Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з ППФО.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
780.29 Кб
Скачать

Три основних принципи дизайну утворення форми одягу

Неправильно підібраний силует, покрій і колір одягу, його невідповідність типу зовнішності можуть викликати психологічний дискомфорт і викликати комплекси некрасивості непривабливості і невпевненості у собі.

Всесвітньо відомий кутюр’є Жирар Піпар писав: «Не треба тяготитися будь-яким фізичним недоліком. Намагаючись будь-якою ціною приховати його і по цій причині з упертістю відвертатися від моди. Ви досягаєте зворотнього результату – привертаючи до нього увагу. Але якщо у вас красива шия і не дуже красиві ноги постарайтеся підкреслити красу шиї і забудьте про ноги». Переводячи увагу на сильні сторони фігури ви використовуєте механізм «фігури і фона». Зробивши акцент на сильній стороні вашої зовнішності і все інше відійде на другий план і стане фоном.

  1. Основна мета – спрямувати погляд на найбільш пропорційні і красиві частини фігури людини;

  2. Принцип виразності: оформлення горловини та інше;

  3. Принцип завершеності дозволяє створити гармонічну. цілісну, органічну форму.

На закінчення слід зазначити, що на відміну від інших виробів промислового виробництва саме форма і розміри фігури людини є головним, постійним і незмінним чинником, який визначає форму одягу. В цьому простота і, в теж час, складність процесу створення нових форм одягу.

Будова фігури, як основа силуетів форми одягу

Людина перед усім сприймає загальну форму предмета, потім колір і окремі елементи форми і лише в останню чергу – деталі і подробиці. Форма костюма впливає на те, яке враження ми створюємо у оточуючих нас людей. Найбільш високим статусом володіє силует – прямокутник з підкресленими кутами, а найнижчим – округлі форми.

Рисунок 2 – Схема виникнення основних силуетних форм одягу на основі будови фігури людини

Квадрат. Люди з квадратною фігурою сприймаються коренастими, міцними, важкими, такими, що впевнено стоять на ногах, впевненими в собі. Одяг силуету приближеному до квадрату. І до того ж ще підкреслений клітинкою говорить про добрі ділові якості, стабільність, раціональність мислення, матеріальність, відсутність ілюзій, приземленість. В області кольору цій формі відповідає червоний колір (рис.2.а) .

Прямокутник. Як і квадрат, ця форма рідко зустрічається в природі. Прямокутні будинки, меблі, аркуші паперу, упаковка – все це створено руками людини і пов’язано з розумом, логікою мислення, організованістю. Прямокутний силует костюма найчастіше за все використовується в діловому бізнес-стилі, де існує потреба підкреслити ділові якості, розум, відповідальність, серйозність і стриманість. (рис 2.б).

Коло асоціюється з сонячним диском, повною луною. Це правильна форма, замкнена і стабільна. Але якщо квадрат уособлює статику. То коло – це постійний рух. Вплив його спокійний і ненапружений – так рухаються стрілки по циферблату або обертається колесо огляду. Цілком круглий силует в одязі не використовують, лише в деталях. Зате його похідні – овал, еліпс, хвилеподібні форми і параболи – вносять в костюм м’якість, рухливість і легкість. З колом поєднується синій колір (рис 2.г).

Трикутник – це рух, динаміка. Його гострі кути здаються бойовими і агресивними.

- Трикутнику основою вниз або трапеція – більш жіночні варіанти: вузькі плечі, широкі стегна. Розширенні сукні-сарафани, летючі спідниці створюють враження рухливості, романтики, легковажності.

- Трикутник основою догори підкреслює ширину плечей, це головним чином чоловічий силует. Він надає відчуття сили. Впевненості. Тому розширення плечового пояса жорсткими плечовими накладками, гострими лацканами. Двобортною застібкою використовується для надання фігурі більшої солідності і авторитетного виду.

Овал – форма достатньо м’яка. Люди які мають овальний тип фігури. Як правило схильні до повноти, у них невеликі покаті плечі. Широкі стегна, маленька стопа. Вони здаються спокійними, миролюбними, флегматичними. Овальна форма костюма Налаштовує на відпочинок, розслаблення. Неформальне спілкування. Асоціюється з фіолетовим кольором. (рис 2.г).