Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CONTR_istor_econom_econ_dumky_ukr.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
191.49 Кб
Скачать

3. Самостійна робота студентів. Карта самостійної роботи студента.

Самостійна робота студентів – важлива складова навчального процесу, яка дозволяє більш ґрунтовно опрацювати всі теми навчальної дисципліни, ознайомитися з документальними та літературними джерелами. Нижче наводиться перелік питань по кожній темі, які слід опрацювати самостійно, а також картка самостійної роботи студента.

Тема 1. Історія економіки та економічної думки України та її місце в історико-економічних науках. Визначення об’єкту досліджень.

Періодизація історії економіки та економічної думки України. Різні підходи та критерії періодизації. Труднощі визначення етапів розвитку. Фактори, що впливали на особливості формування економічної реальності та її відображення в економічній науці в Україні на різних етапах. Цивілізаційна парадигма як основа періодизації.

Тема 2. Господарство скіфів. Економічний лад грецьких і римських колоній у Північному Причорномор’ї. Особливості побуту та господарських уявлень скіфів, вплив на них еллінської культури. Роль античних колоній у поширенні міської цивілізації. Економічний розвиток східнослов’янських племен та його особливості. Сільська громада. Економічно-господарські уявлення східнослов’янських племен.

Тема 3. Основні напрямки розвитку сільського господарства та ремесла в Київській Русі. Товарно-грошові відносини та їх прояв. Основні категорії населення. “Руська правда” як основне джерело для вивчення економічного життя Київської Русі.

„Галицько-Волинський літопис” як зведення найвидатніших творів з історії українського соціально-економічного життя. Початок внесення у свідомість українців католицької економічної доктрини з початком польської експансії у Галичину.

Тема 4. Відродження та реформація як визначальні чинники у піднесенні європейської економічної культури. Особливості розвитку економічної культури в Україні в умовах литовсько-польської, кримсько-татарської та російської експансії.

Зростання феодального землеволодіння у литовсько-польський період. Вотчини та „держави”. Громади і дворища. Початок формування фільваркової системи господарства. Посилення особистої залежності селян та феодальних повинностей. „Устава на волоки”. Литовські статути.

Тема 5. Основні напрямки реалізації економічної політики Богдана Хмельницького. Еволюція форм землеволодіння. Елементи меркантилізму в універсалах, „Стверджувальних грамотах” та міжнародних угодах Б.Хмельницького, а також у статтях Переяславської угоди 1654 р.

Остаточне закріпачення селян в Лівобережній Україні у другій половині XVIII ст. Зміна правового статусу козацтва. Економічні платформи депутатів від різних верств козацтва у „Колегії з укладання нового уложення” до Катерини ІІ (1767-1768), „Торчинському маніфесті” (1767) та „Універсалі до селян” (1768).

Посилення зв’язків поміщицьких господарств з ринком. Зростання панщини. Поглиблення соціального розшарування селян та козаків.

Колонізація Запоріжжя та Причорноморських степів. Подальший розвиток мануфактурної промисловості. Вотчинна, посесійна та орендна мануфактури. Об’єднання фінансової системи Лівобережної України з фінансовою системою Росії.

Тема 6. Розвиток товарності сільського господарства; збезземелення селянства та еволюція форм феодальної ренти в першій половині ХІХ ст. та відображення цих процесів у суспільно-економічній думці. Економічні погляди С.Десницького, В.Каразіна, М.Балудянського, Т.Степанова, І.Вернадського, Д.Журавського.

Сільське господарство й аграрні відносини в західноукраїнських землях. Досліди економічного стану Галичини, її сільського господарства, різних форм землеволодіння та їх ефективності у працях В.Будзиновського, Д.Танячкевича, В.Барвінського та інших західноукраїнських діячів.

Тема 7. Сільське господарство та промисловість Східної та Західної України. Традиційні та нові галузі промисловості. Особливості промислового (технічного) перевороту. Нові промислові центри та райони. Іноземний капітал у промисловості й транспорті. Залізничне будівництво.

Фінанси й кредит. Формування банківсько-кредитної системи.

Особливості розвитку класичного напрямку політичної економії в другій половині ХІХ ст. Переважання теоретичного впливу школи Ж.-Б. Сея та його послідовників, а також Дж.С.Мілля. Економічні погляди П.Цехановецького, М.Вольського, К.Гаттенбергера.

Київська „Реально-психологічна школа”. Політико-економічна концепція її засновника М.Бунге. Розвиток поглядів М.Бунге у працях його послідовників.

Марксистське відгалуження політичної економії. М.Зібер – перший науковий популяризатор вчення К.Маркса в Україні.

Інтерпретація окремих положень теорії К.Маркса у працях С.Подолинського; пристосування їх для аналізу сучасної йому дійсності. Соціалістичні уявлення С.Подолинського. Створення ним власної енергетичної теорії праці. „Закон Подолинського” з точки зору сучасних теорій енергозберігаючої економіки.

Еволюція поглядів І.Франка, М.Павлика, О.Терлецького від марксизму до позитивних програм західноєвропейської соціал-демократії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]