Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна програма.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
88.58 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Навчальної програми з аналітичної хімії для студентів II курсу фармацевтичного факультету за спеціальністю “Клінічна фармація”

ВСТУП

Аналітична хімія як фундаментальна наука. Філософське розуміння нерозривності зв’язку аналізу та синтезу. Предмет і завдання аналітичної хімії, її значення в народному господарстві.

Хімічний аналіз як метод хімії.

Різновиди хімічного аналізу: технічний, біохімічний, фармацевтичний, санітарно-хімічний, токсикологічний, медико-біологічний. Значення аналітичної хімії для підготовки провізора. Аналітична служба у фармації.

Найважливіші розділи хімічного аналізу:

-якісний, кількісний, фазовий, структурний.

Методи аналізу: хімічні, інструментальні (фізичні та фізико-хімічні), біологічні. Хімічні реагенти.

Історія розвитку аналітичної хімії.

Внесок вітчизняних та іноземних вчених у створення теорії і методів хімічного аналізу (М.В.Ломоносов, В.Н.Северін, М.С.Цвет, Р.Бойль, Лавуазье, Ж.Гей-Люссак, Ф.Файгль, Л.А.Чугаєв, Н.А.Тананаєв, Я.І.Михайленко, Ф.М.Шемякін, Е.П.Алімарін, М.П.Комар, Л.П.Адамович, М.А.Ізмайлов та ін.). Перспективи розвитку аналітичної хімії.

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ АНАЛІТИЧНОЇ ХІМІЇ

1.Аналітичні властивості речовин і їх зв’язок з положенням елементів у періодичній системі д.І.Менделєєва.

Аналітичні властивості речовин та аналітичні ефекти хімічних реакцій.

Реакції, які використовуються в аналітичній хімії, вимоги до них (чутливість, специфічність, селективність, швидкість і повнота перебігу та ін.).

Періодичний закон Д.І.Менделєєва – основа вивчення хіміко-аналітичних властивостей речовин. Зв’язок між будовою атомів, іонів і їх аналітичними властивостями. Закономірне змінювання хіміко-аналітичних властивостей іонів і сполук (заряд і радіус іона, забарвлення, окислювально-відновний потенціал, кислотно-основні властивості, здатність до комплексоутворення, розчинність) і залежність їх від положення елементів у періодичній системі Д.І.Менделєєва. Характерні і групові реакції іонів. Групові реагенти. Типи класифікації іонів. Аналітичні групи катіонів аніонів.

2.Теорія розчинів електролітів в аналітичній хімії

Розчини як середовище для проведення аналітичних реакцій. Вода як розчинник. Теорія розчинів, іонні реакції в розчинах, їх значення в аналітичній хімії. Сильні та слабкі електроліти. Основні положення теорії сильних електролітів. Аналітична концентрація іонів, активність, коефіцієнт активності, зв’язок між ними.

Іонна сила розчину, її залежність від різних факторів.

Закон діючих мас, його застосування в аналітичній хімії. Застосування ЗДМ до рівноваги іонізації води. Іонний добуток води. Шкала рН водних розчинів.

3.Застосування закону діючих мас (здм)

до різних типів іонних рівноваг в аналітичній хімії

Основні типи хімічних реакцій, що застосовуються в аналізі: кислотно-основні, осаджувальні, комплексоутворюючі, окислювально-відновні. Оборотні хімічні реакції. Рівновага у водних та неводних розчинах. Константи рівноваги для різних типів рівноваг. Термодинамічна і концентраційна константи рівноваги, їх вирази, зв’язок між ними, показник константи рівноваги.