Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання на ККР з Трудового права_єдиний докуме...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать

Практичне завдання

Ларіонова Г.О. уклала трудовий договір з адміністрацією поліклініки заводу «Холодмаш» про роботу як медсестра з п’ятиденним робочим тижнем.

Через три місяці від дня укладення трудового договору поліклініка почала працювати за шестиденним робочим тижнем, але Ларіонова Г.О. відмовилася працювати за таким режимом і вимагала зберегти за нею п’ятиденку. За нез’явлення на роботу по суботах вона була звільнена за прогули без поважних причин за п. 4 ст. 40 КЗпП України.

Ларіонова Г.О. звернулася до суду з позовом про поновлення її на роботі з попередніми умовами режиму праці і оплату вимушеного прогулу.

Дайте аргументований правовий аналіз даної ситуації. Що вважається прогулом?

Яке рішення повинен винести місцевий суд?

Практичне завдання

Технік збірного цеху автозаводу Сергєєв І.І. 04 вересня 2012 року подав заяву про звільнення за власним бажанням. Однак 16 лютого цього ж року Сергєєв І.І. подав другу заяву, у якій просив вважати першу не дійсною, тому що він передумав звільнятися з автозаводу. 11 вересня 2012 року був підписаний власником наказ про звільнення Сергєєва І.І. за власним бажанням, з чим Сергєєв І.І. не був згодний.

Розкрийте особливості звільнення працівників за власним бажанням при укладенні безстрокового трудового договору.

Чи правомірні дії власника автозаводу?

Практичне завдання

Мале підприємство «Вест» уклало трудову угоду строком на шість місяців з громадянином Яремчуком М.С.. За умовами цієї угоди Яремчук М.С. зобов’язався побудувати підприємству ремонтний бокс-гараж, за що підприємство зобов’язалося по закінченню робіт виплатити винагороду в розмірі 50 мінімальних заробітних плат.

Виконавши зумовлену роботу, Яремчук М.С. зажадав, щоб крім обумовленої винагороди йому виплатили компенсацію за невикористану відпустку і видали належним чином оформлену трудову книжку. Отримавши відмову, Яремчук М.С. звернувся до суду з позовною заявою про задоволення своїх вимог.

У яких відносинах з МП «Вест» перебував Яремчук М.С.?

Чи підлягають задоволенню вимоги Яремчука М.С.?

Практичне завдання

Касир Лебедєва А.І. була прийнята на роботу з неповним робочим днем, тривалість якого складала 6 годин з відповідною оплатою. При наданні їй чергової відпустки, власник зменшив кількість днів відпустки, мотивуючи це тим, що в Лебедєвої А.І. неповний робочий день.

У чому особливості регулювання неповного робочого дня?

Чи правомірні дії власника?

Дайте консультацію Лебедєвої А.І., керуючись діючим трудовим законодавством.

Практичне завдання

Секретар-друкарка заводоуправління Кулікова А.І. 10 вересня 2012 року подала заяву про звільнення за власним бажанням. Після закінчення 2-х тижнів з дня подачі заяви Кулікова А.І. не вийшла на роботу, а 24 вересня 2012 року вона була звільнена за п. 4 ст. 40 КЗпП – за прогул.

Який порядок звільнення з ініціативи працівника?

Чи правомірні дії власника заводоуправління?

Дайте Куліковій А.І. компетентну консультацію.

Практичне завдання

Технолог Тимофеева М.П. звернулася із заявою до директора заводу «Оріон» з проханням встановити їй неповний робочий тиждень, оскільки вона змушена здійснювати догляд за важко хворим батьком, що проживає з нею в одній квартирі, а також вона одна виховує дитину у віці 12 років. Директор заводу відмовив у проханні Тимофеєвій М.П., посилаючись на те, що умови виробництва не дозволяють йому дати згоду на встановлення неповного робочого часу і запропонував звільнитися за власним бажанням.

Які підстави і порядок встановлення неповного робочого часу?

Чи законні дії директора заводу?