Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка управлінський облік лаб.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
256.51 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 3

Тема: «Бюджетування діяльності підприємства»

Мета роботи: Придбати практичні навички розробки бюджету підприємства за допомогою електронних таблиць Excel.

Короткий опис роботи: Необхідно скласти річний план, деталізувавши його настільки, щоб можна було розподілити відповідальність за його виконання. Зокрема, треба розробити бюджет підприємства, у якому спрогнозувати всі майбутні надходження і витрати грошей, залишаючись платоспроможними і прибутковими. Розроблений бюджет буде представлений інвестору, а також у банк для обґрунтування кредитної лінії. Сукупність зібраної інформації приведена у вихідних даних.

Система бюджетів, що розраховується, включає:

1. Бюджет виручки від реалізації.

2. Бюджет виробництва продукції.

3. Бюджет витрат основних матеріалів.

4. Бюджет витрат на оплату праці основного персоналу.

5. Бюджет накладних витрат.

6. Бюджет запасів готової продукції на кінець року.

7. Бюджет операційних витрат.

8. Бюджет грошових коштів.

9. Прогнозний звіт про прибутки і збитки.

10. Прогнозний баланс на кінець року.

У підприємства є в розпорядженні комп'ютерна програма, призначена для розрахунку бюджету підприємства. Варто ввести приведені в таблицях 8-11 вихідні дані, як розрахунок бюджету буде зроблений програмою автоматично. При цьому останні три бюджети виявляться незакінченими: у ключовому бюджеті коштів потрібно буде прийняти рішення про способи фінансування. Тільки тоді бюджет можна нести на схвалення.

Робота виконується за допомогою спеціально розробленої програми Lab3.xls, що складається із системи взаємозалежних бюджетів підприємства з кінцевим результатом фінансового планування у виді прогнозних звіту про прибуток і балансу.

У процесі виконання роботи студент повинен:

  • відповісти на ряд теоретичних питань, що відносяться до теми роботи;

  • вивчити програму (читаючи її текст з екрана комп'ютера) і принципи складання бюджету підприємства;

  • за допомогою програми Lab3.xls вибрати й обґрунтувати графік залучення додаткових короткострокових фінансових ресурсів і наступного погашення боргу.

Підготовча частина роботи: Перед виконанням лабораторної роботи студент повинний спробувати дати відповіді на наступні питання:

  1. Які основні завдання поточного фінансового планування підприємства?

  2. Яка структура і порядок складання бюджету підприємства?

  3. Яким чином питання інвестування знаходять висвітлення при веденні поточного планування?

  4. Які фактори можуть визначати мінімально припустимий залишок грошей на рахунку, а також умови зовнішнього фінансування?

Виконання роботи: Виконуючи роботу, необхідно дотримувати наступної інструкції:

1. Запустити програму Lab3.xls, уважно вивчити її, визначити області введення вихідних даних.

2. Увести вихідні дані з таблиці 8-11. Вихідні дані слід вводити у комірки зеленого кольору. У процесі введення відслідковувати процедуру розрахунку бюджету підприємства.

3. Проаналізувати кожний з бюджетів компанії, взаємозв'язок між бюджетами.

4. Проаналізувати отриманий бюджет грошових коштів. Пояснити, чи існує можливість у даній ситуації обійтися без залучення додаткових позикових засобів. Обґрунтувати, який тип кредиту необхідний: короткостроковий чи довгостроковий.

5. Провести необхідні розрахунки для наступної схеми фінансування: виплата відсотків виробляється одночасно з частковим погашенням основної суми боргу при нарахуванні відсотка тільки на частину позички, що погашається.

Примітка:

  • для розрахунків схеми одержання і повернення банківської позички необхідно використовувати відповідні комірки листа “Бюджет коштів”;

  • плануючи одержання позички і її повернення, підприємство повинне завжди тримати на розрахунковому рахунку не менш $40 000.

6. Після розрахунку фінансування проаналізувати прогнозний баланс і звіт про прибуток компанії: як виглядають основні фінансові показники компанії за результатами даного фінансового плану? Які з них можуть говорити про слабкі сторони компанії?

7. Роздрукувати прогнозний звіт про прибутки, бюджет коштів і баланс компанії для базового варіанта бюджету. Зробити висновок про необхідне фінансування в кожнім кварталі.

Вихідні дані: Вихідні дані до виконання лабораторної роботи приведені в таблицях 8-11. Передбачено 1 варіант, який для кожного студента змінюється. Індивідуальний номер варіанту і вибирається за порядковим номером прізвища студента (і=1). Якщо і > 1, то варіант визначається наступним чином: наприклад і=2, до таких статей початкового балансу, як кошти, запаси сировини на початок та кінець додається 20, а статтю заборгованість по з/п слід помножити на 1,2; до показника прогнозу цін додається 0,02; постійні витрати на транспорт +100, витрати на телефон +100, витрати на рекламу +100. Якщо і=3, то + 30, *1,3, +0,03, +200, +200. і т.д. Решта показників для всіх варіантів однакові.

Умова задачі. Відшумів ювілей, присвячений річниці існування компанії «Колібрі». Молода компанія гідно проробила свій перший рік, одержавши достатній прибуток, довівши свою життєздатність, чесно завоювавши місце під сонцем на українському ринку прохолодних напоїв.

Рік назад група заповзятливих бізнесменів організувала невеликий завод з виробництва прохолодних напоїв. Було закуплене устаткування, орендовані виробничі і складські приміщення, офіс. У компанії крім виробничого відділу і бухгалтерії був організований компетентний відділ маркетингу.

Компанія «Колібрі» виробляє прохолодні безалкогольні напої трьох видів: «Колібрі», «Лимонад» і «Крем-сода» у пластикових пляшках.