Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прогр.Держ спиту 2012.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
170.5 Кб
Скачать

Економічний розвиток України в умовах радянської економічної системи та його трактування в економічній думці.

Економічні експерименти більшовиків в Україні : „воєнний комунізм”, „нова економічна політика”. Формування сталінської командно – адміністративної системи управління. Сталінська індустріалізація та її реальні результати. Характеристика промислового розвитку і будівництва в Україні в роки довоєнних п’ятирічок (1928 – 1941 рр.). Суцільна колективізація та її вилив на стан сільського господарства. Голодомор 1932 – 1933 рр. в Україні та його наслідки. Економічний розвиток західноукраїнських земель у 1920 – 1940 рр.

Економіка України в роки Другої світової війни та повоєнної відбудови (1939 – 1950 рр.).

Господарський розвиток України в 1950 –1960-х роки. Україна в умовах кризи радянської тоталітарної системи і спроб її модернізації. Реформаторська діяльність М.С. Хрущова. Структурні зрушення в народному господарстві. Загострення соціально – економічної обстановки у першій половині 60-х років.

Диспропорційний розвиток радянської економіки, спроби її реформування в другій половині 80-х років. „Перебудова” М. Горбачова.

Радянська економічна думка: М. Бухарін, М. Кондратьєв, Л. Канторович, А. Воскресенський, Э. Брегель, М. Гавурин, Л. Абалкін, В.Немчинов, В. Новожилов.

Українська економічна думка: К. Воблий, О. Чаянов, С. Кузнець, О. Челінцев, М. Волобуєв, В. Корнієнко, І. Лукінов, Ю. Пахомов, А. Агафонов, І.Ястремський, А. Покритан, А. Чухно.

Формування засад ринкового господарства в Україні (90-ті роки хх ст.)

Прийняття „Декларації про державний суверенітет України” 16 липня 1990 р. та Акту про державну незалежність України 24 серпня 1991 р. Розбудова національної економіки, її ринкова трансформація та інтеграція у світовий економічний простір. Прорахунки і труднощі у здійсненні незалежної економічної політики.

Роль держави у становленні цивілізованих ринкових відносин. Спроби створення системи законодавчого регулювання економічної діяльності.

Соціально – економічна криза та пошук напрямків її подолання. Структурна та інвестиційна політика. Закордонна допомога.

Фінанси, кредит, податкова політика, грошовий обіг початку 90-х років. Грошова реформа 1996 р. Внутрішня та зовнішня торгівля. Роль і місце господарства України в світовому економічному розвитку.

ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ТА КРИТЕРІЇ ОЩНЮВАННЯ ЗНАНЬ

СТУДЕНТІВ ПРИ СКЛАДАННІ ДЕРЖАВНОГО ІСПИТУ З

ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ..........................................

Проведення державного іспиту це найважливіший метод контролю та оцінювання знань студентів з навчального курсу. Іспит проводиться в письмовій формі. Завдання (білет) включає теоретичне питання та практичні завдання.

Результати іспиту має бути оцінено за системою ECTS.

Оцінка "А" ставиться, якщо студент має систематизовані та глибокі знання навчального матеріалу, вміє без помилок виконувати практичні завдання, передбачені програмою державного іспиту, засвоїв основну й ознайомився із додатковою літературою, подає матеріал у логічній послідовності, вміє робити узагальнення і висновки, наводить практичні приклади в контексті тематичного теоретичного матеріалу.

Оцінки "В і С" ставляться, якщо студент повністю засвоїв навчальний матеріал знає основну літературу, вміє виконувати практичні завдання, подає матеріал у логічній послідовності, робить певні узагальнення і висновки, але не наводив практичних прикладів у контексті тематичного теоретичного матеріалу або допускав незначні помилки у формулюванні термінів, категорій, невеликі арифметичні помилки в розрахунках при розв'язанні практичних завдань.

Оцінки "D і E" ставляться, якщо студент частково засвоїв матеріал, дає неповну відповідь на поставлене теоретичне питання, допускає грубі помилки в розрахунках при розв'язанні практичних завдань.

Оцінки "FX і F" ставляться студентові, який не засвоїв навчального матеріалу, дає неправильні відповіді на поставлені теоретичні питання, не вміє, або неправильно виконує розрахунки при розв'язанні практичних завдань.

Кількість завдань у білеті – 6. Кожне з завдань оцінюється в 15 балів.