Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до самї роботи.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
72.58 Кб
Скачать

2.2. Права, обов’язки, відповідальність підприємця

ТА УМОВИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА

У нашій державі ухвалено законодавчі акти, в яких визначено права та обов'язки підприємств. Ці права, будучи нормативною формою вираження формальної рівності суб'єктів підприємницької діяльності, визначають за допомогою системи встановлених державою загальнообов'язкових правил їх поведінку. Діючи на засадах свободи вибору, підприємці мають право самостійно визначати профіль своєї діяльності, формувати виробничу програму, закуповувати необхідну сировину і матеріали, набувати майно або майнові права, отримувати кредит і відкривати рахунки в комерційних банках, вибирати постачальників, встановлювати ціни і тарифи, вільно розпоряджатися прибутком, укладати з громадянами трудові договори (контракти, угоди); самостійно встановлювати форми, систему і розміри оплати праці та інші види доходів осіб, що працюють на засадах найму, отримувати будь який не обмежений розмірами особистий дохід, одноособово приймати і реалізовувати рішення з питань виробничо господарської діяльності, брати участь у зовнішньоекономічних відносинах, здійснювати валютні операції, користуватися державною системою соціального забезпечення та соціального страхування.

Питання для самоконтролю знань

1. Охарактеризуйте зміст поняття “суб'єкти підприємницької діяльності” та розкрийте їх правове становище в Україні.

2. Що може бути об'єктом підприємницької діяльності?

3. Сформулюйте основні принципи підприємницької діяльності.

4. На основі яких ознак визначаються види підприємництва?

5. Назвіть та охарактеризуйте основні форми підприємництва.

6. Розкрийте зміст прав та обов'язків підприємств України.

7. В чому полягає відповідальність підприємств?

8. Які умови необхідні для розвитку цивілізованого підприємництва в Україні?

Тема 3 організаційно_правові форми підприємництва та заснування фірми

3.1. Підприємство (фірма) як основна ланка економіки та його характерні риси

Ринкова економіка складається з певних інститутів. Одним з них є фірма. Остання посідає одне з найважливіших місць в інституціональній структурі ринкової економіки. З інституціональних позицій, фірма — це діяльність з організації виробництва різних товарів і надання послуг. Як система, що виробляє економічні блага, фірма(підприємство) — це цілісна структура, яка є самостійною відтворювальною ланкою, відносно відособленою від інших ланок. Фірма(підприємство) самостійно здійснює свою діяльність, розпоряджається випущеною продукцією і отриманим прибутком, який залишається після сплати податків та інших платежів.

Ринок і фірма постійно взаємодіють. Фірма може існувати за умови об'єктивного контролю з боку ринку. У свою чергу, ринок не може існувати без наявності фірм, бо тільки організація виробництва у вигляді фірм здатна створити необхідні товари, надати послуги, виконати роботи, отримати та використати прибуток, збільшити або зменшити обсяги вироблюваної продукції тощо. Функціонування ринку і фірми характеризується як взаємодія і співіснування в межах єдиної економічної системи традиційно ринкових та альтернативних внутріфірмових відносин. Р. Коуз їх трактує як відносини свідомого регулювання виробництва, координації, для ефективності яких важливе значення мають такі неринкові методи і форми, як накази, корпоративні правила, традиції, особиста довіра, моральні чинники.

Державні підприємства неоднорідні за своїм складом. Серед них виокремлюють:

• підприємства, засновані на загальнодержавній власності, в тому числі казенні товариства. Їх особливістю є те, що вони не підлягають приватизації і можуть входити в об'єднання лише за погодженням з

Кабінетом Міністрів України, а майно, що перебуває у державній власності і закріплене за казенним підприємством, належить йому за правом оперативного управління;

• підприємства, засновані на власності республіканській (Автономна Республіка Крим);

• підприємства комунальні, засновані на власності адміністративно(територіальних одиниць.

Малими вважаються підприємства з певною кількістю працівників. Відповідно до Закону України “Про підприємства в Україні”до малих підприємств належать новостворювані та діючі підприємства з такою кількістю працівників:

• у промисловості та будівництві — до 200 осіб;

• в інших галузях виробничої сфери — 50 осіб;

• у науці і науковому обслуговуванні — до 100 осіб;

• у галузях невиробничої сфери — до 25 осіб;

• у роздрібній торгівлі — до 15 осіб.