Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум 1 Шевченко ММ 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
67.07 Кб
Скачать

Методика складання аналітичної записки з проблем національної безпеки

Аналітична записка без додатків складається з наступних частин: суть питання, скорочений опис ситуації, яка створює небезпеку реалізації національних інтересів на міжнародній арені, стислий висновок щодо результатів аналізу можливого розвитку вказаної ситуації, пропозиції керівництву стосовно заходів, спрямованих на усунення (зниження негативного впливу) вищезазначеної небезпеки на реалізацію національних інтересів.

При складанні аналітичної записки, як правило, має враховуватися наступне:

І. Визначення проблеми аналізу

а) вказується найменування загрози з огляду на можливі явища, події, процеси та інші чинники, що створюють небезпеку реалізації життєво важливим національним інтересам держави на міжнародній арені, які визначені згідно чинного законодавства та політичним керівництвом держави;

б) хто є замовником аналізу (за необхідності).

Опис проблеми:

Загальна характеристика загрози

а) Структура загрози (Вказуються складові загрози. Аналізу мають підлягати можливі явища, події, процеси та інші чинники, що створюють небезпеку реалізації життєво важливим національним інтересам держави на міжнародній арені).

б) Об’єкти загрози (Об’єкти загрози визначаються відповідно їх спрямованості проти реалізації життєво важливих національних інтересів. Тобто об’єктом загрози є той чи інший життєво важливий національний інтерес або сукупність (група) національних інтересів).

в) Джерела загроз (Джерелами загроз визначаються явища, процеси, події та інші чинники, а також суб’єкти які створюють небезпеку реалізації національних інтересів держави).

Характеристика можливого розвитку загрози (масштаб загрози тобто, просторовий розмах зовнішніх та внутрішніх чинників, що в змозі перешкоджати реалізації національних інтересів та їх наслідків, наводяться якісно-кількісні оцінки вказаного масштабу та тенденції розвитку загрози (наводиться коротка інформація про причини та хід розвитку подій). Фактично це результат моделювання розвитку ситуації, з метою з’ясування можливих наслідків розвитку загрози. Відтак вказується короткий прогноз наслідків для реалізації життєво важливих національних інтересів дії загрози у короткотерміновий (середньо- або довготерміновий) період.

ІІ. Довідкова інформація

Це короткий огляд інформації (нормативних актів, статистичних даних тощо), яка використовується при аналізі проблеми (питання порушеного в аналітичній записці) та підготовці пропозицій керівництву. При цьому, довідкова інформація обов’язково має містити відомості про суб’єкти та ресурсне забезпечення національної безпеки у відповідній сфері.

Можуть бути також відображені: коротка історія питання і як воно до цього вирішувалося; аспекти стосовно того, якою мірою проблеми знайшли відображення у політиці національної безпеки; чинні рішення (акти законодавства, укази та розпорядження Глави держави тощо), які прямо чи опосередковано стосуються вирішення питання; рекомендації (пропозиції) запропоновані робочими групами, спеціалістами, науковцями, комісіями.