Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум 1 Шевченко ММ 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
67.07 Кб
Скачать

Iіі. Обґрунтування пропозицій (можливих варіантів управлінських рішень)

Містить основні результати попередньо виконаного аналізу ситуації та прогнозу розвитку, способи і методи реагування на загрози. В цій частині записки визначається можливий алгоритм (алгоритми) дій суб’єктів забезпечення національної безпеки, підпорядкованих їм сил і засобів, переваги та недоліки того чи іншого варіанту рішення, критерії, які використовуються при визначенні переваг та недоліків.

При підготовці пропозицій дається детальний і виважений виклад позитивних і негативних моментів, стосовно того чи іншого управлінського рішення та щодо ресурсного (передусім фінансового) забезпечення заходів, які передбачаються до виконання згідно кожного варіанта управлінського рішення.

Таким чином це ключовий елемент аналітичної записки, який обов’язково передбачає:

  • огляд (опис) можливих варіантів практичного розв'язання проблеми (не менше 3-х);

  • підкреслює переваги та недоліки кожного з варіантів;

  • надає повний і об'єктивний аналіз матеріальних, фінансових та інших аспектів ресурсного забезпечення реалізації кожного варіанту.

Представлення детального аналізу всіх можливих шляхів вирішення питання має переконати керівництво, що пропозиції щодо управлінських рішень є належним чином обґрунтовані на основі комплексного дослідження всіх можливостей, а також те, що пропонується реальний вибір між реальними альтернативами.

Перелік варіантів може починати з найкращого, найгіршого, далі йдуть інші варіанти тобто бажано дотримуватися такої послідовності:

1. Варіант управлінського рішення(найкращий)__________

Стратегія реагування _______________________________

Недоліки/переваги __________________________________

2. Варіант управлінського рішення(найгірший)__________

Стратегія реагування _______________________________

Недоліки/переваги __________________________________

3. Інші варіанти управлінського рішення_______________

Стратегія реагування________________________________

Недоліки/переваги __________________________________

Переваги чи недоліки варіантів мають оцінюватися за критеріями, які використовуються при оцінці (комплексному аналізі) ситуації та прогноз її розвитку, а також критеріями (показниками), які характеризують обсяг ресурсного забезпечення, передусім фінансового, реалізації управлінського рішення. Доцільно оцінку переваг та недоліків варіантів звести в єдину таблицю за формою.

№ варіанту

Переваги

Недоліки

№ 1

1.

2.

3.

1.

2.

3.

№ 2

1.

2.

3.

1.

2.

3.

Варіант, який пропонується: необхідно зазначити переваги що стали вирішальними при виборі

ІV. Впровадження

В цьому розділі аналітичної записки може бути запропоновано проект розпорядження відповідного керівника суб’єктам забезпечення національної безпеки щодо реагування на загрозу у відповідній сфері.

Використані джерела: в списку мають бути зазначені тільки ті джерела (разом з Internet-ресурсами), на які є посилання в тексті. Посилання даються на всі використані нормативні акти, статистичні дані, інші публікації в періодиці тощо.

Додатки: таблиці; вітчизняний досвід та досвід інших країн (з розв’язання схожої проблеми (якщо опис цього досвіду складає окремий цілісний текст).

Досвід інших країн фрагментарно може бути також висвітлений у відповідних пунктах роботи за аналізу української ситуації.