Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teor_ta_ist_Smist_lekz.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
196.61 Кб
Скачать

Тема 8. Українська національна система виховання Лекція 2 години

Питання, що розглядаються в ході лекції:

1. Сутність і особливості національного виховання та його філософські основи. Особливістю традицій, які викристалізувались як мета і виховні засоби родинної педагогіки, було те, що у селянському середовищі процес виховання істотно не відрізнявся від реального життя сім`ї, громади та ін. Джерелом виховних засобів була система взаємовідносин селянської родини, яка створювалась протягом століть, її трудова діяльність. Традиції були безпосередньо вплетені у процес життя, і трудове виховання, передусім, здійснювалось у контексті реального повсякденного життя.

Важливим шляхом реформування системи виховання є відновлення виховного потенціалу народної педагогіки і, разом з тим, впровадження нових форм і методів, що слугувало б головній меті національного виховання, а саме: набуття молодим поколінням соціального досвіду, успадкування духовних надбань українського народу, досягнення високої культури міжнаціональних взаємин, формування у молоді незалежно від національної належності особистісних рис громадян Української держави, розвиненої духовності, фізичної досконалості, моральної, художньо-естетичної, правової, трудової, екологічної культури.

2. Роль національних пріоритетів у виховання молоді. Засобами традицій народна педагогіка формувала у дітей та молоді інтерес, звичку до праці, завзяття і наполегливість, прагнення до переборення труднощів, свідоме ставлення до виконання трудових операцій, уміння співпрацювати. Керуючись громадською думкою, що здорова людина не може сидіти без діла, народна мудрість засобами дитячого фольклору та з допомогою звичаїв, обряд, свят підводила юних до переконання в необхідності праці, розвиваючи почуття обов'язку та індивідуальної відповідальності.

Ключові слова та терміни

Традиції, обряди, свята; аграрно-сонячний календар; засоби народно-виховного впливу; форми народного виховання; методи народного виховання.

Рекомендована література:

  1. Ващенко Г. Виховний ідеал: Підручник для педагогів, вихованців, молоді і батьків //Полтавський вісник, 1994. — 208 с.

  2. Державна національна програма "Освіта" (Україна XXI століття). - к, 1994. - 61 с.

  3. Єрмак В. Проблеми формування національно-державницького світогляду молоді в сучасній школі //Молода нація: Альманах. № 3А96. – К., 1996. - С. 128 - 130.

  4. Ігнатенко П.І. Український національний характер. — К.: ДОКК, 1997.

  5. Концепція громадянського виховання особистостей в умовах розвитку української державності //Освіта України. - 2000. - 9 серпня, № 32. - с. 6-7.

  6. Мартинюк і.В. Національне виховання: теорія і методологія. — к., 1995.

  7. Основи національного виховання: Концептуальні положення. - Ч. 1. /За ред. В.Г. Кузя, Д.Д. Руденка, З.О. Сергійчук. — К., 1993. — 149 с.

  8. Стельмахович М.Г. Українська народна педагогіка. -К.: ІЗМН, 1997.-232 с.

  9. Ступарик Б.М. Національна школа: витоки, становлення. - К, 1998. - 332 с.

Тема 9. Освітня діяльність о.В. Духновича і к.Д. Ушинського Лекція 2 години

Питання, що розглядаються в ході лекції:

1. О.В. Духнович – організатор просвіти, його перший буквар та "Народна педагогія"'. Життєвий шлях, твори Духновича. Погляди на освіту українського народу. Праця – найважливіший фактор становлення особистості. Врахування вікових та індивідуальних особливостей вихованця – основа дидактики Духновича. Принцип природовідповідності, наочність, доступність навчання. Розвиток пізнавальної активності дитини. Ставлення до вчителя.

2. Значення спадщини О.В. Духновича для українського народу.

3. Педагогічні ідеї К.Д. Ушинського про виховання та його праці. Ідея гармонійного розвитку людини. Світогляд К.Д. Ушинського, його погляди на природу і людину. Робота „Людина як предмет виховання”: загальна характеристика людського і тваринного організму, значення праці в житті людей. Матеріалістичний підхід до висвітлення проблем психології пізнання, дуалістичне розв’язання цієї проблеми.

К.Д. Ушинський про значення праці у вихованні людини. Робота „Праця в її психічному і виховному значенні”: виховання повинно готувати до праці. Відсутність праці руйнує людину. Поєднання фізичної і розумової праці. Вимоги до дитячої праці: посильність, відповідність віку дітей, чергування видів праці. Книга „Дитячий світ”: фізичне виховання на основі вивчення анатомії і фізіології людини, роль фізичного загартування. „Педагогічна антропологія”: обґрунтування мети, змісту і форм фізичного виховання дітей.

Основні дидактичні праці Ушинського: „Керівництво до викладання рідного слова”, „Педагогічна подорож по Швейцарії”, підручники „Рідне слово” і „Дитячий світ”. Погляди на проблеми початкової народної школи. Ушинський – прихильник школи, яка б забезпечувала учнів різнобічними гуманітарними і реальними знаннями.

Ключові слова та терміни

„Народна педагогия”, „Педагогічна антропологія”, розумова зрілість, моральна досконалість і фізична розвиненість, загальна і спеціальна дидактика, два цикли навчання - елементарний (пропедевтичний) і початковий (систематичний).

Рекомендована література:

  1. Болотін Ю.П., Окса М.М. Лекції з історії педагогіки України. Експериментальний навчально-методичний посібник. - Мелітополь, 1996. – 244 с.

  2. Левківський М.В. Історія педагогіки: Підручник. – Київ, Центр навчальної літератури, 2003. – 360 с.

  3. Машталер О.В. Педагогічна і освітня діяльність О. В. Духновича /За ред. О.Р. Мазуркевича. —К., 1966. — 147 с.

  4. Ушинський К.Д. Людина як предмет виховання. — Т. 8. — С. 11—61, 267—281.

  5. Ушинський К.Д. Педагогічна подорож по Швейцарії. — Т. 3. — С. 87—104.

  6. Ушинський К.Д. Праця в її необхідному значенні. — Т. 2. — С. 333—362.

  7. Ушинський К.Д. Про народність в громадському вихованні. — Т. 2. — С. 69—167.