Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_АГРАРНЕ для стац онару перероблена.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: право засновництва, підстави та наслідки припинення участі в сільськогосподарських підприємствах кооперативного і корпоративного типів громадян, їх права і обов’язки.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

Членство і засновництво громадян в сільгосппідприємствах. Які підстави припинення членства або засновництва, їх наслідки? В яких випадках зберігається членство осіб в сільськогосподарських підприємствах кооперативного типу, які не працюють?

Практичні завдання

Завдання 1

Сільськогосподарський виробничий кооператив "Вільна Україна" розробив і прийняв на загальних зборах його членів статут цього кооперативу. В статуті визначено умови і порядок вступу в члени кооперативу. Оскільки кооператив має значні доходи і багато осіб бажають вступити в кооператив, то в статуті було зроблений запис такого змісту: "Особи, які бажають вступити в кооператив, повинні попередньо пройти конкурс і працювати в ньому із іспитовим терміном протягом шести місяців. Після проходження конкурсу і терміну випробування, питання про прийом в члени сільськогосподарського кооперативу по поданню правління вирішується загальними зборами кооперативу".

Державний реєстратор відмовив у реєстрації статуту зі змінами, посилаючись на те, що аграрне законодавство України не передбачає встановлення в сільгосппідприємствах проходження конкурсу та випробного терміну для вступу в сільгоспкооператив. Голова кооперативу звернувся із скаргою до голови райдержадміністрації, наполягавши на збереження вищеназваної норми в статуті кооперативу, так як, на його думку, ця норма не допустить прийому в члени кооперативу випадкових осіб та у зв'язку із відсутністю робочих місць.

Чи може бути зареєстрований статут з пропозиціями голови сільськогосподарського кооперативу про вказаний порядок прийняття осіб в члени кооперативу?

Які умови і порядок вступу в члени сільськогосподарського виробничого кооперативу визначено законодавством про сільськогосподарські кооперативи?

Завдання 2

До дирекції сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Південний Буг" поступила заява Іванова про прийом його в учасники цього товариства. Директор товариства відмовив в задоволені заяви.

Чи законні та компетентні дії директора товариства з обмеженою відповідальністю?

Яким законодавством врегульоване це питання?

Хто може бути учасником або засновником товариства з обмеженою відповідальністю?

Завдання 3

Громадянин Стецюк подав заяву про прийом в члени сільськогосподарського виробничого кооперативу. 11 січня 2011 р. ця заява була розглянута на засіданні правління кооперативу "Україна" і задоволена повністю. Через 4 місяці Стецюк довідався, що в його трудовій книжці вказано про те, що він є членом кооперативу з 12 квітня 2011 року, з дня, коли відбулися загальні збори кооперативу.

Які умови і порядок прийому в члени цього кооперативу?

Яким законодавством врегульовані такі правові відносини?

З якого періоду гр. Стецюк, згідно до вимог аграрного законодавства, є членом виробничого сільськогосподарського кооперативу "Україна"?

Завдання 4

Сільськогосподарський виробничий кооператив "Росія" для здійснення будівництва тваринницького приміщення тимчасово, за рішенням загальних зборів, які відбулися в складі 229 присутніх його членів (із загального складу - 496 членів), було прийнято 12 чоловік, які є членами сільсьгосподарського виробничого кооперативу "Галиччина" Івано-Франківської області.

Яким аграрним законодавством регулюються такі правовідносини?

Чи відповідає рішення загальних зборів членів сільськогосподарського виробничого кооперативу нормам чинного аграрного законодавства України?

Завдання 5

В раду сільськогосподарського акціонерного товариства приватного типу поступила заява від громадян Миронова і Чернишова про прийом їх в члени цього товариства.

Які органи мають право прийняти в члени акціонерного товариства цих громадян?

Дайте характеристику законодавству яке регулює це питання?

Завдання 6

До відкритого сільськогосподарського акціонерного товариства "Дружба народів" поступила заява від Ворони про прийом його в акціонерне товариство та прийняття його на роботу. Загальні збори акціонерного товариства підмовили Вороні у прийомі як учасником в акціонерне товариство та в надані роботи, посилаючись на статутні норми акціонерного товариства про те, що громадянин відмовився внести майнові паї або викупити запропоновані йому акції.

Яким законодавством і як врегульоване це питання?

Чи правильно акціонерне товариство відмовило гр. Воронін в прийомі його учасником товариства та в наданні роботи?

Завдання 7

Загальні збори сільськогосподарського виробничого кооперативу "Нове життя" виключило із членів цього кооперативу члена Мороз за систематичне порушення трудової і виробничої дисципліни без видачі йому вступних та членських внесків.

Яким аграрним законодавством врегульовані такі правовідносини?

Чи правомірне рішення загальних зборів кооперативу?

Завдання 8

Правління виробничого сільськогосподарського кооперативу дозволило Лазареву працювати на постійній основі в фермерському господарстві "Добра мета". Ревізійна комісія, вважаючи, що таке рішення суперечить чинному законодавству про сільськогосподарські кооперативи та фермерські господарства звернулась до загальних зборів сільськогосподарського кооперативу про відміну такого рішення.

Чи відповідає вимога ревізійної комісії цього кооперативу чинному аграрному законодавству?

Яке повинно бути рішення загальних зборів сільськогосподарського виробничого кооперативу, враховуючи, що Лазарев одночасно являється членом іншого сільськогосподарського кооперативу "Добра мета"?