Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
t_1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
257.54 Кб
Скачать

2. Пріоритети при проведенні змін на підприємстві

налагодження формальної інформативної системи, побудова організаційної впевненості, зміна символіки, зміна процедур, поширення політичної підтримки, знешкодження опозиції, посилення гнучкості організації, створення неформальних осередків прийняття змін, чітке остаточне визначення позицій, формалізація сприйняття змін (згоди), постійна підтримка консенсусу.

2. Перетворення організації

Чотири елементи перетворення організації (рефреймінг, реструктуризація, оживлення, оновлення) та основні завдання при їх впровадженні.

Виховані на механістичному уявленні про бізнес, багато сучасних керівників виявляються не готовими адаптуватися до масштабу задач, які поставлені перед ними. Зробити компанію унікальною – задача дуже складна, але, тільки вирішив її, можна сказати, що менеджмент організації знаходиться на дуже високому рівні.

Один з підходів до рішення проблеми створення унікальних компаній передбачає розглядати організацію не як застиглу форму, що працює по заданим правилам та положенням, а як живий організм, як різновид деякої біологічної системи.

Біологічний погляд на організацію дозволяє вловити індивідуальність, специфіку, відмінні риси тій чи іншої структури. На Землі живе більше 6 млрд. людей, але нема жодної людини, включаючи однояйцевих близнюків, що була б точною копією іншого.

Біологічна модель перетворення бізнесу передбачає дослідження та зміни чотирьох елементів організації, а саме:

    1. Рефреймінг – зміни у свідомості організації, аналогічно процесу дороблення та розвитку людини. Іншими словами, рефреймінг – це усвідомлення організацією того, що вона з себе представляє, чого може досягти. Застой та стереотипність в поведінці організації заважають їй змінюватись, відстежувати нове, бачити перспективи, перетворюватися у відповідності з новими умовами.

    2. Реструктуризація – це процес, що стосується власне організму організації. Реструктуризація спрямована на досягнення конкурентних переваг. Це перед усім зміни в стилі поведінки, що диктуються зовнішнім середовищем, це свого роду приведення зовнішнього обліку у відповідності до ситуації. Даний процес схожий на поведінку будь-якого біологічного організму. (Поведінка людини на пікніку відрізняється від поведінки на дипломатичному прийомі – це різні моделі поведінки. Хамелеон змінює окраску в залежності від кольору оточуючого середовища). Реструктуризація передбачає швидкі рішення та результат. Одночасно з цим виникають і певні труднощі, пов’язані із змінами в організаційній структурі, культурі компанії, можливим скороченням штату та звільненням, опором персоналу. Зміни організму (або успіх реструктуризації) в багатьому залежить від узгодженої адаптації до середовища та змінам психології (духу) організації.

    3. Оживлення – це розвиток організації разом із розвитком середовища. З чотирьох елементів оживлення самий значимий фактор, який чітко визначає межу між перетворенням організації та просто зростанням або скороченням розмірів компанії. Те ж саме відбувається і в живій природі: ведмеді зимою впадають в сплячку, більшість дерев скидають листяний покров, люди страждають від нестачі вітамінів та поповнюють його штучним шляхом. Весною можна спостерігати зворотні процеси.

    4. Оновлення – пов’язане із придбанням співробітниками компанії нових навичок та знань, що дозволяє організації регенерувати. Оновлення є найбільш тонким та важким процесом, оскільки пов’язано із змінами основних цінностей людини. Що стосується біологічних організмів, то оновленням для них будуть, наприклад, являться результати хірургічного втручання (пластичні операції, пересаджування органів тощо).

Таким чином, сучасний підхід до управління організацією передбачає не стільки удосконалення (лікування) окремих органів, скільки комплексне медичне обслуговування, спрямоване на створення здорового організму, який не підвержений інфекціям. Кожний з чотирьох елементів організації містить по три складових, що визначають стійкий розвиток організації (рис. 2).

В таблице 3 представлены различия двух подходов менеджмента к управлению преобразованием. При сравнении подходов необходимо учитывать, что, во-первых, сегодня ощущается острая нехватка менеджеров, способных руководствоваться преимуществами рефрейминга; во-вторых, особенности рефреймингового похода становятся определяющими при управлении преобразующимся предприятием. Кроме того, рациональный подход не отвергается рефрейминговым подходом, а является его неотъемлемой частью, ведь поиск новаторских, неординарных решений менеджмента не означает игнорирование существующих ограничений и препятствий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]