Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна програма.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
88.58 Кб
Скачать

5.Інструментальні методи аналізу

Інструментальні методи аналізу, їх класифікація.

Використання інструментальних методів для аналізу речовин та їх сумішей.

Чутливість, селективність і відтворюванність інструментальних методів аналізу.

Роль українських вчених у розвитку інструментальних методів аналізу.

5.1.Оптичні методи аналізу

Сутність та класифікація оптичних методів аналізу. Атомні і молекулярні спектри, їх особливості. Електронні, обертові, коливальні спектри. Спектри речовин в ультрафіолетовій, видимій та інфрачервоній ділянках спектру.

Спектральні методи аналізу

Емісійний спектральний та атомно-абсорбційний аналіз. Атомно-абсорбційне визначення мікроелементів у біологічних об’єктах. Методи абсорбційного аналізу. Теоретичні основи абсорбційного аналізу. Спектри поглинання та їх походження. Об’єднаний закон Бугера-Ламберта-Бера. Оптичне поглинання. Молярний і питомий коефіцієнти світлопоглинання, їх фізичний зміст. Поняття про істинний та умовний молярний коефіцієнт світлопоглинання. Фотометрія. Різновиди. Різновиди фотометричного аналізу: фотоколориметрія, спектрофотометрія.

Способи визначення концентрацій у фотоколориметрії та спектрофотометрії.

Екстракційно-фотометричний аналіз. Методи фотометричного титрування. Поняття про диференціальну та двохвильову спектрофотометрію. Основні типи приладів, що застосовуються у фотометричному аналізі. Застосування оптичних методів в аналізі хімічних сполук і лікарських речовин.

Роль українських вчених у розвитку фотометричних методів аналізу (О.К.Бабко, О.Т.Пилипенко, М.П.Комар, Л.П.Адамович, В.П.Крамаренко та ін.). Перспективи розвитку фотометричних методів аналізу.

Лабораторні роботи. Фотометричне визначення солей заліза (III), міді (II), нікелю (II), ціанкоболаміну (вітаміну В12), калію дихромату, калію перманганату, саліцилової кислоти, аніліну, уротропіну, сумішей речовин: калію дихромату та калію перманганату, амідопірину і кофеїну та ін.

Методи люмінесцентного аналізу

Природа люмінесцентного випромінювання, його характеристики. Основні закономірності молекулярної люмінесценції. Класифікація методів. Флуоресцентний аналіз. Титрування з люмінесцентними індикаторами. Прилади для люмінесцентного аналізу. Екстракційно-люмінесцентний аанліз. Застосування люмінесцентних методів в аналізі хімічних сполук та лікарських речовин. Перспективи розвитку люмінесцентних методів аналізу.

Лабораторні роботи. Визначення вітаміну В1, В2, солей алюмінію у формі комплекса з 8-гідроксихіноліном у водних розчинах.

Рефрактометрія. Поляриметрія

Теоретичні основи методів рефрактометрії, поляриметрії. Апаратура, яка застосовується в рефрактометрії та поляриметрії. Способи визначення концентрації у цих методах. Використання рефрактометрії, поляриметрії в аналіз хімічних сполук та лікарських речовин.

Лабораторні роботи. Рефрактометричне визначення: калію броміду, уротропіну, етанолу, глюкози у водневих розчинах; визначення об’ємно-рефрактометричним методом складу суміші кальцію хлориду та натрію броміду.

Поляриметричне визначення глюкози, аскорбінової кислоти у водних розчинах, індентифікація право- та лівообертаючої камфори.

Інші оптичні методи

Поняття про турбідиметрію, нефелометрію, ЯМР-спектроскопію, масспектроскопію, рентгено-спектральний метод. Застосування цих методів у аналізі хімічних сполук та лікарських речовин.