Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_seminar_ZP.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
868.86 Кб
Скачать

Завдання № 4

Іванов, як опікун малолітнього Гусєва, від його імені продав належний тому на праві приватної власності легковий автомобіль своєму сусідові. На вчинення такого правочину було отримано письмовий дозвіл за підписом представника місцевого виконкому.

Чи є підстави для визнання правочину купівлі-продажу автомобіля недійсним? В якому порядку повинні вчинятися дії від імені малолітніх, спрямовані на відчуження належних останнім майнових прав? Чи змінилася б відповідь на перше запитання, якщо такий правочин укладав би батько малолітнього?

Тема № 13. Строки та терміни у цивільному праві. Позовна давність

План семінарського заняття (2 год.)

1. Поняття строку та терміну в цивільному праві. Види строків позовної давності.

2. Обчислення строків.

3. Поняття та сутність позовної давності.

4. Види позовної давності.

5. Обчислення та перебіг позовної давності.

6. Зупинення та переривання перебігу строків позовної давності.

7. Наслідки спливу позовної давності.

Рекомендована література:

67, 88, 89, 100, 102, 103, 104, 111, 112. 113, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 165, 167, 168, 169.

Завдання № 1

Від’їжджаючи в лютому 2008 р. у тривале зарубіжне відрядження, Михайлов передав своєму сусідові Золотову на зберігання деякі домашні речі: телевізор, холодильник, ліжко, шафу та інше. Відносини сторін при цьому були врегульовані договором зберігання, укладеним на 2 роки. Повернувшись у квітні 2010 р. з відрядження, Михайлов попросив Золотова повернути передані йому речі, але отримав відмову. Золотов пояснив, що Михайлов пропустив строк позовної давності на витребування речей, який закінчився, на думку Золотова, в лютому 2010 року.

Який засіб захисту порушених прав доцільно застосувати? Яке рішення повинен винести суд?

Завдання № 2

11 березня 2009 року був вбитий Сазонов, на утриманні якого були дружина та малолітній син. Дружина звернулась до слідчих органів із заявою про визнання її потерпілою. Слідчий відмовив їй на тій підставі, що справа припинена до виявлення підозрюваного. 4 червня 2010 року слідство по справі було відновлено, а 23 вересня цього ж року громадянка Сазонова звернулася з вимогою до Петрова, який був притягнений до кримінальної відповідальності за вбивство Сазонова, про відшкодування шкоди, починаючи з березня 2006 року. Суд, посилаючись на пропуск позовної давності, виніс рішення про вирахування платежів з дати подачі позову ( 23 вересня 2010 року). В поданні прокурора щодо рішення суду ставилося питання про відміну його як такого, що суперечить законодавству України.

Як визначаються строки давності при залишенні без розгляду позову, заявленого в кримінальній справі?

Завдання № 3

М’ясокомбінат звернувся з позовом до шкірзаводу про виплату штрафу за несвоєчасну оплату поставлених комбінатом шкур. У зв’язку з тим, що в результаті збоїв у роботі системи обліку розрахунків м’ясокомбінат пропустив строк, господарський суд знов відновив їх по своїй ініціативі, але суму заборгованості звернув на користь держбюджету.

Як необхідно вирішити справу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]