Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
389.46 Кб
Скачать

Варіанти стратегій

Більшість організацій сьогодні розвиває стратегію на двох рівнях - стратегію бізнесу та корпоративну стратегію. Ці два рівні забезпечують організації багато варі­антів діяльності. Стратегія бізнесу є сукупністю варіантів, з яких організація вибирає, діючи в конкретній галузі чи на конкретному ринку. Такі альтернативи допомагають зосередити конкурентні зусилля на кожному ринку чи в галузі, які матимуть цільовий характер.

Корпоративна стратегія - це набір стратегічних варіантів, з яких організація вибирає, коли керує своєю діяльністю одночасно в кількох галузях чи на кількох ринках Як ми з'ясуємо пізніше, більшість великих компаній сьогодні діє на різних ринках та в різних галузях. Тому, розробляючи стратегію бізнесу для кожної галузі чи ринку, організація також формулює загальну стратегію, яка допомагає окреслити сукупність галузей і ринків, що її цікавлять.

Між формулюванням стратегії та забезпеченням її виконання є відмінність. Фор­мулювання стратегії - це сукупність процесів з розробки чи визначення стратегії організації, тоді як стратегічне забезпечення — це сукупність методів, за допомогою яких цю стратегію впроваджують". Відмінність полягає у порівнянні суті та процесу: стадія формулювання визначає, що є стратегією, а стадія виконання окреслює те, як стратегії буде досягнуто.

Використання swot- аналізу для формулювання стратегії

Початковим пунктом у формулюванні стратегії найчастіше є SWOT-аналіз. SWOT - це абревіатура з перших літер англійських слів, що означають вивчення сильних і слабких сторін організації, можливостей та перешкод на її шляху. Як бачимо з рис. 3.2, SWOT-аналіз є дуже детальною оцінкою внутрішніх слабких і сильних сторін орга­нізації, а також можливостей та перешкод середовища12. За допомогою SWOT-аналізу вибирають найліпшу стратегію для виконання місії організації, яка дає змогу якнай­ширше використати можливості та сильні сторони організації, а також нейтралізувати перешкоди, долаючи слабкі сторони13.

Оцінка сильних сторін організації

Сильні сторони організації ~ це навики та вміння, які дають змогу організації задумати і забезпечити виконання її стратегії. Різні стратегії потребують різних навиків та вмінь. Наприклад, Sears уже має розгалужену національну мережу з трено­ваним персоналом, що ремонтує обладнання фірми. Джейн Томпсон, менеджер фірми, вирішила об'єднати всі підрозділи з ремонту та гарантійного обслуговування під відо­мою маркою Sears та запропонувати споживачам послуги з ремонту незалежно від виробника товару. Фірма використовує наявні потужності та відому торговельну марку для запровадження нового виду діяльності14.

Особливу компетентність має невелика кількість організацій-конкурентів. Наприк­лад, Джордж Лукас - власник відомої компанії Industrial Light and Magic (ILM), що займається спецефектами. Ця організація підняла мистецтво спецефектів до нових висот. Деякі спецефекти, що їх виробляє організація, неможливо відтворити. Ці рідкісні спецефекти і є характерною здатністю, що властива ILM. Організації, які використо­вують своє особливе уміння, часто отримують конкурентні переваги та досягають вищих результатів15.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]