Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з ППФО.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
780.29 Кб
Скачать

Утворення форми одягу з використанням принципу хустки

Особливість цього принципу полягає в квадратній формі самого шматка тканини. Серед різних видів хусток як частина костюма виділяються головні хустки, хустки-шалі, хустки-пледи. Їх пряме призначення – вкривати голову, плечі або стегна від холоду і одночасно прикрашати фігуру, бути частиною костюма. Саме так з незапам'ятних часів хустка служить людині. Наприклад, кашмірські хустки, вивезені з Індії, увійшли до європейського костюма на початку ХХ ст.; їх носили накинутими на плечі. Вони дали поштовх появі і розвитку російського виробництва хусток кашеміру в м. Павловській-Посад.

Створення форми за цим принципом може здійснюватися з цілої хустки або її частини. Виділяють декілька прийомів вживання принципу хустки в утворенні форми костюма.

Перший прийом полягає у використовуванні хустки по своєму прямому призначенню. Це теж утворення форми, але форми як частини костюма, як додавання до його об'ємно-просторової структури. Використовування хустки як головного убору дає можливість додаткового скульптурного ліплення форми костюма, що дозволяє різноманітити його не тільки тектонічно, але і образно. Наприклад, залежно від того, як буде пов'язана хустка, чи будуть укладені або довільно розкидані складки його кінців, виходить костюм монументальний, динамічний, завзятий, сумний або веселий.

Другий прийом вживання принципу хустки полягає в утворенні з хустки тих або інших форм одягу або його частин без порушення форми хустки. При цьому частини хустки можуть так чи інакше скріплятися застібками або з'єднуватися

швами. Наприклад, з одного, двох або більш хусток можна зробити спідницю; з одного пледа можна зробити м'яке пальто дорожнього типу і т.д.

Якщо, зберігаючи форму хустки, зробити отвір для голови, то одержимо пончо. При цьому отвори можуть бути двох видів – у вигляді щілини і кругле (різного діаметра). Пластика хустки-пончо у свою чергу дає два варіанти його створення – по косій нитці і по прямій. В першому випадку звисаючі кінці хустки повідомляють силуету костюма м'якість і динамічність, в другому – велику гостроту і монументальність.

Укладати і сполучати декілька хусток можна по-різному, одержуючи при цьому різні форми одягу. Особливо цікавими можуть бути форми накидок, блуз, платтів.

Третім прийомом використовування принципу хустки слід рахувати створення з нього форм із застосуванням підкрою. Цей прийом дозволяє наблизити форму одягу, що виходить, до форми фігури і одночасно зберегти пластику хустки, декоративність його малюнка. В даному випадку протипоказана облягаюча форма, бо в облягаючій формі пропадає специфіка ефекту хустки, пропадає м'якість, спотворюється малюнок.

Четвертим прийомом використовування принципу хустки є прийом художньо-образної асоціації на тему хустки. Він полягає в тому, що дизайнер використовує свої враження від пластичних властивостей хустки, його формоутворювальних і декоративних можливостей, для створення нових форм одягу. Як правило, асоціації на тему хустки дають найефективніший результат при створенні одягу для урочистих випадків.