Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PhotoSHOP.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
29.27 Mб
Скачать

Інструменти редагування

Інструмент Размытие (рис.13) пом'якшує переходи кольорів між ділянками зображення, роблячи їх більше «розмитими» за рахунок усереднення пікселів. Інструмент Резкость (рис.13) навпаки робить переходи більше різкими, чіткіше відокремлюючи області одна від одної. Тобто інструменти Размытие та Резкость, відповідно, знижують і підвищують контраст між пікселами. Ступінь ефекту регулюється параметром Сила.

Інструмент Палец (рис.13) «захоплює» фарбу кольору під курсором і при переміщенні розмазує її в напрямку переміщення (імітується ефект розмазування пальцем). Цей інструмент, строго кажучи, відноситься до інструментів малювання. Він корисний при створенні переходів кольорів, перемішуванні фарб, а також для створення «ефекту акварелі». Кількість краски, що розмазується, визначається параметром Сила. Використання прапорця Рисова­ние пальцем дозволяє розмазувати фарбу основного кольору.

Рис.13. Інструменти Размытие, Резкость та Палец

Використання інструментів Осветление і Затемнение (рис.14) надає широкі можливості для регулювання рівнів яскравості та затем­неності певних ділянок зображення. Освітлення застосовується, щоб зробити затемнені області більш світлими, затемнення — щоб зробити більше темними занадто світлі області. Параметри Воздействие та Кисть дозволяють задати експозицію (ступінь ефекту), вибрати розмір та „твердість” кисті. Задаючи режим тонування в полі Область, можна коректувати самі темні, середні по яскравості й найсвітліші ділянки зображення.

Інструмент Губка (рис.14) використовується для підвищення або зниження насиченості кольорів. Параметр Течение задає ступінь ефекту, а параметр Режим — напрямок ефекту (збіль­шувати або зменшувати). Інструмент цікавий не тільки в ху­дожньому плані, але й при друку зображень для редагування кольорів, що не попадають у гаму CMYK (зниження їхньої наси­ченості).

Рис.14. Інструменти Осветление, Затемнение та Губка

Хід роботи

  1. Запустіть пакет PhotoSHOP та виконайте настроювання його основних параметрів.

  2. Відкрийте яке-небудь зображення і на його прикладі озна­йомтеся з дією кожного з інструментів, показаних на рис.1-14.

  3. Відкрийте зображення, вказане викладачем, та виконайте його редагування згідно його завдання.

  4. Збережіть ваше зображення в окремому файлі на диску.

Звіт повинен включати:

  1. Тему, мету і порядок роботи.

  2. Опис порядку виконання завдання викладача з вказанням параметрів кожного використаного інструменту.

  3. Зображення до і після редагування.

  4. Висновки по роботі.

Контрольні питання

  1. Що таке основний та фоновий колір?

  2. Назвіть способи змінення основного та фонового кольорів.

  3. Поясніть різницю між інструментами Кисть та Карандаш.

  4. Яким чином можна імітувати ефект аерографа?

  5. Поясніть принцип роботи кожного з трьох типів ластиків.

  6. Поясніть призначення інструментів Историческая кисть та Узорная кисть.

  7. Які стандартні векторні об’єкти можна використовувати в PhotoSHOP?

  8. Поясніть принцип роботи інструментів Штамп різних видів.

  9. Поясніть принцип роботи інструментів Лечащая кисть та Вставка.

  10. Які види тексту існуть в PhotoSHOP? Поясніть різницю між ними.

  11. Поясніть призначення інструментів Размытие та Резкость.

  12. Що робить інструмент Палец? В яких режимах він може вико­ристовуватися?

  13. Поясніть призначення інструментів Осветление і Затемне­ние.

  14. Що робить інструмент Губка? В яких режимах він може використовуватися?

Лабораторна робота №2

Тема: „Створення та редагування виді­лених ділянок”

Мета роботи: ознайомитись з інструментами створення та ре­дагування виділених ділянок, навчитись модифі­кувати виділені області, працювати в режимі швидкої маски, освоїти роботу з контурами, пе­ретворювати контури у віділену область та навпаки.

Теоретичні відомості

Як відомо, растрові зображення представляють собою набір пікселів. Часто виникає потреба працювати з окремими ділянками таких зображень. Але виділяти та редагувати такі окремі ділянки в растрових зображеннях значно складніше, ніж у векторних. Не дивно, що інструменти виділення в пакеті Photoshop досить різноманітні.

Інструменти виділення

Виділення частини зображення може знадобитися для копі­ювання, переміщення, видалення фрагмента, застосування інстру­ментів малювання, редагування, при використанні тонової корекції, фільтрів у рамках виділеної області, а також для її трансформації.

Зверніть увагу на те, що коли у зображені є виділена область (навіть невидима), всі інструменти малювання, реда­гування, корекції зображень та фільтри будуть працювати тільки в межах цієї області!

Інструменти виділення можна розділити на дві групи: інстру­менти для створення областей заданої форми (Область, Лассо) і областей заданих кольорів (Волшебная палочка).

Інструменти Область (рис.15) дозволяють створювати області прямокутної та еліптичної форми, при бажанні задаючи їхні фіксовані розміри або пропорції, а також для виділення горизонтального або вертикального рядка пікселів.

Рис.15. Інструменти групи Область

Інструменти Лассо (рис.16) використовуються для виділення області неправильної форми. Лассо призначено для виділення області довільної форми, Полигональное Лассо — області у формі багатокутника. Інструмент Магнитное Лассо схожий на попередній але, на відміну від нього, враховує перепади кольорів на різних ділянках зображення, тобто контур виділеної області будується через піксели з найбільшим рівнем контрасту. Магнитное Лассо — це найпотужніший інструмент цієї групи і він по своїм властивостям є проміжним між інструментами виділення по формі і по кольору.

Рис.16. Інструменти групи Ласо

Інструмент Волшебная палочка виділяє області на основі схожості кольорів — виділяє фрагменти зображення, кольори яких попадають в заданий користувачем діапазон. Цей інструмент є самим потужним із всіх інструментів виділення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]