Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наголос. Правила наголошення .doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
252.42 Кб
Скачать

VII. 2. Матеріали методичного забезпечення для основного етапу. Зміст теоретичного матеріалу по темі:

Наголос у латинських словах”.

  1. Поділ на склади. Основні правила наголошення.

Слово в латинській мові ділиться на склади за тими ж самими правилами, що і в українській мові. Кількість складів перевіряється кількістю голосних звуків у слові. Склади в латинських словах для зручності рахуються від кінця слова, напр.:

ma-nus - рука

2 1

ar-ti-cu-la-ti-o – суглоб

6 5 4 3 2 1

В латинській мові наголос ніколи не падає на пер­ший склад від кінця. Він може падати на другий або на третій склад від кінця.

У двоскладових словах наголос завжди ставиться на другому складі від кінця слова: caput — голова, vulnus — рана.

В багатоскладових словах наголос стоїть на другому складі від кінця, якщо голосний в ньому довгий і на третьому, якщо голосний короткий. На письмі довгота голосного звука позначається горизонтальною рисоч­кою (—),- а короткість — дужкою (^), які ставляться над голосною.

Отже, постановка наголосу залежить від довготи або короткості голосного другого складу від кінця.

Отже, наголос у латинських словах падає на другий або не третій склад від кінця слова. Ніколи наголос не падає на четвертий склад від кінця слова. На перший склад від кінця слова наголос ставиться лише в поетичних текстах, афоризмах, наприклад: Feci quod potui, faciant meliora potentes. Я зробив все, що міг, хай зроблять краще ті, що можуть.

Довгота і короткість складів.

2. Правила довготи

Голосний другого складу довгий якщо:

  1. він є дифтонгом (довгота за природою): lagoena — пляшка, Althaea — алтей, gangraena — гангрена, омерт­віння;

  2. після нього стоять дві або більше приголосних (позиційна довгота): ligamentum— зв'язка, emplastrum — пластир, maxilla — верхня щелепа;

  3. після нього стоїть приголосний х або z (позиційна довгота): reflexus — рефлекс, Oryza — рис;

  4. він входить до складу суфіксів -ur-, -іn-, -at-, -os-, -аг-, -al-: tinctura — настойка, fractura — перелом, analginum — анальгін, palatinum — піднебінний, destillatus — дистильований, spirituosus —спиртовий, spinosus —-остистий, muscularis — м'язовий, molaris — корінний, mineralis — мінеральний.

3. Правила короткості.

Голосний другого складу короткий, якщо:

  1. після нього стоїть голосний: oleum — масло, arteгїа — артерія,

cranium — череп, ratio — розум;

  1. після нього стоїть буква h: contraho — з'єдную;

  2. він стоїть перед сполученням b, р, d, t, с, g з 1 або r: vertebra — хребець, cerebrum — мозок, quadruplex — почетвірний; (Винятки: abstetrix — акушерка, ci­catrix — рубець.)

  3. після складу стоять буквосполучення ch, ph, rh, th, які розглядаються як один звук: stomachus — шлу­нок, philosophus — філософ;

  4. він входить до складу суфіксів -ul-, -ol-, -iс-, -id-: fossula — ямка, malleolus — молоточок, Foeniculum — кріп, gastricus — шлунковий, fluidus — рідкий.

4. Особливості наголосу у деяких медичних термінах.

Якщо в складі після голосного стоїть один приголос­ний, то такий склад може бути довгий або короткий за природою. В такому випадку в підручниках і словниках над другим від кінця голосним звуком ставиться знак довготи (—) або короткості (^). Наприклад: infusum — настій, solvere — розчиняти, venenum — отрута.

У термінах, запозичених з інших мов, наголос залишається таким, яким був у цих мовах, наприклад: kefir – кефір, cacao – какао.

Серед медичних термінів зустрічається багато слів, які мають закінчення – ia. В цих словах наголос ставиться на і, наприклад: gastroscopia, roentgenographia. Але в немедичних термінах цей наголос не ставиться, наприклад: photographia.

У термінах anatomia та у термінах з кінцевим терміноелементом – logia наголос ставиться на третьому складі від кінця слова, наприклад: biologia, cardiologia.

Запам’ятайте, на який склад ставиться наголос у таких медичних термінах:

На другий

На третій

ampulla

Ампула

aloe

Алое

anamnesis

Анамнез

dyspnoe

Задишка

diagnosis

Діагноз

hypothalamus

Гіпоталамус

maxilla

Верхня щелепа

lamina

Пластинка

medulla

Мозок

oesophagus

Стравохід

theatrum

Театр

pilula

Пілюля

vesica

Міхур

cardiacus

Серцевий

VII. 2.2. Матеріали активізації студентів під час викладання теоретичного матеріалу.