Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
t_1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
257.54 Кб
Скачать

Структура процесу стратегічного управління

Стратегічне управління можна розглядати як динамічну сукупність п'яти взаємообумовлених управлінських процесів. Структура процесу стратегічного управління відображує зміст основних завдань менеджменту зі створення та реалізації стратегії підприємства і складається з п'яти основних взаємозалежних завдань:

— визначення виду комерційної діяльності та формування стратегічних цілей;

— перетворення загальних цілей на конкретні напрямки роботи;

— вміла реалізація обраного плану для досягнення бажаних показників;

— ефективна реалізація обраної стратегії;

— оцінка проведеної роботи, аналіз ситуації на ринку, корегування головних довгострокових напрямків діяльності, цілей і стратегій під час зміни умов та з виникненням нових напрямків розвитку або визначення цілей та довгострокових перспектив розвитку нових ідей і можливостей з появою досвіду, який придбано в процесі реалізації стратегії.

Аналіз середовища

Аналіз середовища складається з вивчення таких елементів:

- макросередовища;

- мікросередовища;

- внутрішнього середовища.

Аналіз макросередовища складається з вивчення впливу і стану економіки, її правового регулювання та управління, політичних процесів, стану природного середовища і ресурсів, соціальної та культурної складової суспільства, науково-технічного і технологічного розвитку суспільства.

Аналіз мікросередовища орієнтовано на аналіз таких складових елементів:

- покупці;

- постачальники;

- конкуренти;

- контактні аудиторії;

- ринок праці, тощо.

Аналіз внутрішнього середовища проводиться за такими головними напрямками:

  • кадри, їхній потенціал, кваліфікація, мотиви, тощо;

  • організація правління;

  • виробництво з науковими дослідженнями і розробками;

  • фінанси;

  • маркетинг;

  • організаційна культура.

Визначення місії та цілей

Визначення місії та цілей підприємства складається з трьох під процесів. Перший підпроцес складається з формування місії підприємства, яка в концентрованому вигляді відображає сенс існування підприємства, його призначення.

Другий підпроцес — визначення довгострокових цілей.

Третій підпроцес стратегічного управління — це встановлення короткострокових цілей.

Розробка стратегії

На цьому етапі приймається рішення з приводу того, як, якими засобами підприємство досягне цілей. Процес розробки стратегії — є центральною частиною стратегічного управління. Визначення стратегії це прийняття рішення з приводу того, що робити з окремим бізнесом або продуктами, як, в якому напрямку розвивається підприємство, яке місце зайняти на ринку тощо.

Виконання стратегії

Основне завдання етапу виконання стратегії полягає в тому, щоб створити необхідні передумови для успішної реалізації стратегії. Таким чином, виконання стратегії – це проведення стратегічних змін на підприємстві, які призводять його в такий стан, де підприємство буде готовим до втілення стратегії в життя.

Робота з реалізації стратегії перш за все належить до сфери адміністративних завдань, які включають такі основні моменти:

- створення організаційних можливостей для успішного виконання стратегії;

- управління бюджетом з ціллю вигідного розміщення коштів;

- визначення політики підприємства, що забезпечує реалізацію стратегії;

- мотивація працівників до найефективнішої їхньої праці за умов необхідності зміни їх обов'язків і характеру роботи з ціллю досягнення найліпших результатів з реалізації стратегії;

- погодження розмірів винагороди з досягненням результатів, що намічалися;

- створення сприятливої атмосфери в підприємстві для успішного виконання цілей, що намічалися;

- створення внутрішніх умов, що забезпечують персоналу підприємства умови для щоденного ефективного виконання своїх стратегічних ролей;

- використання самого передового досвіду для постійного поліпшення роботи;

- забезпечення внутрішнього керівництва, що необхідно для просування шляхом реалізації стратегії та контролю за тим, яким чином вона повинна бути виконана.

Таким чином, виконання стратегії — це комплекс дій, які сприяють підвищенню ділової активності в організаційних і фінансових сферах, розробці політики підприємства, створенню корпоративної культури і системи мотивації персоналу та керівництву всім тим, що спрямоване на досягнення результатів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]