Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41_kalendarno_tematichny_plan.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
54.78 Кб
Скачать

41 Календарно тематичний план, його значення і зміст

Календарно тематичний план має передумовою планування результатів навчання на різних за тривалістю відрізків часу. Це означає, що на початку курсу навчання вчитель повинен

передбачити хід навчання,

мати уявлення про результати, що можуть бути отримані в кінці курсу навчання.

Головна мета планування - науково обґрунтована організація навчального процесу та досягнення оптимального засвоєння навчального матеріалу, визначеного програмою .

Успішність планування забезпечується урахуванням таких умов:

  • цілей навчання

  • психологічних закономірностей та основних етапів формування мовленнєвих навичок і вмінь;

  • наявних засобів навчання;

  • основних методичних вимог до сучасного уроку;

  • психологічних факторів навчання (вік учнів, рівень розвитку, коло інтересів…)

  • і педагогічних факторів навчання (ступінь навчання, мовна та мовленнєва підготовка учнів)

.календарно тематичний план-це проект, в якому в якому подаються теми, визначається загально дидактичні завдання, встановлюються терміни вивчення тем, розподіляється матеріал за семестрами, визначаються способи підсумкового та тематичного контролю, вказується основні дидактичні засоби. Основою для календарно-річного плану є навчальна програма та навчальний план. Він складається вчителем на основі орієнтованого плану, що міститься в книжках для вчителя певного класу.

Головне завдання календарно тематичного плану- визначення кінцевих цілей в результаті вивчення певної теми. В тематичному плануванні вказується конкретна тема і підтеми, визначається послідовність формування навичок та вмінь, кількість уроків, що відводяться для досягнення практичних цілей, додається перелік засобів навчання. Тематичному плануванню надається велике значення. Воно дає можливість вчителю глибше розглянути взаємозв'язок циклу уроків в усіх аспектах. Цикл уроків, об'єднаних однією темою, в методиці називають системою уроків, кожна з цих сукупностей уроків є системою взаємопов'язаної роботи з формування лексичних, граматичних навичок та розвитку мовленнєвих умінь А, Г, Ч та П на їх основі. Оскільки тематичний план є основою для планування окремих уроків у межах теми, він повинен передбачити планування цілей цих уроків, а також загальну структуру та зміст наступної діяльності вчителя на уроці. Вважається за доцільне складати календарно-тематичний план, щоб з самого початку зорієнтуватись у строках вивчення теми.

42. Підручник як засіб навчання , його місці серед інших дидактичних засобів

Підручник — це особ­лива дидактична система, яка не тільки розкриває зміст навчання, а й є специфічною моделлю процесу навчання. Це означає, що підручник має двоєдину суть. З одного боку, для переважної більшості учнів він є джерелом знань, носієм змісту навчання, з іншого, він є засібом на­вчання, який володіє матеріальною формою, пов´язаною зі змістом навчання, з процесом засвоєння цього змісту.

Підручник - це ядро системи засобів навчання, тому існує ціла те­оретична система розроблення підручників. Це теорія підручника, яка спирається на вікову психологію, на досягнення психологічної науки, особливо на психологію сприймання. Нині гостро стоїть питання не просто підручника, а цілого навчального комплексу, до якого, крім підручника, входять ті засоби навчання, що доповнюють підручник: посібники, дидактичні матеріали, словники, довідники, хрестоматії та ін. У побудові змісту підручника використовують ідею "ядра" й лонки" підручника. "Ядро" - це той матеріал, який є стабільним, не­змінним і покликаний служити школі до 10 років. Друга частина, за потреби, може змінюватися, оновлюватися з часом.

Основні вимоги до підручника:

-  підручник повинен розкривати предмет науки, даючи опис, пояснення, передбачення і прогнозування явищ, фактів, процесів, об´єктів;

— розкриття сутності предмета вивчення, рух від явища до сутності є фундаментальним законом у розкритті предмета вивчення.

Підручник — це "проект" процесу навчання.

Успішність процесу навчання, ефективність використання в ньому сучасних методів навчання значною мірою залежать від матеріальних передумов.Засоби навчання — допоміжні матеріальні засоби школи з їх специфічними дидактичними функціямиСлово вчителя — найістотніший засіб навчання. За допомогою слова вчитель організовує засвоєння знань учнями, формування в них практичних умінь і навичок. Викладаючи новий матеріал, він спонукає учнів до міркувань, обгрунтувань, роздумів над ним. Підручник як важливий засіб навчання слугує учневі для відновлення в пам'яті, повторення та закріплення знань, здобутих на уроці, виконання домашнього завдання, повторення пройденого матеріалу . 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]