Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
л6 іст..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
57.34 Кб
Скачать

Тема лекції: Україна в Першій Світовій війні і післявоєнний період (1914 – 1920 рр.)

План лекції.

  1. Суспільно-політичне та економічне становище України на початку XX ст. Україна в Першій Світовій війні.

  2. Українська Центральна Рада у боротьбі за автономію і незалежність України.

  3. Україна в період Гетьманату і Директорії.

  4. Західно - Українська Народна Республіка та занепад української державності.

1. Суспільно-політичне та економічне становище України на початку XX ст. Україна в Першій Світовій війні.

Наприкінці ХІХ ст. у Західній Європі почалася економічна криза, що швидко охопила Росію і особливо проявилася в економічному житті України.

Причини революції:

  • Пережитки феодальних суспільних відносин (поміщицьке землеволодіння, самодержавна форма правління, станові привілеї);

  • Поразка російського царизму у війні з Японією (1904 - 1905).

Приводом до початку революції став розстріл демонстрації у Петербурзі 9 січня 1905 р. З метою недопущення революційних виступів було проведено Петром Столипіном, аграрну реформу (надання селянину землі у приватну власність, яка виділялася як окреме господарство).

Наслідки реформи Відбувалося переселення селян у Сибір, Казахстан, Далекий Схід та Середню Азію.

  1. вересня 1911 року в Київській опері агент царської охорони Богров двома пострілами револьвера убив Столипіна. В Росії назрівала нова революційна криза.

Але її перервала Перша Світова війна, яка почалася 1 серпня 1914 р., завершилася 11 листопада 1918 р.

У війні брали участь: Троїстий Союз (Німеччина, Австро - Угорщина, Болгарія і Туреччина) і Антанта (Англія, Франція і Росія). Було втягнуто у війну 38 країн світу. В цій війні на боці Троїстого союзу важливу роль відіграли Австрійський імператор Франц Йосиф і Німецький імператор Вільгельм II Гогенцоллерн. Сербський націоналіст з Боснії - Гаврило Принцип , 28 червня 1914 року вбив австрійського престолонаслідника Франца Фердинанда та його дружину Софію. Це стало приводом для початку Першої світової війни. У І Світовій війні Росія прагнула розширити території за рахунок Галичини, Буковини і Закарпаття. Українська інтелігенція розділилася на прихильників Австоро - Угорщини і прихильників Росії. В серпні 1914 року у Львові утворена Головна Українська Рада, яка займала австрійську позицію, очолив її Кость Левицький. З ініціативи головної Української Ради був утворений легіон Українських Січових Стрільців у складі австрійської армії. Оскільки служити мали бажання 28 тис. чол., але влада Австро - Угорщини обмежила чисельність до 2,5 тис. чоловік. Командиром легіону УСС був Євген Коновалець. Легіон УСС було військовим формуванням, яке складалося з молодого українського населення. Серед вояків УСС була інтелігенція: письменники, музиканти, художники. Хоч вони були у складі австрійської армії, але мали свою символіку, відзнаки, однострій. Група емігрантів з Східної України у Відні утворили – Союз Визволення України (СВУ), ідеологом якого став Дмитро Донцов. Програмою було утворення незалежної української держави, встановлення конституційної монархії з однопалатним парламентом і забезпечення самостійної церкви на Східній Україні. Проросійську позицію зайняли Товариство українських поступовців (ТУП) і частина членів УСДРП на чолі з Симоном Петлюрою.

2. Українська Центральна Рада у боротьбі за автономію і незалежність України.

У І Світовій війні перемогли держави Четверного Союзу . Росія втратила у Світовій війні 8 млн. чол. вбитими та пораненими. Спад сільськогосподарського та економічного виробництва, погіршення життя населення. Починають відбуватися селянські страйки та бунти. В кін. 1916 – поч. 1917 року Росія стояла на порозі революції. 23 лютого 1917 року в Петрограді пройшли масові страйки. Солдати петроградського гарнізону відмовилися стріляти в людей і перейшли на бік революційних мас. В приміщенні Таврійського палацу, де засідала Держдума, була утворена Петроградська Рада робітничих і солдатських депутатів. Представники інтелігенції сформували Тимчасовий комітет Державної думи. 28 лютого 1917 року імператор Микола II в вагоні свого поїзда відрікся від престолу, але був арештований і з сім’єю розстріляні 2 березня 1917 року. В цей час в Росії утворено новий уряд ”Тимчасова громадська Рада міністрів” (Тимчасовий уряд). Головою Тимчасового уряду було обрано князя Львова.

У Києві про падіння царського уряду дізналися 13 березня 1917 р., 17 березня був сформований Виконавчий комітет. 17 березня 1917 року в Києві було утворено Українську Центральну Раду. Головою УЦР (27 березня 1917 р.) обрано професора історії Михайла Сергійовича Грушевського. Центральна Рада сформувала перший уряд Генеральний секретаріат. Уряд очолив Володимир Винниченко. В уряд ввійшли: Христоф Барановський – фінанси, Сергій Єфремов – міжнаціональні відносини, Симон Петлюра – військова справа,

Іван Стешенко – освіта, Микола Стасюк – продовольство.

23 червня 1917 року УЦР проголосила I Універсал, в якому проголошувалася автономія України в складі демократичної Росії.

16 липня 1917 р. УЦР приймає свій II Універсал, яким закріплювалася автономія України в складі Росії.

20 липня 1917 р. у відставку подав князь Львов. Ситуація в Росії і на Україні загострювалася. Економічний рівень життя населення різко зменшувався. Все більшої сили набирали більшовики. Влада перейшла до Всеросійського з’їзду Рад. Було прийнято 2 положення: «Декрет про мир!» і «Декрет про землю!».Сформований уряд російських більшовиків – Рада народних комісарів РНК на чолі з Володимиром Леніним. 20 листопада 1917 року ЦР прийняла свій ІІІ Універсал, який проголошував Українську народну республіку. Підтверджувалися: свобода слова, друку, віросповідання, зборів, страйків, недоторканність особи, житла та ін. Було визначено державні кордони УНР. 16 грудня 1917 р. РНК прислала в Київ телеграму з Петрограда підписану Леніним і Троцьким в якій визнавалося УНР, але перед УЦР ставилися вимоги співпраці з радянською Росією. В разі відмови РНК оголошує війну УЦР. 18 грудня 1917 р. ЦР відхилила ультиматум, це призвело до українсько – більшовицької війни. УЦР засудила дії РНК, але більшовики переїхали до Харкова. 21 – 25 грудня 1917 р. більшовики провели Перший з’їзд Рад, проголошено Українську радянську республіку.

25 грудня обрано Центральний Виконавчий Комітет України і перший уряд - Народний Секретаріат.

Хід українсько-радянської війни 1917 р.: 18 січня 1918 р., більшовиками заплановано здійснити наступ на Київ проти УЦР. У січні 1918 р. радянські війська чисельністю 30 тис. чол. почали захоплення Лівобережної України. Захоплено Катеринослав, Полтава, Миколаїв, Одеса. 29 січня 1918 р. українські студенти у ході Українсько – радянської війни, у битві на залізничній станції Крути (18 км. від Ніжина) зазнали поразки. Ті, хто потрапили у полон були замордовані. Всього загинуло до 420 осіб.

З 24 на 25 січня 1918 р. УЦР проголосила свій IV Універсал в якому проголошувалася повна незалежність Української Народної Республіки. Але в Києві назрівали повстання проти УЦР. 30 січня 1918 р. Київ був зайнятий військами Муравйова.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]