Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прогр.Держ спиту 2012.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
170.5 Кб
Скачать

Ринкове господарство країн Європейської цивілізації в період монополістичної конкуренції (друга половина XIX - початок XX ст.)

Прогрес світової науки, техніки та технології виробництва. Структурні зміни в економіці окремих країн та продуктивних сил світу. Основні тенденції розвитку світової економіки. Концентрація промислового та банківського капіталу як передумови створення монополій. Завершальна стадія індустріалізації та формування світового ринку. Вивіз капіталу. Колоніальна система та економічний поділ світу.

Економіка Англії на межі XIX – XX ст. Причини втрати нею світової економічної першості.

Франція на рубежі XIX – XX ст. Аграрні протиріччя, парцелярне господарство. Принципи промислового відставання.

Об‘єднання німецьких земель за ініціативою Пруссії. Причини швидкого економічного піднесення, роль мілітаризму. Економічний успіх в Німеччині. Завершення територіального поділу світу. Міжнародні економічні відносини.

Марксистське економічне вчення: методологія досліджень, теорія класів і класової боротьби, теорії вартості, капіталу, додаткової вартості, заробітної плати, відтворення і економічного циклу, доходів та їх розподілу, вчення про соціалізм і комунізм. Історичне значення економічного вчення марксизму.

Маржиналізм і неокласична теорія. Австралійська школа граничної корисності: К.Менгер, Ф. Візер, О. Бем–Баверк. Математична школа в політекономії: Л.Вальрас, В.Парето. Економічні теорії А. Маршала, Дж. Б. Кларка.

Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрямки економічної думки в Україні (друга половина XIX - початок XX ст.)

Скасування кріпацтва в Західній Україні, його законодавче оформлення (укази від 17 квітня та 7 вересня 1848). Сільське господарство й аграрні відносини в західних українських землях: 1848 – 1900 рр.

Основні положення селянської реформи 1861р. в Росії та особливості її реалізації в Східній Україні.

Сільське господарство та аграрні відносини в пореформений період. Аграрне перенаселення та політика українського уряду. Розвиток капіталізму в сільському господарстві.

Промисловість східної та західної України. Традиційні та нові галузі промисловості. Особливості промислового (технічного) перевороту. Нові промислові центри та райони. Іноземний капітал у промисловості й транспорті. Залізничне будівництво. Фінанси і кредит. Банківсько–кредитна система. Зростання протиріч в аграрному секторі України на рубежі двох століть. Столипінська аграрна реформа та її здійснення в Україні. Відруби. Хутори. Еволюція сільської общини. Стан сільськогосподарського виробництва. Сільське господарство й аграрні відносини в Західній Україні. Аграрне перенаселення та шляхи його подолання в Східній та Західній Україні. Зародження кооперативного руху. Індустріалізація в Україні. Концентрація промисловості та зростання монополістичних об‘єднань.

Промислове піднесення 90-х років XIX ст. Особливості промислового розвитку на початку ХХ ст. у Східній та Західній Україні.

Українська економічна думка кінця ХІХ ст.. під впливом ідей соціалізму.

Українські громади. М. Драгоманов, С. Подолинський. Народництво: революційне та ліберальне народництво. П. Чубинський, М. Левитський; Т. Осадчий. Розвиток економічної думки в Галичині. В. Навроцький, О. Терлецький. М. Павлик, І. Франко. Поширення в Україні марксистського економічного вчення. М. Зібер, Г. Цехановський, М. Косовський. Розвиток ідей маржиналізму в дослідженнях українських економістів. Д. Піхно, Г. Орженецький, О. Білімович. Є. Слуцький.

Революційно – демократичний напрям суспільно – економічної думки. Економічні погляди С. Подолинського. Економічні ідеї революційного народництва.

Ліберально – народницька економічна думка, Т. Червінський, В. Варзар, О. Шилікевич, О. Русов, Т. Осадчий, М. Левитський.

Розвиток політичної економії в Україні. Т. Степанов, М. Бунге, І. Вернадський, М. Вольський, А. Антонович, І. Ценхановський, М. Косовський, Д. Піхно, Р. Орженцький, О. Білімович, Є. Слуцький, М. Туган – Барановський.

Відображання марксизму у працях українських економістів. Економічні погляди М. Зібера.

Розвиток економічної думки в Галичині. Економічні погляди О. Терлецького, П. Навроцького, М. Павлика, І. Франка.