Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник з української мови.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
2.38 Mб
Скачать

4 Судова риторика

Найдавніший жанр красномовства – судова риторика. Цей жанр потребує двох досконалих вмінь від судового промовця: підбирати та аналізувати безперечні у своїй переконливості факти та грати на почуттях публіки. Необхідна риторична майстерність при передачі та тлумаченні фактів, емоцій підсудних, жертв, свідків подій. У демократичному полісі Афіни ще у УІ ст. до. н. е. саме на основі судової справи було розвинуте мистецтво публічного красномовства.

Судова риторика охоплює такі тематичні види промов: звинувачувальна (прокурорська), захисна (адвокатська), самозахисна обвинувачуваного, промова потерпілого і його представника, промова громадських звинувачів та захисників.

5 Дипломатична риторика

Дипломатична риторика – досить закритий жанр словесної майстерності. Це пов′язане з вимогою суворого дотримання протоколу у дипломатичних заходах. Дипломатична риторика – це не єдиний риторичний жанр, де промовця дозволяється виступати «з паперу» - публічно зачитувати свої промови. Ще за пів тисячоліття до нашої ери Демосфен у промові « Про злочин посольство» вказував, що дипломат має єдину зброю: слово та сприятливі обставини, а якщо посол виявляє косноязикість та квапливість, він втрачає владу над подіями. Існує також прислів′я, що справжній дипломат має язика тільки для того, щоб своєчасно мовчати та ховати свої думки. Себто, дипломатична риторика вимагає дуже раціонального контролю за мовленням. Дипломатичні різновиди риторики наступні: ноти, пам′ятні записки, меморандуми, переговори, прес – конференція дипломатичних корпусів, прийоми, зустрічі послів з неухильним виконанням ритуалів міжнародного етикету.

6 Військова риторика

Ми знаємо що історія людства це зокремо – історія війн. Історія залишила імена уславлених військово – начальників, полководців: Цезаря, Македонського, Суворова, Кутузова, Богдана Хмельницького тощо. Війна як самий жахливий вияв людської агональності, протистояння, зазіхань на чужі території чи захисту від захвату чужеземців при всьому цьому має риторичний аспект: промови військових лідерів перед своїми підлеглими, надихання їх на ритний подвиг. Авторитет командиру, фронтова дружба, братерство, військова мужність має у своїх витоках майстерне проголошення ідей. Заради яких люди готові жертвувати собою. Вміти підняти людей на боротьбу всупереч страху смерті – особливе риторичне мистецтво. Також поза військовими діями військова риторика має значення у навчанні армії організації процесу виховання солдатів. Нажаль, у нашому суспільстві у зв′язку з низьким соціальним рівнем життя військових у цих лавах інколи зустрічаються не дуже освічені люди, риторика яких відрізняється безграмотністю, примітивізмом, навіть стає матеріалом для збірок анекдотів. Проте разом із соціальними змінами у суспільстві, підвищенням статусу військового, поверненням поняття офіцерської честі й гідності військова риторика набуде позитивних змін. Тому вивчати її корисно як у загально пізнавальних цілях, так і заради зміцнення власної держави.