Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PhotoSHOP.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
29.27 Mб
Скачать

Маска шару

Маска шару — це 8-бітний напівтоновий канал із чорним або білим фоном. За замовчуванням білі області маски шару дозволяють бачити піксели, чорні — їх приховують, а сірі — дають проміжний результат, тобто маскують їх частково.

За допомогою маски можна тимчасово приховати піксели шару для того щоб була видна інша частина зображення без них. Пізніше можна змінити маску, застосувати ефект маски, щоб вона стала постійною, або взагалі видалити її.

Перевага використання маски полягає в тому, що одержати доступ до неї можна як з палітри Слои, так і з палітри Каналы. На обох палітрах показується мініатюра маски шару, коли виділений утримуючий її шар. На відміну від альфа-каналу виділеної області, який допускається завантажити в будь-який шар, маску шару можна ввімкнути/вимкнути тільки для шару або групи відсікання, з якою вона зв'язана.

Для створення маски шару виберіть шар, до якого хочете прикріпити маску.

Для створення білої маски, у якій видні всі піксели, виберіть команду Слой/Добавить Маску/Отобразить Все або клацніть по кнопці Добавить маску на палітрі Слои.

Щоб створити чорну маску, де всі піксели приховані, виберіть команду Слой/Добавить Маску/Скрыть Все або, натиснувши клавішу Alt, клацніть по кнопці Добавить маску на палітрі Слои.

Для створення маски на основі виділеної області виберіть команду Слой/Добавить Маску/Показать Выделение або Слой/Добавить Маску/Скрыть Выделение або клацніть по кнопці Добавить маску на палітрі Слои .

Групи відсікань

Самий нижній шар групи відсікання (базовий шар) обмежує відображення пікселів і за замовчуванням керує режимом змішування та непрозорістю шарів, розташованих над ним.

Для створення групи відсікання клацніть на імені якого-небудь шару.

Натиснувши клавішу Alt, клацніть по лінії, що розділяє ім'я цього шару та ім'я шару, розташованого безпосередньо над ним (курсор прийме вид двох кружечків, що перекривають одне одне (шари, відібрані для групи відсікання, повинні бути послідовно розташовані на палітрі; шари можуть бути згруповані з набором шарів, але не із шарами, розташованими за його межами).

При необхідності повторіть попередній крок, щоб додати більше шарів у групу відсікання. Ім'я базового шару буде підкреслено, а мініатюри інших шарів у групі відсікання розташуються з деяким відступом.

Зв'язування шарів

Зв'язування використається тоді, коли необхідно зафіксувати відносне розташування декількох шарів. Як тільки шари зв'язані, їх можна переміщувати як єдине ціле у вікні зображення або перетаскувати/копіювати в інше зображення, також їх можна розподіляти та вирівнювати.

Для зв'язування шарів на палітрі Слои клацніть по одному із шарів, які ви бажаєте зв'язати.

Клацніть по квадратику в другому стовпчику поруч із шаром, що ви хочете зв'язати із шаром, обраним на попередньому кроці. Шари, що зв'язують, не обов'язково повинні бути розташовані послідовно. Значок зв'язку з'являється поруч із кожним неактивним зв'язаним шаром.

Для зняття зв'язку із шару клацніть по значку зв'язку.

Режими змішування шарів

Режим змішування можна вибрати на панелі опцій, у палітрі Слои або на адаптивних панелях при використанні різних інструментів.

Режим змішування, обраний для інструмента або шару, визначає, як інструмент або шар будуть змінювати піксели, що знаходяться під ними (далі ці піксели називаються «базовими кольорами»).

Шар змішування — шар, для якого обраний який-небудь режим змішування.

Розглянемо режими змішування шарів.

У режимі Нормальный всі базові кольори замінюються кольорами з шару змішування. Для зображення, що має режим Bitmap або Indexed Color, режим змішування Нормальный називається Порог.

У режимі Растворение створюється схожа на вапняну суха текстура, що випадковим чином змішує базові кольори і кольори малювання або шару змішування. Чим вище значення параметрів натиску або непрозорості, тим більше твердим здається мазок кисті.

Режим Задний не доступний для шарів. Змінені будуть тільки прозорі області, а не піксели базових кольорів (виключена опція Блокировать прозрачные пикселы). Виходить, немов ви малюєте на виворітній стороні чистої ацетатної тканини. Дуже зручний режим для створення тіней. Однак його не можна використати для фону.

Режим Очистка теж не доступний для шарів. У тому місці, де наносяться штрихи, базові кольори стають прозорими (виключена опція Блокировать прозрачные пикселы). Цей режим можна застосувати тільки для багатошарового зображення при вико­рис­танні інструментів малювання. Даний режим не можна використати для фону.

У режимі Темнее ті базові кольори, які світліші за кольори малювання або шару змішування, будуть змінені, інші кольори залишаться в колишньому вигляді. Скористайтеся даним режимом, якщо кольори малювання темніші за базові кольори, які ви хочете змінити.

У режимі Умножение темні кольори малювання або шару змішування замінюють більш світлі області базових кольорів, щоб відтворити ефект затемнення. Світлі кольори малювання або шару змішування теж затемнюють базові кольори, але не так сильно. Дуже гарний режим при створенні напівпрозорих тіней.

У режимі Затемнение Цвета темні кольори малювання або шару змішування затемнюють базові кольори, якщо ж кольори малювання або шару змішування світліші, то базові кольори будуть трохи прояснені.

Результат змішування в режимі Линейное Горение дивись у кінці розділу.

У режимі Светлее ті базові кольори, які темніші за кольори малювання або шару змішування, будуть змінені, інші ж залишаться без змін. Скористайтеся даним режимом, якщо кольори малювання світліші за ті базові кольори, що ви хочете змінити.

У режимі Экран світлі кольори малювання або шару змішу­вання замінюють темні області базових кольорів. У такий спосіб створюються більш світлі, знебарвлені базові кольори. Темні кольори малювання або шару змішування теж освітлюють базові кольори, але не так сильно.

В режимі Осветление Цвета базові кольори освітлюються, якщо кольори малювання або шару змішування світліші, в іншому випадку базові кольори лише трохи світлішають.

Результат змішування в режимі Линейный Сдвиг показаний в кінці розділу.

У режимі Перекрытие затемнюються темні області та освітлюються світлі області базових кольорів. При цьому зберігається інформація про яскравість. Чорний і білий кольори не змінюються, так що в зображенні залишаються всі деталі.

У режимі Мягкий Свет освітлюються базові кольори, якщо кольори малювання або шару змішування світлі. Якщо кольори малювання або шару змішування темні, базові кольори затемню­ються. При цьому зберігаються значення яскравості базових кольо­рів. При використанні цього режиму створюється м'який, тільки-но вловимий ефект висвітлення.

У режимі Жесткий Свет базові кольори знебарвлюються, якщо кольори малювання або шару змішування світлі і затемнюються, якщо кольори малювання або шару змішування темні. Збільшується контраст між базовими кольорами й кольорами шару. Дуже гарний режим при створенні відблисків і складних ефектів.

Результати змішування в режимах Яркий свет, Линейный свет та Точечный свет показані в кінці розділу.

У режимі Разница створюється ефект негатива для базового кольору. Якщо кольори малювання або шару змішування світлі, то ефект негатива (або інвертування) буде більш явним. При використанні даного режиму відбувається помітне перекручування кольорів.

У режимі Исключение у тих місцях, де кольори малювання або шару змішування темні, базові кольори стають сірими. Там же, де кольори світлі, базові кольори інвертуються.

У режимі Оттенок тон кольору береться із шару змішування. Насиченість і яскравість базових кольорів при цьому не змінюються.

У режимі Цвет застосовуються тон і насиченість кольорів шару змішування. Значення яскравості базових кольорів не змінюється, так що деталі зображення залишаються видимі. Гарний режим для легкого фарбування зображення.

У режимі Насыщение насиченість кольору береться з шару змішування. При цьому тон і яскравість базових кольорів не змінюється.

У режимі Свечение значення яскравості базових кольорів замінюються значеннями яскравості кольорів малювання або шару змішування. При цьому тон і насиченість базових кольорів не чіпаються.

Ниже показані приклади більшості описаних вище режимів змішування, доступних для шарів.

Нормальный

Растворение

Темнее

Умножение

Затемнение Цвета

Линейное Горение

Светлее

Экран

Осветление Цвета

Линейный Сдвиг

Перекрытие

Мягкий Свет

Жесткий Свет

Яркий свет

Линейный свет

Точечный свет

Разница

Исключение

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]