Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия (8) КРИМІНОЛОГІЯ КНУКіМ РНП новий варіант...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
414.21 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до підготовки семінарського заняття

Семінарське заняття є однією із форм аудиторних навчальних занять. Кількість годин, відведених на семінарські заняття з «Кримінології», визначається навчальним планом. Теми семінарських занять наведені у робочій програмі з курсу.

Семінарське заняття спрямоване на глибоке та повне розкриття студентами певної проблеми на основі самостійного вивчення рекомендованої літератури. На семінарських заняттях студенти глибше опановують складні питання, беруть участь в їх колективному творчому обговоренні, оволодівають науковими методами аналізу певних явищ і проблем. Систематична підготовка до семінару з правової статистики привчає до самостійної роботи з першоджерелами, науковою, навчальною, навчально-методичною літературою, періодичними та довідковими виданнями. Для виступу на семінарському занятті студенти готують усні відповіді на поставлені запитання, реферати. Під час занять створюються умови для перевірки та виявлення інтелектуального рівня студентів, для набуття уміння виступати, логічно висловлюватись, колективно обговорювати гострі проблеми, обстоювати власну точку зору, аргументувати свою позицію.

Для ґрунтовного засвоєння першоджерел з «Кримінології» необхідно вдумливо конспектувати їх, вдаючись до різних видів запису – витяги, тези, цитати і т.д. Готуючись до відповіді, важливо, в першу чергу, визначити напрями наукових досліджень з певної проблеми та впровадження їх результатів у практику. Доцільно підготувати власні спостереження та висновки, обґрунтовуючи їх теоретичними положеннями та рекомендаціями.

Семінарські заняття з «Кримінології» базуються не лише на матеріалі, який міститься в лекційному курсі, але й підбиватимуть підсумок самостійної роботи з рекомендованою літературою.

Методичні рекомендацїї до виконання самостійної роботи

Самостійна робота є однією із складових навчального процесу, на яку припадає значний обсяг навчальною часу. При цьому студент є активним учасником навчального процесу, набуває навичок самоорганізації, самостійного пошуку інформації, прийняття рішень і т.д. Правильна організація самостійної роботи дозволяє максимально індивідуалізувати навчання, підвищувати ефективність навчального процесу в цілому.

Самостійна робота студентів є основним видом засвоєння навчального матеріалу у вільний від аудиторних занять час. Метою цієї форми навчання є вироблення у майбутніх спеціалістів навичок і вмінь працювати з літературою, вести пошукову роботу, знаходити стрижневі аспекти проблем, що потребують ґрунтовного засвоєння та осмислення, здатності формувати власну позицію щодо дискусійних ідей чи концепцій, аргументовано її доводити.

Під час виконання самостійної роботи потрібно використовувати лекційний матеріал, питання для самопідготовки, рекомендовану літературу та теми рефератів.

Суттєве значення має належне оволодіння методологією та методикою кримінологічних досліджень, правильне використання законів і категорій матеріалістичної діалектики (передусім категорій причинності, загального, особливого і одиничного), загальнонаукових та спеціальних методів дослідження. Важливо комплексно застосувати спеціальні методи кримінології які базуються на соціологічних, статистичних, психологічних, педагогічних та знаннях, що значно підвищує результативність кримінологічних досліджень.

Комплексний підхід має застосуватись і при вивченні окремих видів злочинності.

Отримані теоретичні знання студент має використовувати у своїй практичній роботі у справі зміцнення законності та правопорядку в Україні.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО НАПИСАННЯ РЕФЕРАТУ

Реферат підводить підсумок вивчення студентами окремої теми. Тематика рефератів з дисципліни «Кримінологія» визначається робочою програмою.

Структура реферату: титульний аркуш; зміст (план); вступ; розділи (параграфи); висновки; список використаних джерел та літератури; додатки (у яких наводяться таблиці, схеми, діаграми тощо).

На титульному листі реферату вказуються: офіційна назва навчального закладу, факультету і кафедри; прізвище та ініціали автора реферату (абревіатура навчальної групи); повна назва теми; прізвище та ініціали наукового керівника, його науковий ступінь і вчене звання; місто, де знаходиться навчальний заклад та рік написання реферату.

Після титульного листа подається зміст реферату з точною назвою кожного розділу (параграфу) і вказуванням його сторінок.

У вступі реферату обґрунтовується актуальність теми, її особливості, значущість з огляду на розвиток науки та практики або науково-методичної діяльності у сфері освіти. У вступі необхідно подати аналіз використаних джерел, вказавши при цьому авторів, які вивчали дану тематику, визначити сутність основних чинників, що вплинули та розвиток явища або процесу, що досліджується, та недостатньо досліджені питання, з’ясувавши причини їх слабкої аргументації.

Основну частину реферату складають декілька розділів (що можуть бути розбиті на параграфи), логічно поєднані між собою. Виклад матеріалу в рефераті має бути логічним, послідовним, без повторень. Слід використовувати синтаксичні конструкції, характерні стилю наукових документів, уникати складних граматичних зворотів, незвичних термінів і символів або пояснювати їх при першому згадуванні в тексті реферату.

Недопустимо використання цитат без посилання на автора. При цитуванні будь-якого фрагменту джерела недопустимі неточності. Взагалі, цитатами не слід зловживати. Якщо якийсь важливий документ потребує наведення його в тексті реферату в повному обсязі, то краще винести його в додатки.

У рефераті необхідно визначити і викласти основні тенденції дослідження, підкріпити їх найтиповішими прикладами, відобразити сучасні ідеї та гіпотези, методики та методичні підходи до вивчення проблеми. Доцільно зупинитися на якомусь дискусійному моменті і спробувати проаналізувати позиції сторін, приєднавшись до однієї з них, чи висловити власну думку на певну проблему та визначити перспективи її вирішення.

Кожен розділ реферату повинен завершуватись короткими висновками, чіткими і лаконічними, де узагальнено оцінки та практичні рекомендації. Можна стисло вказати на перспективи подальшого дослідження даної проблеми.

Список використаних джерел складається з дотриманням загальновизнаних вимог до робіт, що готуються до друку. До списку використаних джерел мають бути включені лише безпосередньо використані в рефераті праці в алфавітному порядку авторів. Монографії і збірники, що не мають на титульному аркуші прізвища автора (авторів), включаються до загального списку за алфавітним розміщенням заголовку.

Список використаної та рекомендованої літератури

  1. Абельцев С.Н. Личность преступнка и проблемы кримінального насилля/ Абельцев С.Н. –М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2000. –208 с.

  2. Абросімова Ю.А. Кримінально психологічні особливості злочиності неповнолітніх на загальному та регіональному рівнях / Абросімова Ю.А. // Часопис Київського ун-ту. –2007. –№1. –С.156 – 162.

  3. Александров Ю.В. Кримінологія: [курс лекцій] / Александров Ю.В., Гель А.П., Семаков Г.С. –К.: МАУП, 2002. –296 с.

  4. Антонян Ю. М. Личность преступника: методика изучения и проблемы воздействия / Антонян Ю. М. – М.: ВНИИ МВД СССР, 1988. – 342 с.

  5. Антонян Ю.М. Изучение личности преступника: [учебное пособие] / Антонян Ю.М. –М., 1982.

  6. Антонян Ю. М. Преступность и психические аномалии / Ю.М. Антонян

С.В. Бородин – М.: Наука. 1987. – 284 с.

  1. Ательцев С.Н. Личность преступника и проблемы криминологического анализа / Ательцев С.Н. – М., 2000.

  2. Бандурка А.М. Преступность В Украине: причины и противодействие: [монография] / А.М. Бандурка, Л.М. Давыденко. –Х.: Основа, 2003. –367 с.

  3. Блажівский Є. Актуальні питання боротьби зі злочинністю (Ситуація в Києві) / Блажівский Є. // Вісник прокуратури. – 2007. –№3. – С.23–27.

  4. Бондарева М. Місце нотаріату у механізмі боротьби з процессами «тініації» економіки / Бондарева М. // Право України. –2007. –№3. –С5–60.

  5. Блувштейн Ю. Д. Профилактика пре ступлений / Блувштейн Ю. Д., Зырин М. И., Романов В. В. – Минск: Изд-во «Университетское», 1986. – 286 с.

  6. Бородин С. В. Борьба с преступностью: теоретическая модель комплексной программы / Бородин С. В. – М.: Наука, 1990. – 245 с.

  7. Боротьба з організованою злочинністю і корупцією (теорія і практика): Науково-практич. журнал. – Київ: МНДЦ з проблем боротьби з організованою злочинністю, 2005. – №11. –231 с.

  8. Боротьба зі злочинністю у сфері підприємницької діяльності (кримінально-правові, кримінологічні, кримінально-процесуальні та криміналістичні проблеми) /НАН України;Ін-т держ. права ім. В.М. Корецькго; Ін-т вивч. проблем злочинності АПрН України. –Х.: Право, 2001. –262 с.

  9. Бояров В.И. Убийства совершеные в процессе противостояния организованных преступных группировок / Бояров В.И. –Х.,1998.

  10. Вермеш М. Основные проблемы криминологии / Вермеш М. / под ред. Стручкова Н. А. –М.: Прогресс, 1978. – 135 с.

  11. Генезис преступного поведения: [сборник статей]. – Тарту, 1980. – 120 с.

  12. Гладун О. Кримінологічна характеристика злочинів у сфері виконання бюджету / Гладун О. // Право України. –2010. –№11. –С. 290–296.

  13. Герасименко Л.В. Особливості детемнінізацї злочинної поведінки неповнолітніх / Герасименко Л.В. // Науовий вісник Київ. нац. ун-ту внутр. справ. –2006. – №2. – с. 130 – 134.

  14. Голіна В.В. Запобігання злочинності в Україні: [навч. посібник] / Голіна В.В. –Х.: Нац. юрид. акад., 2007. – 107 с.

  15. Голіна В.В. Кримінологічні та кримінально-правові проблеми боротьби з бандитизмом: соціально-правове і кримінологчне дослідження: [монограія] / Голіна В.В. –Х.: Регіон-інформ, 2004. – 210 с.

  16. Гуров А.И. Криминальний профессионализм / Гуров А.И. // Человек и закон. –1990. –№ 9.

  17. Гуров А.И. Предупреждение организовнной преступности / Гуров А.И.

// Пути совершенствования мер по предуприждению преступлений. –М., 1988.

  1. Даньшин И. Н. Общетеоретические проблемы криминологии / Даньшин

И. Н.– Х.: Прапор, 2005. – 224 с.

  1. Дубинин Н. П. Генетика, поведение, ответственность: о природе антиобщественных поступков и путях их предупреждения. [2-е изд., перераб. и доп.] / Дубинин Н. П., Карпец И. И., Кудрявцев В. Н. – М.: Политиздат, 1989. – 350 с.

  2. Данилюк С.Є. Проблемы противедействия организованной преступности в новых социально-экономических условиях / Данилюк С.Є. // Вопросы криминологии, криминалистики и судебной експертизы. –1998. –№13.

  3. Джужа О. Злочини у сфері кредитно-фінансової та банківської діяльності: кримінологічний аналіз / Джужа О., Голосніченко І., Ченявcький С. // Право України. –№11. –2000. –С.43–45.

  4. Джужа О.М. Організована злочиність в Україні та країнах Європи: [посібник] / Джужа О.М., Василевич В.В., Кулакова Н.В. та ін. / за заг. ред. О.М. Джужи. –К.: Київ. нац. ун-т внут. справ, 2007. –248 с.

  5. Джужа О.М. Кримінологія: [навчальний посібник] / О.М. Джужа, Ю.Ф. Іванов. –К.: Вид. Паливода А.В., 2006. –264 с.

  6. Джужа О.М. Кримінологія. Альбом схем (Загальна і Особлива чатини): [навчальний посібник] / Джужа О.М., Моісеєв Є.М. Василевич В.В. / під заг. ред. Джужи О.М. – К.: НАВСУ, 2000.

  7. Джужа О.М. Місце і роль кримінологічних досліджень у протидії економічній злочиності в Україні / О.М. Джужа, С.С. Чернявський // Наук. вісник НАВСУ. –2005. –№1. –С.89–95.

  8. Джужа О. Злочини у сфері кредитно – фінансової та банківської діяльності: кримінологічний аналіз / Джужа О., Голоніченко І., Чернявський С. // Право України. –2000. – №11.– С.43–45.

  9. Долгова А. И. Социально-психологические аспекты преступности несовершеннолетних / Долгова А. И. –М.,1981.

  10. Емельянов В.П. Преступность несовершеннолетних c психическими аномалиями. / Емельянов В.П. – Саратов, 1980.

  1. Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика / Закалюк А.П. –К.: Вид. Дім “Ін Юре”, 2007. – 3 т.

  2. Зелинский А.Ф. Криминология / Зелинский А.Ф. – Х., 2000.

  3. Зелінський А.Ф. Методика кримінологічних досліджень / Зелінський А.Ф . –Х.,1992.

  4. Зелінський А. Ф. Кримінологія: [курс лекцій] / Зелінський А. Ф. – Х.: Основа, 1996. – 259 с.

  5. Игошев К. Е. Социальные аспекты предупреждения правонарушений: (Проблема социального контроля) / К.Е. Игошев, И.В. Шмаров. – М.: Юрид. лит., 1980. – 176 с.

  6. Иншаков С.М. Криминология: [ученик] / Иншаков С.М. –М.,2000.

  7. Кальман А.Г. Правовая статистика: [учебное пособие] / А.Г. Кальман, И.А. Христич. –Х.,1998.

  8. Камлик М.І. Правова статистика: [навч. посібник] / Камлик М.І. –К.: Атіка, 2004. –240 с.

  9. Карпец И. И. Преступность: иллюзии и реальность / арпец И. И. – М.: Российское право, 1992. – 344 с.

  10. Кримінологія: Загальна та Особлива частини /за ред. проф. І. М. Даньшина. – Х.: Право, 2003. – 352 с.

  11. Криминология /под ред. А .И. Долговой. – [3-е изд. перераб. и доп.]. – М.: Норма, 2005. –912 с.

  12. Криминология: [ученик] / под ред. акад. В. Н. Кудрявцева, проф. В. Е. Эминова. – [2-е изд. перераб. и доп.]. – М.: Юристъ, 2000. – 564 с.

  13. Кримінологія і профілактика злочинів: [курс лекцій у 2-х кн.] / за заг. ред. О. М. Джужи. – К.: НАВСУ, 2000. – Кн.2: Особлива частина. – 378 с.

  14. Кримінологія. Спец. курс лекцій зі схемами. (Загальна та Особлива частини) [ навч. посібник]. – К.: Атіка, 2001. – 368 с.

  15. Кримінологія: [підр. для студ. вищ. навч. закл.] / за заг. ред. О. М. Джужи. – К.: Юрінком Інтер, 2002. – 416 с.

  16. Кудрявцев В. Н. Причины правонарушений / Кудрявцев В. Н. – М.: Наука, 1976. – 285 с.

  17. Кудрявцев В. Н. Стратегия борьбы с преступностью / Кудрявцев В. Н. – М.: Юристъ, 2003. – 312 с.

  18. Кузнецова Н. Ф. Преступление и преступность / Кузнецова Н. Ф. – М.: Изд-во МГУ, 1969. – 208 с.

  19. Кузнецова Н. Ф. Проблемы криминологической детерминации / Кузнецова Н. Ф. – М.: Изд-во Москов. ун-та, 1984. – 204 с.

  20. Кузьменко Б. Корупція та економічна злочинність в сучасній Україні: вплив на національну безпеку держави / Кузьменко Б. // Право України. – 1997. – № 7. – с. 52-54

  21. Курс советской криминологии: предмет, методология, преступность и её причины, преступник / под ред. Т. В. Дашкова, В. Н. Кудрявцева, В. В. Панкратова. – М.: Юрид. лит., 1985. – 416 с.

  22. Квашис В.Е. Профилактика неосторожных пре ступлений / Квашис В.Е. –К.,1981.

  23. Квашис В.Е. Основы виктимологии. Проблемы защиты прав потерпевших от пре ступлений / Квашис В.Е. –М.,1999.

  24. Клюєв М.М. Прикладні аспекти формування змісту і структури програми запобігання злочиності / Клюєв М.М. // Проблеми транспортної галузі та удосконалення транспортного законодавства:Матеріали Всеукр. наук.- практ. конф. – Одеса, 2007. –С.56–58.

  25. Коваленко О.О. Корисливо-насильницькі злочини протии власності: кримінологічна характеристика і типологія / Коваленко О.О. // Право України. – 2006. – №2. – С.70–73.

  26. Кoваленко О. Особа злочинця корисливо-насильницької спрямованості: кримінологічна характерисика і типологія / Коваленко О.О. // Право України. – 2006. – №4. – С.75–78.

  27. Користін О. Сутність легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом / Користін О. // Право України. – 2007. – №5. – С. 60– 64.

  28. Криминология: приглашение к дискуссии: [монографія] /Авт. кол.: Беляба А.В.,. Виленска Є.В, Дидоренко Э.А., Розовский Б.Г. – Луганск: РИО ЛИВД, 2000. –318 с.

  29. Кримінологічна віктимологія: [навчальний посібник] / Моісеєв Є.М., Джужа О.М., Василевич В.В. та ін.; за заг. ред. О.М. Джужи. –К.: Атіка, 2006. –352 с.

  30. Кримінологія і профілактика злочинів: [курс лекцій у 2-х кн.] Особлива частина / Александров Ю.В., Гаврилиш А.П., Джужа О.М. та ін. / під заг. ред. Джужи О.М. –К.: Нац. акад. внутр. справ України, 2000. – 201 с.

  31. Кримінологія: [навч. посіб]. / Джужа О.М., Василевич В.В., Колб О.Г. та ін.; за заг.ред. О.М. Джужи. . –К.: Атіка, 2010. –312 с.

  32. Кримінологія: [навч. посіб.] / Джужа О.М., Василевич В.В., Іванов Ю. Ф. Опансенко П.М. та ін.; за заг. ред. О.М. Джужи. –К.: Прецедент, 2004. – 208 с.

  33. Кримінологія: [навчально-матодичний посібник] / Джужа О.М., Моісеєв Є.М., Василевич В.В. та ін.; за заг. ред. О.М. Джужи. – К ,: Атіка, 2003. – 400 с.

  34. Кримінологія: [навч.-метод. посіб.] / Василевич В.В., Кальченко Т.Л., Кулакова Н.В. та ін.; за заг ред. О.М. Джужи. – К.: Атіка, 2008. – 316 с.

  35. Кримінологія: [підр. для студ. вищ. навч. закл.] / Джужа О.М., Я.Ю. Кондратьєв Я.Ю., Кулик O.Г., Михайленко П.П. та ін.; за заг ред. О.М. Джужи. – К.: Юрінком Інтер, 2002. –416 с.

  36. Круміна М.В. Вчинення вбивства та тілесних ушкоджень з необережності: сучасний стан і тенденції / М.В. Круміна, Ю.Ф. Іванов // Право України. –2005. – №11. – С. 78–81.

  37. Курс кримінології. Особлива частина: [підручник: у 2 кн.] / Корнієнко М.В., Романюк Б.В., Мельник М.І. та ін.; за заг. ред. О.М. Джужи. – К,: Юрінком Інтер, 2001. –408 с.

  38. Корнякова Т. Щодо окремих елементів системи запопігання правопорушенням та злочинам в екологічній сфері / Корнякова Т. // Право України. – 2010. –№11. –С.178–187.

  39. Корнякова Т. Запобігання злочинним проявам у сфері навколишнього природного середовища як складова системи попередження злочинності/ Корнякова Т. // Право України. – 2010. – №9. – С. 187–196.

  40. Литвак О. М. Державний вплив на злочинність. Кримінологічно-правове дослідження / Литвак О. М. – К.: Юрінком Інтер, 2000. – 278 с.

  41. Литвак О.М. Злочинність, її причини та профілактика / Литвак О. М. –К., 1997.

  42. Любченко Д.І. Кримінально-правові ознаки хабарництва / Д.І.Любченко, О.Ю. Анциферов // Укр. акад. внутр. справ / НАВСУ. –К., 2007. –№3. –С.116 – 123.

  43. Медицький І.Б. Вплив соціальних факторів на злочиність в умовах становлення незалежної української держави / Медицький І.Б. – Івано-Франківськ, 2007. –222 с.

  44. Мірошник Ю. Аналіз стану боротьби з корупцією та окремі пропозиції, що сприятимуть її подоланню / Мірошник Ю. // Вісник прокуратури. – 2007. – №10. – С. 51–57.

  45. Міллер А. Що таке причини та умови злочинів? / Міллер А. // Право України.– 2001. – № 5. – C. 89–92.

  46. Миллер А. И. Противоправное поведение несовершеннолетних (генезис и ранняя профилактика) / Миллер А. И. – К.: Наукова думка, 1985. – 149 с.

  47. Мойсюк О.М. Віктимологічна профілактика порушень правил безпки дорожнього руху (ст. 215 КК України): автореф. ... дис. канд. юрид. наук. – К., 1999.

  48. Наркотизм и преступность / Отв. ред. И. П. Лановенко. – К.: Наукова думка, 1994. – 354 с.

  49. Наркозлочиність: Кримінологічна характеристика та запобігання: [науково-практ. посіб.] // Мін-во освіти і науки України; Бова А.А., Женунтій В.І., Закалюк А.П., Кулик О.Г., Михайленко П.П., Науменко А.П.; за ред. А.П. Закалюка. – К.: Юрінком Інтер, 2006. –294 с.

  50. Неформальные группы с антиобщественной направленностю, преступность несовершеннолетних / А.Н. Ильяшенко, В.В. Хатуева // Российский следователь. –2007. –№ 11. – С. 21 – 24.

  51. Организованая преступность и борьба с ней (отечественный и заребежный опит): Библиографический указатель / Академия управления МВД России. –М., 2004. –87 с.

  52. Організована злочинність в Україні та країнах Європи: [посібник] / Джужа О.М., Василевич В.В., Кулакова Н.В. та ін. –К.: НАВСУ, 2007. – 247 с.

  53. Піщенко Г. Віктимологічні аспекти негативних соціальних явищ, пов’язаних зі злочинністю / Г. Піщенко, С. Мінченко // Право України. – 2006. – №5. – С. 107–111.

  54. Поклад В.І. Методологія і методика вивчення латентної злочинності: [навч. посіб.] . –Луганськ: Луган. держ. ун-т внутр. справ, 2007. – 47 с.

  55. Правова статистика: [підручник] / Моісеєв Є.М., Джужа О.М., Всилевич В.В. та ін.; за заг. ред. О.М. Джужи. – К.: Атіка, 2008.

  56. Протидія економічній злочинності: [монографія] / НУВС. Чикаго-Кент коледж права Іллінойського технологіч. ін.-ту; / Орлов П.І., Волобуєа А.Ф., Осика І.М. та ін. – Х., 2004. – 567 с.

  57. Пьянство и преступность: история, проблемы / Лановенко И.П., Светлов А.Я. и др.; oтв. ред. И.П. Лановенко. – К.: Наукова думка, 1989. – 528 с.

  58. Пивоваров В. Актальні питання запобігання злочинам у сфері фінансового / Пивоваров В. // Право України. – 2010. – №5. – С.129 –134.

  59. Расюк Є. Кримінологічна характеристика лідера організованої групи, злочинна діяльність якої пов’язана з наркобізнесом / Расюк Є. // Право і суспільство. – 2006. – №1. – С. 87– 93.

  60. Расюк Є. Протидія відмиванню грошових коштів, отриманих від злочинної діяльності у сфері обігу наркотичних засобів транснаціональними організованими групами / Расюк Є. // Право України. – 2004. – № 4. – С.87– 90.

  61. Регіональні проблеми боротьби з економічною злочинністю: Матеріали регіон. наук.-практич. конф. (19.05. 2004 р.) МВС України. Донецьк. юрид. ін-т МВС при Донецьк. нац. ун-ті . – Донецьк, 2004. –197 с.

  62. Ривман Д. В. Криминальная віктимологія / Ривман Д. В.–СПб.: ПИТЕР, 2002. –304 с.

  63. Российская криминологическая енциклопедия / Под. oбщ. pед. А.И. Долговой. –М.: Изд-во НОРМА (Издат. Группа НОРМА-ИНФРА), 2000. –808 c.

  64. Савченко А. «Відмивання» грошей: кримінально-правовий та кримінологічний аспекти / Савченко А. // Право України. – 1997. – № 5. – C. 54-57

  65. Семаков Г. С. Кримінологія : [курс лекцій]. – К.: МАУП, 1999. – 126 с.

  66. Стеблинська О.С. Криміногенні чинники пияцтва і наркотизму в структурі злочинів неповнолітніх / Стеблинська О.С. // Українська академія внутрішніх справ / НАВСУ. – К., 2007. – № 1. – С.104–111.

  67. Стрельцов Е.Л. Экономическая преступность в Украине: [курс лекций. ] / Стрельцов Е.Л. – Одесса, 1997. – 572 с.

  68. Судова практика у справах про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи // Вісник Верховного Суду України. – 2007. –№3. – С. 98–103.

  69. Тарарухин С. А. Преступное поведение: социальные и психологические черты / Тарарухин С. А . – М.: Юрид.лит., 1984. – 221 с.

  70. Токарев А.Ф. Криминологическе прогнозирование и планирование предупреждения пре ступлений / Токарев А.Ф. – М., 1990.

  71. Туляков В.О. Віктимологія ( соціальні та кримінологічні проблеми) / Туляков В.О. – Одеса, 2000.

  72. Умисні вбивста. Профілактика та розкриття: [практ. посібн. ]

/ Снігерьов О.П., Матвійчук В.В., Никифорчук Д. Й. – К.: КНТ, 2005. –99 с.

  1. Филонов В.П. Преступность в особо крупном городе:состояние, причины, и меры по ее предупрэждению: [монографія] / В.П. Филонов, Д.В. Федоренко; под. ред. проф. В.П. Филонова. – Донецк: ДИВД МВД Украины, 2002. –280 с.

  2. Черних Д. Протидія «рейдерству»: теоретико-правовий аспект / Черних Д. // Вісник прокуратури. – 2007. – №5. – С. 64–70.

  3. Шакун В. І. Суспільство і злочинність / Шакун В. І. – К.: Атіка, 2003. – 384 с.

  4. Шиян В.Д. Проблеми боротьби з організованою злочинністю у паливно-енергетичному комплексі / В.Д. Шиян, Ю.О. Левченко // Науковий вісник Київ. нац. ун-ту. внутр. справ. – 2006. – №1. – С.167–168.