Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка управлінський облік лаб.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
256.51 Кб
Скачать

Оцінка вартості матеріалів. Вартість прямих матеріалів (без обліку пдв) на пляшку кожного напою:

— 0,395 грн. на одну пляшку «Колібрі»;

— 0,568 грн. на одну пляшку «Лимонаду»;

— 0,563 грн. на одну пляшку «Крем-соди».

Інформація про порядок розрахунків з постачальниками за сировину. Розрахунки за матеріали, що поставляються, компанія здійснює без передоплати протягом двох місяців з оплатою протягом місяця поступлень 70% від суми закупівлі. Приблизно, таке ж положення з вартістю і постачаннями прямих матеріалів збережеться й у наступному році.

Щоб застрахуватися від зупинки виробництва при виникненні проблем у постачальників, необхідний щомісячний запас прямих матеріалів. По оцінках технологів, запас сировини повинний бути в розмірі 20 ¸ 25% від потреб наступного місяця, що дасть можливість працювати протягом тижня на власних запасах у випадку збоїв з постачаннями інгредієнтів. По оцінках заводських фахівців на кінець першого місяця 2011 року запаси матеріалів повинні скласти: 30000 грн. по «Колібрі», 55000 грн. по «Лимонаду» і 30000 грн. по «Кремі-соді».

Прогноз оплати прямої праці. Для оцінки щомісячних витрат на заробітну плату основного персоналу знадобилися дані про систему оплати праці, трудомісткості продукції і розмірах заробітної плати. Компанія використовує змішану оплату праці:

— частина персоналу (в основному постійні штатні працівники) має погодинну оплату праці (у залежності від напрацьованого часу);

— при найманні додаткових працівників у випадку термінових великих замовлень, а також при понаднормовій роботі праця оплачується відрядно (у залежності від випуску продукції);

— частина персоналу, що безпосередньо не випускає продукцію має постійну оплату (по постійному окладі).

Відділ праці і заробітної плати розрахував, що на виробництво однієї пляшки напою в минулому році витрачалось:

— для «Колібрі» - 0,002 години праці основних виробничих робітників;

— для «Лимонаду» - 0,0017 години;

— для «Крему-соди» - 0,0009 години.

Середня оплата однієї години праці основного персоналу складає:

— 2 грн. при виробництві «Колібрі»;

— 2,5 грн. при виробництві «Лимонаду»;

— 2,3 грн. при виробництві «Крем-соди».

Персонал з відрядною оплатою праці одержує 0,05 грн. за виробництво 1 пляшки «Колібрі», 0,07 грн. за одну пляшку «Лимонаду» і 0,03 грн. за «Крем-соду». Щомісячна постійна зарплата робітників складає 1000 грн. по «Колібрі», 1200 грн. по «Лимонаду» і 970 грн. по «Крем-соді».

Накладні витрати підприємства. Тепер прийшов час розібратися з накладними витратами. Ці витрати теж необхідно запланувати. На жаль, компанія ще не має високоефективної системи гнучкого планування накладних витрат з використанням декількох параметрів базової активності. Усі накладні витрати розділяють на змінні і постійні. Змінні накладні витрати розподіляються по продукції пропорційно одному параметру базової активності — прямій праці. Бухгалтерія розрахувала наступні нормативи змінних накладних витрат на одну годину роботи основного персоналу: 0,03 грн. по «Колібрі» (у т.ч. ПДВ 0,0020 грн.), 0,04 грн. по «Лимонаду» (у т.ч. ПДВ 0,0017 грн.) і 0,01 грн. по «Крем-соді» (у т. ч. ПДВ 0,0009 грн.). До складу змінних витрат входять непряма праця, витрати на електроенергію для устаткування і витрати непрямих матеріалів. Інформація про постійні накладні витрати наведена у таблиці 10.

Таблиця 10.