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать

Практичне завдання

З вини завідуючого складом Філімонова П.О. зіпсувалося дві тонни м’ясних продуктів, втрати становили 20000 грн. Філімонов П.О. пояснив, що м’ясопродукти були зіпсовані у зв’язку з відключенням електроенергії. Крім того, деякі м’ясопродукти можуть бути використані (м’ясні консерви, строк реалізації яких не закінчився, а умови зберігання додержані).

Чи може бути притягнутий до відповідальності Філімонов П.О.?

Які умови притягнення працівників до матеріальної відповідальності?

Практичне завдання

Назарова М.А. – студентка денного відділення державного університету – одночасно працювала на півставки лаборантом кафедри філософії. За академічну заборгованість вона була відрахована з університету і одночасно звільнена з посади лаборанта. Назарова М.А. звернулася до суду з позовом про поновлення на роботі.

Суддя, вважаючи, що Назарова М.А. працювала за сумісництвом і звільнена у зв’язку з припиненням навчання, визнав звільнення законним. Назарова М.А. оскаржила рішення місцевого суду до апеляційного суду.

Що таке сумісництво?

Який порядок укладення і розірвання трудового договору про роботу за сумісництвом?

У яких правовідносинах з університетом знаходилася Назарова М.А.?

Яким повинно бути рішення апеляційного суду?

Практичне завдання

Бухгалтер будівельно-монтажного управління Миколаєва І.А. подала заяву про звільнення з роботи за власним бажанням. Через два тижні адміністрація управління заявила, що вона не може знайти на цю посаду іншого працівника, відмовилася приймати бухгалтерську документацію і видати їй трудову книжку. Миколаєва І.А. звернулася до юридичної консультації за роз’ясненням: чи може вона самовільно залишити роботу і куди їй потрібно звернутися з вимогою про розірвання трудового договору.

Вирішіть дану справу та дайте аргументовану правову консультацію.

Практичне завдання

При реєстрації колективного договору (ст. 15 КЗпП України) з’ясувалося, що договором передбачений пункт, згідного з яким власник вправі надавати працівникам від 16 до 18-ти років чергову відпустку у залежності від виробничих обставин і тривалістю, не більше календарного місяця. Це положення стало підставою відмовлення в реєстрації.

Якої тривалості й у який час року надається чергова відпустка неповнолітнім працівникам?

Чи правомірне відмовлення в реєстрації колективного договору?

Дайте компетентну консультацію про вжиття заходів, що дають підстави для укладання і реєстрації колективного договору.

Практичне завдання

Молодший науковий співробітник науково-дослідного інституту Гущин В.П. 02 березня 2012 року був звільнений за скороченням штатів, а 10 вересня 2012 року на його місце був прийнятий Гуляєв І.П.. Гущин В.П. вирішив оскаржити дії власника науково-дослідного інституту, як неправильні.

Який порядок звільнення працівників за скороченням штатів?

Чи правомірні дії власника науково-дослідного інституту у відношенні до Гущина В.П.?

Який орган повинен розглядати заяву Гущина В.П.?

Практичне завдання

Профком підприємства пред’явив вимогу про звільнення майстра дільниці Струка С.С. за те, що він неодноразово без згоди профкому залучав працівників до надурочних робіт, не виконував заходи щодо охорони праці, передбачені в колективному договорі. Директор відмовився виконати вимогу профкому, мотивуючи тим, що Струк С.С. забезпечує виконання плану в своєму цеху, а профком не має права вимагати його звільнення, оскільки на роботу Струка С.С. брав він, тобто директор, а не профком.

Чи має юридичну силу вимога профкому про звільнення або покарання керівних працівників підприємства?

Щодо яких саме керівників профком має право вимагати звільнення?

Які заходи може вжити профком, якщо вважає, що цього працівника необхідно звільнити з посади?