Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задание 3261.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
4.12 Mб
Скачать
    1. Розрахунок і побудова планів прискорень

При 1=const прискорення точкиА1 дорівнює нормальному: , м/с 2 Це прискорення  і збігається із прискоренням точки А2: .

Масштаб плану прискорень а, . У цьому масштабі , мм.

Прискорення точки А3 (на кулісі): , де , м/с2 .Нормальне прискорення спрямоване до центра В:  . На плані це прискорення зображується відрізком , мм. Тангенціальна складова . Відносне прискорення . Величина прискорення Кориоліса , м/с2. У масштабі це відрізок 2 = = , мм.

Таблиця 3. Розрахунок планів швидкостей важільного механізму

За результатами побудови в масштабі а знаходимо, у м/с 2: ; ; .

По теоремі подоби розраховуються розміри векторів на плані у мм і дійсні значення прискорень у м/с2: ; ; ; ; ; .

Прискорення точки D перебуває по теоремі про плоскопаралельний рух твердого тіла: , де , м/с2; ; ; . Відрізок через малу величину на плані не показаний.

За результатами побудови визначаються лінійні прискорення у м/с2: ; ; . Точка s4 на плані прискорень розташована посередині відрізка cd, тому , м/с2.

Кутові прискорення: куліси 3 ; шатуна 4: .

Таблиця 4. Розрахунок прискорень у наданому положенні механізму

3. Динамічне дослідження машинного агрегату способом Мерцалова

3.1. Розрахунок і побудова діаграми зведених моментів Мо і Мр.

Для побудови діаграми зведених зовнішніх моментів по куті  вибирається масштабний коефіцієнт =2/360=0,0175 радий/мм. Ділянка l = 360мм осі абсцис ділиться на робітник і холостий хід: lp, мм, lх, мм. Кожний із цих відрізків ділиться на 6 відрізків. На ділянках 0-1 і 5-6 відкладаються додаткові положення 1/ і 6/, що відповідають початку й кінцю процесу різання ( ). Величина зведеного моменту Мо сил опору розраховується по формулі . Розрахунок виконується відповідно до табл.5. В останньому рядку таблиці приводяться значення ординат , що зображує моменти в масштабі .

Таблиця 5. Розрахунок зведених моментів зовнішніх навантажень

3.2. Розрахунок і побудова діаграми робіт

Для побудови графіка робіт уліво від осі моментів на відстані h= 60мм по осі абсцис відкладається точка Р, прийнята як полюс плану. На вісь ординат послідовно переносяться усереднені на кожній ділянці значення моментів. Ці точки з'єднуються з полюсом.

На графіку робіт вісь  розбивається на ділянки аналогічно графікові моментів. У початок осі паралельно самому собі переноситься перший промінь Р-1/ і на границі ділянки виходить точка1//, у яку переноситься наступний один по одному промінь і так до останньої точки 12/. З'єднуючи ці точки, можна одержати графічну залежність робіт Ао=Ао(). Масштабний коефіцієнт по осі робіт: А=Мh, . При сталому рушійному моменті Мр = const графічна залежність Ар() має лінійний характер. Цю функцію можна одержати, з'єднавши початок координат і точку 12/ прямою лінією, тому що на сталому режимі роботи Ар(2)=Ао(2). результати графічного інтегрування діаграми моментів наведені у табл. 6.

Таблиця 6. Результати побудови діаграми робіт зовнішніх навантажень

Рушійний момент можна визначити по графіках А() і М(). Перенесена із графіка робіт лінійна залежність Ар() у полюс Р відтинає на осі моментів відрізок, що визначає в масштабі М рушійний момент. Його значення надане у табл. 5.