Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teor_ta_ist_Smist_lekz.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
196.61 Кб
Скачать

Тема 10. Виховні процеси в Україні в період її входження в Російську та Австрійську імперії. Лекція 2 години

Питання, що розглядаються в ході лекції:

1. Освітні процеси на Лівобережжі і в Слобідській Україні на початку ХVIІІ століття. Полкові, січові початкові школи, парафіяльні школи при церквах, діяльність мандрівних дяків, доступність їх простому народові, рідна мова. Колегії в містах, Головна Січова школа, школа співаків в м. Глухові, Харківський колегіум.

«Статут народних училищ у Російській імперії» 1786 р., відкриття мали і головних народних училищ. Антинародний характер освіти: заборона української мови, ігнорування народних звичаїв, традицій виховання; переслідування прогресивних діячів освіти, русифікація українського населення.

2. Загальна характеристика освіти в Лівобережній Україні у першій половині XIX століття. Реформування системи освіти в Росії за західноєвропейським зразком. Статут 1804 р. Основні типи навчальних закладів: церковнопарафіяльні школи, повітові, гімназії, ліцеї, університети. «Становий» характер освіти.

Контрреформа школи 1828 р. Реакційний Статут 1828 року: становість, монархізм, релігійність закладів освіти.

Перші середні школи для дівчат в Україні: «інститути шляхетних дівчат», жіночі єпархіальні школи та жіночі гімназії. Новий тип шкіл для підлітків і дорослих - недільні школи.

3. Система освіти на Правобережній Україні та Закарпатті (друга половина XVIII століття). Поступове згасання розвитку освіти: закриття братських шкіл, покатоличення, онімечення та ополячення української молоді. Парафіяльні школи з навчанням українською мовою. 1783 р. - духовна семінарія (Львів), університети у Львові й Перемишлі. Декілька середніх навчальних закладів. „Дяківські школи”. Для покатоличення української людності насаджувалися уніатські школи, а також школи духовних орденів — василіан, єзуїтів, піарів.

4. Система освіти на Західній Україні (початок ХІХ століття). Прийняття в 1805 році шкільного закону, який визначив мету та зміст навчання, типи навчальних закладів, порядок їх створення та функціонування, їх взаємозв'язок та взаємозалежність. 1818 р. в чисто українських школах дозволено було вчити всіх предметів українською мовою, а в мішаних школах було введено українську мову як обов'язковий предмет для української молоді.

Боротьба за українську мову, літературу й школу, видання книг рідною мовою (Маркіян Шашкевич, Іван Вагілевич та Яків Головацький). Гурток «руська трійця», літературно-етнографічний альманах «Русалка Дністрова», вперше написаний живою народною мовою і фонетичним правописом.

Боротьба за народність освіти: політичне товариство «Головна Руська Рада», тижневик «Зоря Галицька, культурно-освітнє товариство «Галицько-Руська Матиця», призначене дбати про освіту широких кіл суспільства, друкувати й розповсюджувати популярні книжки та навчально-методичну літературу.

Депресія в розвитку освіти (1851 - 1861). Польська мова - єдина мова навчання. 1868 р. - шкільний закон, у якому проголошуються принципи організації та діяльності початкових шкіл і учительських семінарій: перехід шкіл з підлеглості церковним властям до світських шкільних органів. Створення Крайової Шкільної Ради, а пізніше — повітових та місцевих шкільних рад для керівництва початковими, середніми й професійними школами. Обов'язкова й безкоштовна початкова 6-річна освіта, право навчатися рідною мовою. Типи шкіл: замість парафіяльних, тривіальних і головних шкіл установлювалися одно-, дво-, три- і багатокласні школи світського характеру, єдині для сіл і міст.

Розвиток середньої освіти - гімназій й реальних училищ в 60-х роках. Німецька, угорська, польська мови навчання.

Ключові слова та терміни

Становість, монархізм, релігійність, василіани, єзуїти, дяківські школи, приходські (початкові) школи, церковнопарафіяльні школи, покатоличення, мадяризація, «Буквар Южноруський», «Граматика языка славено-руського», «Русалка Дністрова», «Книги буття українського народу», народні училища, класичні і реальні прогімназії, класичні і реальні гімназії.

Рекомендована література:

  1. Болотін Ю.П., Окса М.М. Лекції з історії педагогіки України. Експериментальний навчально-методичний посібник. - Мелітополь, 1996. – 244 с.

  2. Дроб'язко П.І. Українська національна школа: витоки і сучасність. — К.: Академія, 1997.

  3. Котляр М., Кульчицький С. Шляхами віків: Довідник з історії України. — К.: Україна, 1993

  4. Крип'якевич І.П. Історія України. —Львів: Світ, 1990.

  5. Левківський М.В. Історія педагогіки: Підручник. – Київ, Центр навчальної літератури, 2003. – 360 с.

  6. Огієнко І.І. Українська культура: Коротка історія культурного життя українського народу — К., 1992. — 141 с.

  7. Розвиток народної освіти і педагогічної думки в Україні /За ред. М.Д. Ярмаченка. — К., 1991. — С. 8—29.

  8. Субтельний Орест. Україна: Історія / Пер. з анг. Ю.І. Шевчука; Вст. ст. С.В. Кульчицького. — 2-е вид. — К.: Либідь, 1992.

  9. Франко І.Я. Панщина та її скасування 1848 р. в Галичині //Твори. - 108 с.