Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_seminar_ZP.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
868.86 Кб
Скачать

Завдання № 4

Коли Дубко виходила з ліфта на неї накинувся сусідський собака без намордника. Він порвав пальто, укусив за руку і налякав Дубко. В результаті укусу вона вимушена була лікуватися, у тому числі від неврозу, бо після цього випадку її довго охоплював страх при появі собак.

На вимогу Дубко купити їй нове пальто та відшкодувати витрати на лікування власник собаки Сєров відмовив і пояснив, що собака інстинктивно зреагував без його команди на різкий рух Дубко.

Остання звернулася зі скаргою до дільничного інспектора міліції про порушення правил вигулу собак і відшкодування завданого збитку та моральної шкоди. Після того, як Сєров відбувся попередженням, Дубко звернулась із позовною заявою до суду з вимогою про заборону Сєрову утримувати собак та відшкодувати матеріального збитку у розмірі 3000 гривень (2200 гривень – вартість пальто, 500 гривень – вартість лікування, 300 гривень – втрата заробітку за час лікування) та відшкодування моральної шкоди в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян. Для забезпечення своїх майнових вимог Дубко попросила накласти арешт на майно Сєрова, у тому числі на автомобіль і собаку.

Якою галуззю права треба врегулювати ці правовідносини? Яке рішення може винести суд?

Тема № 4. Підстави виникнення, зміни та припинення цивільних прав та обов’язків

План семінарського заняття (2 год.)

1. Поняття, види і значення юридичних фактів. Юридичний склад.

2. Зміни та припинення цивільних правовідносин.

3. Класифікація юридичних фактів.

4. Значення класифікації юридичних фактів.

5. Випадки виникнення цивільних правовідносин.

Рекомендована література:

4, 88, 89, 100, 102, 103, 111, 112. 113, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 165, 167, 168, 169.

Завдання № 1

Пенсіонерка Коптило подола позовну заяву до суду з вимогами до районної поліклініки про відшкодування шкоди, завданої здоров’ю. Суду була надана медична картка, яка засвідчувала, що з повноліття Коптило перебувала на обліку і лікувалася тільки в цій поліклініці, але стан її здоров’я постійно погіршувався. Лікарі-експерти вказали, що в деяких випадках необхідно було призначати інше лікування та препарати. Юрисконсульт поліклініки заперечував проти позову, посилаючись на те, що між хворою і поліклінікою не виникли цивільні відносини з підстав, перерахованих в ст. 11 ЦК України.

Встановіть підставу виникнення правовідносин.

Завдання № 2

Сергієнко звернувся до органу захисту прав споживачів за консультацією. Він вказав, що в супермаркеті зняв з полиці коштовну вазу та коли її розглядав, працівник магазину з верхньої полиці скинув своєму напарнику велику коробку. Через це Сергієнко перелякався і впустив вазу, яка розбилась об підлогу. Магазин запропонував йому відшкодувати вартість вази за оптовою ціною.

Зробіть мотивований висновок у справі.

Завдання № 3

Пасажир Миколайчук пред’явив позов до ДП „Укрзалізниця” про відшкодування майнової та моральної шкоди. В суді було встановлено, що Миколайчук придбав квиток на потяг „Київ–Москва” і вчасно виїхав з Києва, але під час проходження митного контролю прикордонники зняли його з потягу, оскільки в його паспорті було виявлено ознаки незаконної заміни фотокартки.

Як слід вирішити справу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]