Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PhotoSHOP.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
29.27 Mб
Скачать

Меню Выделение

Меню Выделение надає додаткові можливості роботи з виділеними областями.

Бажано запам’ятати такі комбінації клавіш, що активізують відповідні пункти меню Выделение:

Ctrl+A — виділити все зображення;

Ctrl+D — скасувати виділення;

Ctrl+H — приховати/показати виділену область (при цьому виділена область залишається активною, хоча її контури не видимі на екрані);

Ctrl+Т — вільна трансформація виділеної області (див. нижче);

Shift+Ctrl+I — інвертувати виділення (те, що було виділеним, стає не виділеним і навпаки).

Команда Выделение/Перо призводить до заокруглення зада­ного радіусу кутів виділеної області.

Команда Выделение/Модифицировать/Граница перетворить поточну виділену область в іншу, яка буде оточувати контур поточної і матиме ширину, що задана користувачем.

Команда Выделение/Модифицировать/Сглаживание призво­дить до «розмивання» країв виділеної області на відповідну величину як усередині, так і за її межами, що корисно при створенні віньєток та ореолів.

Команди Выделение/Модифицировать/Расширить(Сжать) дозволяють, відповідно, збільшити або зменшити виділення на задану кількість пікселів уздовж всього контуру області.

Команда Выделение/Увеличить призводить до збільшення виділеної області (удвічі збільшується діапазон кольорів, які вона об’єднує).

Команда Выделение/Подобно дозволяє включити у виділену область всі піксели зображення, що попадають у діапазон кольорів, навіть ті ділянки, які відділені областями інших кольорів і не виділяються за допомогою інструменту Волшебная палочка.

Команда Выделение/Преобразовать выделение дозволяє пе­реміщувати, масштабувати, повертати та нахиляти виділену об­ласть. Аналогічні дії виконує команда Редактирование/Произ­вольная Трансформация.

Команда Редактирование/Трансформация крім цього дозво­ляє робити дзеркальне, перспективне та викривлене відобра­ження виділеної області.

Команди Выделение/Сохранить область (Загрузить об­ласть) дозволяють, відповідно, зберегти область в окремому каналі і завантажити область з каналу.

Натискання клавіш <Shift> і <Alt> при створенні виділеної області приводить, відповідно, до її додавання або віднімання із уже існуючого виділення.

Робота з каналами

Маскування — поділ зображення на області (маски), що в різній мірі піддаються впливу операціям і інструментам малювання, редагування, — стосовно одних ділянок операції виконуються без обмежень, стосовно інших, — або не виконуються взагалі, або виконуються в ослабленому вигляді. Маски використовувалися задовго до появи комп'ютерів у вигляді всіляких трафаретів для художників.

Будь-яка виділена область є тимчасовою маскою, тому що всі інструменти будуть працювати в рамках виділення. Дана маска тимчасова тому, що при створенні нового виділення стара область зникає назавжди. Одним зі способів створення постійної області виділення служить інструмент Перо (рис.17) та створювані за допомогою його контури.

Контури є елементами, привнесеними з векторних редакторів. Вони не прив'язані до пікселів екрану і можуть складатися із крапок, прямих і кривих ліній. Основне призначення контурів — створення масок і виділених областей для редагування зображення.

Контур звичайно створюється інструментом Карандаш (рис.17), що дозволяє малювати за допомогою кривих Безье прямолінійні та криволінійні елементи контуру або інструментом Свободное перо, що створює контур в режимі „від руки”.

Інші інструменти групи Перо використовуються для редагу­вання контурів: Точка зацепления/Удаление точки зацепления призначені, відповідно, для додавання та знищення вузлових точок контуру, інструмент Преобразование точки зацепления призначений для перетворення гладких вузлових точок у кутові та навпаки.

Інструменти вибору контурів (рис.18) використовуються для виділення й зняття виділення з контурів і крапок прив'язки.

Рис.17. Інструменти групи Перо

Рис.18. Інструменти вибору контурів

Контур можна перетворити у виділену область і навпаки, що дозволяє в будь-який момент повернутися до виділеної області. Крім цього, PhotoShop дозволяє зберігати виділені області в додаткових каналах, що зберігаються разом з вашим зображенням але тільки у форматах PhotoShop (PSD). Ці канали називаються альфа-каналами. Доступ до альфа-каналів можна одержати через палітру Канали.

Пам’ятайте: поки контур не перетворений у виділену область до нього не можна буде застосувати жодні з інструменти або команди меню PhotoShop, оскільки контур є векторним елементом і не пов'язаний з конкретними пікселами зображення.

Використання альфа-каналів дозволяє багаторазово заванта­жувати та використовувати складні області й легко переходити від однієї виділеної області до іншої.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]