Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
л3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

5.Переяславська рада та Березневі статті 1654р. Завершення війни.

18 січня 1654 р. на Переяславській раді було вирішено віддати Україну під протекторат Московської держави при збереженні основних прав і вольностей Війська Запорізького.Ратифікація договору повинна була відбутися у Москві. Сам Б. Хмельницький туди не поїхав, а відправив послів: військового суддю Самуїла Зарудного та полковника Павла Тетерю. Вони привезли акредитовані грамоти від гетьмана „Статті Хмельницького”.

Остаточний юридичний статус України у складі Росії був визначений у «Березневих статтях» 1654 р. (23 статті):

  1. В Україні зберігалися республіканська форма правління і військово-адміністративна система на чолі з гетьманом.

  2. Незмінним залишався і територіальний поділ.

  3. Україні надавалася незалежність у проведенні внутрішньої політики.

  4. Вона могла встановлювати дипломатичні стосунки з іншими державами, крім Польщі й Туреччини.

Переяславська угода, яка створила україно-російський союз, змінила політичну ситуацію і зумовила укладення влітку 1654 р. «Вічного миру» між Річчю Посполитою та Кримським ханством. Поляки починають новий наступ на Поділля і Волинь, але українсько-російські війська змушують їх відступити, а потім захоплюють майже всю Західну Україну. Але тут втрутився шведський король Карл Густав і зажадав від Б. Хмельницького звільнити Галичину. На початку листопада 1655 р. гетьман знімає облогу Львова. Того ж року Москва, налякана успіхами шведів у Прибалтиці, зближається з Річчю Посполитою і у травні оголошує війну Швеції. В листопаді 1656 р. між Росією та Річчю Посполитою підписується Віленське перемир'я:Москва дала згоду на входження України до Речі Посполитої.

Зі свого боку Б. Хмельницький намагається створити коаліцію за участю Швеції, Молдавії, Волощини, Литви, аби забезпечити Україні захист від татар і послабити політичний тиск Росії. Військова катастрофа підірвала здоров'я Б. Хмельницького, 6 серпня 1657 р. він помер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]