Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник редагов (18.04.11).doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
7.22 Mб
Скачать

1.3 Вказівки по виконанню матеріалів пояснювальної записки

1.3.1 Титульний лист

Титульний аркуш – це перша сторінка курсової роботи, яка в загальну кількість аркушів ПЗ не входить. Титульний аркуш виконується за встановленим зразком згідно з діючим стандартом на текстову конструкторську документацію (ДСТУ 3008-95).

Для курсової роботи титульний аркуш виконується без рамки.

Зразок виконання титульного аркушу курсової роботи наведено в Додатку А.

      1. Індивідуальне завдання

Індивідуальне завдання (Додаток Б) виконане на спеціальному бланку кафедри і затверджене завідувачем кафедри видається керівником курсової роботи на початку семестру. Індивідуальне завдання в перелік змісту не входить і є другою сторінкою після титульного аркушу.

      1. Зміст

Зміст розташовують після індивідуального завдання. До змісту включають вступ, назви розділів і підрозділів основної частини, висновки, перелік посилань, назви додатків.

Зміст за нумерацією ПЗ є третьою сторінкою. Нумерація сторінок повинна бути наскрізна. До змісту включають всі заголовки (без змін), які є в документі і в додатках за формою (ДСТУ 3008-95)

В додатку В наведено зразок орієнтовного переліку змісту складових частин пояснювальної записки.

      1. Вступ

Вступ пишуть з нової пронумерованої сторінки з заголовком “ВСТУП” посередині рядка (ДСТУ 3008-95) великими літерами (тип шрифта – полужирний).

Текст вступу повинен бути коротким і висвітлювати питання актуальності, значення, сучасний рівень і призначення курсової роботи.

Вступ висвітлює: стан проблеми в даній галузі, до якої має відношення розробка; галузь використання та призначення; мету та загальну постановку задачі; актуальність, яка повинна подаватись в останньому абзаці вступу, з метою стислого викладання суті розробки.

Кількість сторінок вступу не повинна перевищувати 1– 2 сторінок.

      1. Зміст основної частини пояснювальної записки

Основна частина роботи містить усі необхідні розробки та обгрунтування прийнятих рішень, які супроводжуються відповідними розрахунками (в тому числі з допомогою ЕОМ), ілюстраціями, посиланнями на літературні джерела.

1.3.5.1 Функціональне призначення вузла та принцип його роботи. Обгрунтування призначення посадок.

Розділ містить опис функціонального призначення вузла та принципу його роботи. Для кожного з’єднання обгрунтовується попереднє призначення посадок. Посадки призначаються із рекомендованих для даних з’єднань.

1.3.5.2 Розрахунок і вибір посадок.

Дається загальна характеристика призначення даних посадок. На початку розрахунку вказують мету та задають вхідні дані для розрахунку , згідно свого варіанту. Розрахунок посадок виконують по алгоритму. Обов’язково вказуються формули та пояснення до їх складових, посилання на формули. Всі розрахунки необхідно приводити в записці.

По кожному з розділів роблять висновок про відповідність посадок вибраних в результаті розрахунків попередньо призначеним.

1.3.5.3 Схеми розташування полів допусків різних видів з’єднань.

Після проведених розрахунків креслять схеми розташування полів допусків спряжених деталей (додатки Д6 і Д7), та фрагменти складального креслення, які розміщують в додатку або на окремому листі графічної частини. На схемі вказуються числові значення відхилень, граничних розмірів, допусків та всіх необхідних характеристик посадок. Результати розрахунку рекомендується зводити в таблицю.

1.3.5.4 Розрахунок допусків розмірів, які входять в розмірні ланцюги

На основі аналізу конструкції механізму складається розмірний ланцюг та вибирається метод його рішення і проводяться необхідні розрахунки. Результати розрахунків розмірного ланцюга враховуються під час виконання робочого креслення валу.

      1. Висновки

Висновки оформлюють з нової пронумерованої сторінки посередині рядка (ДСТУ 3008-95) великими літерами, тип шрифта – полужирний.

Висновки є заключною частиною, підсумком прийнятих рішень під час виконання курсової роботи, де визначаються шляхи подальшого удосконалення прийнятих рішень. Вказують значення виконаної роботи для виробництва і перспективи реалізації роботи.

В тексті пояснювальної записки рекомендується приводити висновки до кожного розділу, оскільки вони є самостійними рішеннями.